Pääministerin viimeiset 7 päivää – Näin Antti Rinteen eroon johtaneet tapahtumat etenivät - Kotimaa - Aamulehti

Pääministerin viimeiset 7 päivää – Näin Antti Rinteen eroon johtaneet tapahtumat etenivät

Vielä sunnuntaina Rinne vakuutti, että ”Hallituksen toimintakyky on ihan täydellinen”.

Pääministeri pyysi eroa tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä Mäntyniemessä tiistaina.

3.12.2019 16:22

Aamulehti

Kuka tiesi mitä ja milloin? Postin pakettilajittelijoiden työehtosopimuksesta ja valtion omistajaohjauksen linjasta alkanut tapahtumasarja johti pääministeri Antti Rinteen (sd.) eroon.

Tällaisia ovat olleet pääministerin viimeiset seitsemän päivää.

Keskiviikko 27.11.

Kolmatta viikkoa kestänyt ja valtion omistajaohjauksen ylle varjon tuonut postin työntekijöiden lakko päättyi. Kohun keskiössä olivat 700 pakettilajittelijaa, jotka siirrettiin Posti Palvelut -tytäryhtiöön ja heikompaan Teollisuusliiton ja Medialiiton väliseen työehtosopimukseen.

Lajittelijoiden myötä kohun keskiöön nousi myös omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) ja pääministeri Antti Rinne. Kolme oppositiopuoluetta päättivät tehdä Posti-jupakasta välikysymyksen.

Torstai 28.11.

Pääministeri Antti Rinne puolusti eduskunnan kyselytunnilla aktiivista rooliaan Posti-kiistassa pakettilajittelijoiden asiassa. Pääministeri esitti kovan syytöksen Postin hallitusta kohtaan. Rinteen mukaan Postin hallitus jätti noudattamatta omistajaohjausministeri Sirpa Paateron vaatimuksia Postin pakettilajittelijoiden osalta.

Perjantai 29.11.

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola sanoi aamupäivällä, että Postin suunnitelmilla ja pakettilajittelun liikkeenluovutuksella Posti Palvelut oy:hyn on ollut omistajaohjauksen tuki.

Pääministeri Antti Rinne piti kello 12.30 tiedotustilaisuuden Valtioneuvoston linnassa Helsingissä ja ilmoitti, että ministeri Paatero on pyytänyt eroa tehtävästään. Paatero jäi sairauslomalle.

Nopeasti kävi ilmi, että Paateron ero ei ollut riittävä vakauttamaan hallitusta, vaan alkoi keskustelu Antti Rinteen asemasta pääministerinä. Epäluottamuksen aiheuttajana olivat pääministerin ristiriitaiset puheen Postin tapauksessa.

Lauantai 30.11.

Pääministeri Rinne vieraili lauantaina Oulussa. Hän kertoi, ettei aio erota. Opposition, eli kokoomuksen ja perussuomalaisten vaatimuksia hän piti osana politiikkaa.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kiersi lauantaina Pirkanmaata. Hän sanoi odottavansa Antti Rinteeltä selvitystä Posti-asiasta sekä haluavansa, että hallitus käy sisäisen keskustelun.

Sunnuntai 1.12.

Antti Rinne vieraili päivällä Rovaniemellä, vierailu oli osa Lapin maakuntakierrosta. Rinteen parikymmentä minuuttia kestäneet politiikkakatsauksen jälkeen Rovaniemellä yleisöstä huudettiin, että Posti kiinnostaa.

Yleisötilaisuuden jälkeen Yleisradion toimittaja kysyi Rinteeltä, onko hän harkinnut eroa.

–Hallituksen toimintakyky on ihan täydellinen, oli pääministerin vastaus.

Sdp:n puoluehallitus piti sunnuntaina puhelinkokouksen ja päätti kutsua puoluevaltuuston koolle keskiviikkoillaksi. Puoluevaltuusto päättää sdp:n ministerinimistä.

Illaksi pääministeri palasi Helsinkiin hallituspuolueiden eli niin kutsutun viisikon tapaamiseen. Hallituspuolueiden puheenjohtajat pohtivat yöhön asti Antti Rinteen asemaa. Ennakkotietojen mukaan kokouksen piti olla pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa Helsingissä, mutta illan mittaan selvisi, että hallitus oli siirtänyt kriisikokouksensa valtioneuvoston linnaan.

Valtioneuvosto tiedotti kokouksesta kello 23.32 ytimekkäästi Twitterissä: "Hallituspuolueiden puheenjohtajat ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat kävivät keskustelun poliittisesta tilanteesta. Hallitus valmistautuu vastaamaan välikysymykseen tiistaina."

Maanantai 2.12.

Rinteen piti jakaa maanantaina kello 15 Valtioneuvoston kansainvälinen tasa-arvopalkinto Tampere-talossa. Aamupäivällä noin kello 10 kerrottiin, että Rinne ei voi matkustaa Tampereelle. Paikalle hälytettiin Rinteen puolesta pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r.).

Keskustan eduskuntaryhmä kokoontui ryhmähuoneessaan eduskunnassa iltapäivällä. Kokous kesti yli kaksi ja puoli tuntia. Sen jälkeen puheenjohtaja Kulmuni kertoi, että keskusta on erittäin sitoutunut hallituspohjaan, mutta ryhmällä on henkilöön liittyvää epäluottamusta. Henkilöllä tarkoitettiin Rinnettä. Keskusta jatkoi asian puimista Puoluehallituksen kokouksessa. Kokouksen lopputulema oli sama kuin eduskuntaryhmän kokouksen näkemys.

Myös sdp kutsui Puoluehallituksen koolle. Kokous alkoi kello 19.30.

Hieman ennen iltakymmentä Rinne ilmoitti haluavansa keskustalta tiistaina selvän vastauksen, onko heillä valmiuksia jatkaa hallitusyhteistyötä pääministerin kanssa vai ei.

Tiistai 3.12.

Pääministeri Rinne ja keskustan puheenjohtaja Kulmuni tapasivat heti kello 9 aamulla.

Kello 10.30 keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi mennessään keskustan valtuustoryhmän kokoukseen, että keskustan kanta epäluottamuksesta on annettu pääministeri Antti Rinteelle myös kirjallisena.

Antti Rinne vetäytyy kokoustamaan sdp:n ryhmähuoneeseen. Kello 12.05 ryhmähuoneen ovet aukeavat ja Antti Rinne ilmoittaa lähtevänsä Mäntyniemeen viemään kirjettä.

Kello 12.30 Antti Rinne pyysi eroa tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä Mäntyniemessä.

Kello 13 jälkeen Rinne järjesti jälleen tiedotustilaisuuden Valtioneuvoston linnassa. Tällä kertaa hän avasi oman eronsa taustoja. Iltapäivällä eduskunnassa kello 14 alkavaksi suunniteltu keskustelu opposition välikysymyksestä peruttiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut