Antipuolueeksi perustetusta liikkeestä tuli virallinen puolue – Suomessa on nyt 18 rekisteröityä puoluetta - Kotimaa - Aamulehti

Antipuolueeksi perustetusta liikkeestä tuli virallinen puolue – Suomessa on nyt 18 rekisteröityä puoluetta

Liike Nyt on nyt merkitty puoluerekisteriin.

Harry Harkimo jatkaa eduskunnassa, vaikka vaihtoi kesken vaalikauden puoluetta. Mikael Jungner kuuluu Liike Nytin taustajoukkoihin.

14.11.2019 13:39

Oikeusministeriö tiedotti torstaina puolenpäivän jälkeen, että Liike Nyt r.p. on merkitty ministeriössä pidettävään puoluerekisteriin. Rekisterissä on lisäyksen jälkeen 18 puoluetta.

Liikkeen puheenjohtaja ja ainoa kansanedustaja Hjallis Harkimo ilmoitti rekisteröintiaikeesta kesäkuussa. Sitä varten vaaditut 5 000 kannattajakorttia saatiin kerätyksi syyskuun puolivälissä. Ne luovutettiin oikeusministeriön tarkistettaviksi.

Puolueeksi rekisteröitymistä on tässä tapauksessa verrattu vannoutuneen avoparin avioitumiseen. Sen todettiin yksinkertaisesti vain helpottavan asioiden hoitoa.

Ei perustettu puolueeksi

Liike Nyt perustettiin huhtikuussa 2018. Asialla olivat kansanedustaja Hjallis Harkimon (ex-kokoomus) lisäksi muiden muassa viestintäammattilainen Sarian Antila, yrittäjä Helene Auramo, toimittaja Tuomas Enbuske, väitöskirjan tekijä Karoliina Kähönen ja uusmedia-alan pioneeri Alex Nieminen sekä viestintäjohtaja Mikael Jungner.

Jungner painotti tuolloin, että kyseessä on nimenomaan uusi poliittinen liike, ei puolue. Vallan tavoittelun sijasta Liike Nyt perustettiin hänen mukaansa muuttamaan vakiintuneita toimintamalleja muun muassa digitalisaatiota hyväksi käyttäen.

Kevään 2019 eduskuntavaaleissa liikkeellä oli 109 ehdokasta kaikissa manner-Suomen vaalipiireissä Vaasaa lukuun ottamatta. Valituksi tuli ainoastaan Harkimo Uudeltamaalta.

Sosialidemokraatit on vanhin

Puoluerekisterissä olevat 18 puoluetta ovat virallisilta suomenkielisiltä nimiltään rekisteröimisjärjestyksessä seuraavat:

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue, Suomen Keskusta, Kansallinen Kokoomus, Suomen ruotsalainen kansanpuolue, Suomen Kristillisdemokraatit, Vihreä liitto, Vasemmistoliitto, Perussuomalaiset, Liberaalipuolue - Vapaus valita, Piraattipuolue, Eläinoikeuspuolue, Kansalaispuolue, Feministinen puolue, Itsenäisyyspuolue, Sininen tulevaisuus, Suomen Kansa Ensin, Seitsemän tähden liike ja Liike Nyt.

Virallisten nimien perään tulee vielä rekisteröityä puoluetta tarkoittava lyhenne r.p.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos