Kulmuni aikoo maksaa esiintymiskoulutustensa kustannukset takaisin ministeriölle - Kotimaa - Aamulehti

Kulmuni aikoo maksaa esiintymiskoulutustensa kustannukset takaisin ministeriölle

Työ- ja elinkeinoministeriö ja valtiovarainministeriö eivät noudattaneet valtioneuvoston hankintasuosituksia, kun ne tilasivat viestintätoimisto Tekiriltä valmennusta nykyiselle valtiovarainministerille Katri Kulmunille.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni haluaa nyt maksaa kohun nostattaneet esiintymiskoulutukset omasta pussistaan.

3.6.2020 20:24 | Päivitetty 3.6.2020 20:44

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) kertoo maksavansa takaisin esiintymiskoulutukset, jotka työ- ja elinkeinoministeriö ja valtiovarainministeriö ovat hänelle ostaneet.

Kulmuni kertoi päätöksensä illalla Säätytalolla. Asiasta ehti nousta kohu päivän mittaan.

Kulmuni sanoi myöhemmin lähettämässään tiedotteessa, että vaikka sopimukset kestävät oikeudellisen tarkastelun, ei se yksistään riitä.

Kulmuni kertoo myös, ettei itse osallistunut sopimuksesta neuvottelemiseen tai sen laatimiseen.

– Avustajani kävi keskustelua edellytyksistä hankkia viestintä- ja esiintymiskoulutusta TEM:n viestintä- ja hallintoyksikköjen kanssa. Tältä pohjalta ministeriö neuvotteli sopimuksesta viestintätoimisto Tekirin kanssa. Siirryttyäni valtiovarainministeriksi vastaava sopimus tehtiin valtiovarainministeriön kanssa, Kulmunin tiedotteessa todetaan.

– Kohua ei pääse karkuun, vaan kaikki on asiaan liittyvä on purettava mahdollisimman nopeasti, avoimesti ja rehellisesti.

Tällaisen neuvon Kulmunille antoi keskustan entinen puoluesihteeri, valtiotieteen tohtori Pekka Perttula aiemmin keskiviikkona.

Perttulan mukaan kannattaa olla mahdollisimman avoin, jotta kohun sijaan päästään pian puhumaan taas Suomen tulevaisuuden kannalta isoista asioista.

Maksuja oli aiemmin kerrottua enemmän

Suomen Kuvalehti kertoi tiistaina kahden ministeriön ostaneen Kulmunille koulutusta 38 525 eurolla, kun summasta poistetaan arvonlisävero.

Summasta puuttuu kuitenkin Tekirin ensimmäinen, elokuussa 2019 lähettämä 6 800 euron lasku.

Helsingin Sanomien mukaan ministeriöiden HS:lle toimittamista asiakirjoista ilmenee, että Tekir laskutti Kulmunin valmennuksista yhteensä 45 325 euroa elokuun 2019 ja maaliskuun 2020 välillä. Summa ei sisällä arvonlisäveroa.

Kulmuni valittiin 7. syyskuuta 2019 puolueensa keskustan puheenjohtajaksi.

Lain mukaan julkiset eli veronmaksajien rahoilla tehtävät hankinnat on kilpailutettava, jos niiden arvo ylittää 60 000 euroa ilman arvonlisäveroa. Valtioneuvoston hankintaohje kuitenkin asettaa kynnyksen matalammaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut