Antti Rinteestä hallitustunnustelija, sdp valitsee pääministerin sunnuntaina – Demarinaiset Marinin taakse - Kotimaa - Aamulehti

Antti Rinteestä hallitustunnustelija, sdp valitsee pääministerin sunnuntaina – Demarinaiset Marinin taakse

Sdp:n puoluehallitus esitti eduskuntaryhmille, että hallitustunnustelijaksi valitaan Antti Rinne ja näin päätettiin. Hallitustunnustelut ovat vain muodollisuus, kun sama hallituspohja jatkaa. Kokoomuksen Orpo olisi halunnut sdp:n pääministeriehdokkaan tunnustelijaksi.

Sanna Marin ja Antti Lindtman kisaavat pääministerin paikasta.

5.12.2019 7:03 | Päivitetty 5.12.2019 18:56

Pääministerin tehtävästä eronnut sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne alkaa vetää hallitustunnusteluja. Rinne jakoi torstaina iltapäivällä eduskuntaryhmille hallitustunnustelujen kaksi kysymystä. Vastauksia tunnustelija odottaa pikavauhtia, jo lauantaina kello 16. Hallitustunnustelut ja niitä seuraavat hallitusneuvottelut käydään sunnuntaina iltapäivällä.

Hallitustunnustelijasta sovittiin eduskunnassa torstai-iltana, kun suurimman eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.) oli kutsunut koolle eduskuntaryhmien ja puolueiden puheenjohtajat. Jo varhain torstaiaamuna sdp:n puoluehallitus oli päättänyt esittää hallitustunnustelijaksi Rinnettä.

Hallitustunnustelut ovat vain muodollisuus, sillä hallitus aikoo jatkaa nykyisellä hallituspohjalla ja -ohjelmalla eli hallituspuolueet eivät tunnustelujen seurauksena vaihdu.

Rinne kysyy eduskuntapuolueilta ovatko ne valmiita hyväksymään Antti Rinteen hallitukselle 6.6.2019 hyväksytyn ohjelman sellaisenaan. Toisessa kysymyksessä Rinne kysyy oletteko valmiita osallistumaan sosiaalidemokraattien enemmistöhallitukseen ja onko kynnyskysymyksiä.

Rinne sanoi, että hän ei ole päättänyt aikooko olla ehdolla uuden valtioneuvoston jäseneksi. Tiedotustilaisuudessa hän vakuutti olevansa hyvin kasassa viikon myllerryksen jälkeen.

Pääministeriehdokas valitaan sunnuntaina

Puolue kertoi torstaina aamupäivällä, että puoluevaltuusto kokoontuu sunnuntaina kello 17.30 alkaen. Tuolloin sdp valitsee ehdokkaansa tulevaksi pääministeriksi.

Valinnan pääministeriehdokkaaksi tekee tuona päivänä sdp:n puoluevaltuusto, jonka puoluehallitus kutsui juuri koolle äskettäin päättyneessä kokouksessaan sdp:n puoluetoimistolla Helsingin Hakaniemessä.

– Puoluehallitus on päättänyt, että pääministeriehdokkaan päättävä puoluevaltuusto kutsutaan koolle sunnuntaiksi kello 17.30, sanoi puoluehallituksen kokouksesta poistunut sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm.

Sdp:stä kerrotaan, että hallitus pyritään sen jälkeen muodostamaan mahdollisimman nopeasti. Hallitus on kasassa ensi viikolla, mutta tarkemman aikataulun pääministerin esittämisestä täysistunnossa tekee eduskunta.

Sdp:n ehdokkaat pääministeriksi ovat puolueen varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Orpo olisi lykännyt tunnusteluja

Rinteen roolille hallitustunnustelijana ei ole mitään muodollista estettä, vaikka se herättää hämmennystä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo esitti ennen hallitustunnusteluista käydyn kokouksen alkua, että hallitustunnustelija olisi sdp:n pääministeriehdokas, eikä eronpyyntönsä jättänyt sdp:n puheenjohtajaa Antti Rinne

–  Olemme hetki sitten tehneet välikysymyksen, ja syynä oli epäluottamus. Ei ole tapahtunut mitään sellaista, mikä olisi luottamuksen palauttanut. On hieman erikoista, että Antti Rinne toimisi tässä tilanteessa tunnustelijana. Parempi olisi odottaa muutama päivä ja saada sdp:n nimi pääministeriehdokkaaksi ja sen jälkeen aloittaa tunnustelukierros. Hallituksen muodostamiseen liittyy olennaisena osana se, että muodostuu luottamus hallituksen ja eduskunnan välillä, ja nyt luottamus on pahasti kuralla. Olisi tulevan pääministerin kannalta olennaista, että hän on alusta asti se, joka lähtee yrittämään hallitusta, Orpo sanoi.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-aho totesi, että hallitustunnustelijan rooli kuuluu vakiintuneen käytännön mukaan sosiaalidemokraateille, koska se on toistaiseksi eduskunnan suurin puolue.

–  Sosiaalidemokraateilla on vakiintuneen tavan mukaan oikeus itse päättää hallitustunnustelijan nimestä. Emme ala tätä prosessi kyseenalaistamaan. On tietenkin toinen kysymys, miten uskottavan alun se antaa hallitustunnustelijalle, jos luottamuspulan vuoksi eroamaan pakotettu entinen pääministeri lähtee näitä tunnusteluja vetämään. Jos sosiaalidemokraatit ovat sitä mieltä, että Suomen kansa ei parempaa ansaitse, niin sitten mennään tällä ehdotuksella.

Liike Nyt edustaja Harry Harkimo marssi ulos kokouksesta sen jälkeen, kun Rinne oli valittu hallitustunnustelijaksi.

Hallituksen kakkospuolue keskusta korostaa hallitustunnustelujen olevan tekniset. Keskusta ei ole nähnyt tarvetta puuttua sdp:n hallitustunnustelijan valintaan.

Tavoitteena toimintakykyinen hallitus

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen mukaan oleellisinta on luottamuksen palauttaminen hallituksen sisällä. Sen tekee uusi pääministeri, eikä hallitustunnustelija.

Kurvinen on tulossa sdp:n eduskuntaryhmään keskustelemaan puolueiden väleistä, sdp:n puoluesihteeri Rönnholm kertoo.

– Nyt täytyy käydä asioita läpi, ja samalla täytyy pyrkiä katsomaan eteenpäin, koska Suomi tarvitsee toimintakykyisen hallituksen mahdollisimman pian, Rönnholm kommentoi.

– [Odotan] hyvää keskustelua ja luottamuksen rakentamista, Rönnholm jatkoi.

Oppositiota on arveluttanut eronneen pääministerin nimittäminen hallitustunnustelijaksi. Rönnholm sanoo, että tilanne "tuskin on historiallisesti ainutlaatuinen".

– Minulla ei ole mitään käsitystä, että keskustalla olisi halua puuttua sdp:n valitsemaan hallitustunnustelijaan.

Keskustan Kurvinen sanoi keskiviikkona Lännen Medialle, ettei hallitustunnustelijalla ole keskustalle suurta merkitystä.

– Oleellista on luottamuksen palauttaminen hallituksen sisällä. Siinä meillä keskustallakin on tärkeä vastuu, Kurvinen totesi.

Demarinaiset tukevat Marinia

Marin sai torstaina tuntuvaa tukea, kun Demarinaiset asettuivat hänen taakseen sdp:n pääministerikisassa. Demarinaisten puheenjohtaja, eurooppaministeri Tytti Tuppurainen kertoi naisjärjestön kannasta torstaina iltapäivällä eduskunnan valtiosalissa.

–  Sanna Marin on jo päässyt näyttämään kykynsä ja osaamisensa, kun hän tuurasi Antti Rinnettä hänen sairauslomallaan. Marin on myös jo olemassa olevan ministeriryhmän jäsen ja kansansuosikki. Hän on luja, vakaa ja idearikas, Tuppurainen perusteli.

Tuppurainen korosti, että Marin on kerännyt kiitettävän määrän ääniä molemmissa eduskuntavaaleissa Pirkanmaalta ja Tampereella hän on johtanut asiantuntevasti ja määrätietoisesti Tampereen kaupunginvaltuustoa.

Tuppurainen painotti, että naisjärjestön kanta ei sido yhdenkään puoluevaltuutetun kantaa. Naisia puoluevaltuutetuista on 28.

Lännen Median keskiviikkona tekemän kyselyn perusteella Marin on tällä hetkellä puoluevaltuuston edustajien parissa vahvempi ehdokas pääministeriksi. Marinia kertoi tukevansa kyselyssä 18 puoluevaltuuston edustajaa ja Lindtmanin kannalla oli 12 jäsentä.

Kantaansa ei vielä osannut kertoa 19 puoluevaltuutettua. Kysely tavoitti 49 jäsentä 60:stä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: