Eduskunta valitsi hieman väsyneen mutta iloisen Antti Rinteen pääministeriksi äänin 111–74 - Kotimaa - Aamulehti

Eduskunta valitsi hieman väsyneen mutta iloisen Antti Rinteen pääministeriksi äänin 111–74

Rinne ei muuta asumaan pääministerin virka-asuntoon Kesärantaan.

Antti Rinne vastasi tiedostusvälineiden kysymyksiin sen jälkeen, kun eduskunta oli äänestänyt hänet pääministeriksi.

6.6.2019 13:31 | Päivitetty 6.6.2019 14:54

Helsinki

Eduskunta valitsi torstaina puolen päivän jälkeen Suomen uudeksi pääministeriksi kansanedustaja Antti Rinteen (sd.) äänin 111–74.

Poissa äänestyksestä oli 14 kansanedustajaa. Tyhjää ei äänestänyt kukaan.

Presidentti nimittää Rinteen hallituksen myöhemmin iltapäivällä.

Rinne sanoi eduskunnassa pitämässä tiedotustilaisuudessa, että välit tasavallan presidentti Sauli Niinistöön ovat hyvät. Vuosien mittaan he ovat keskustelleet monista presidentin toimivaltaan kuuluvista asioista.

Rinne kertoi, ettei muuta pääministerin virka-asuntoon Kesärantaan, vaan jatkaa asumista kotonaan Mäntsälässä puolisonsa kanssa.

Rinne kuvaili oloaan hallituksen muodostamisen jälkeen hieman väsyneeksi, mutta sanoi olevansa samalla hyvin iloinen siitä, että asiat on saatu valmiiksi ja on laadittu hyvä hallitusohjelma.

Hallituksella on nimittämisen jälkeen vielä tänään yleisistunto, jossa käydään läpi hallituksen sisäiset järjestelyt, kuten sijaisuudet ja ministerivaliokunnat.

– Huomenna on sitten yleisistunto, jossa käsitellään jo asioita. Maanantaina on iltakoulu, jossa toimintatapoja ja menettelyjä käydään syvemmin läpi.

Rinne sanoi toivovansa, että työministeri Timo Harakka (sd.) ottaa "nopeasti koppia" keskustelusta työmarkkinajärjestöjen kanssa. Rinne on aiemmin todennut, että yhteinen seminaari tulisi järjestä jo ennen juhannusta.

Rinne kertoi keskustelleensa puolustusministeriksi valitun Antti Kaikkosen (kesk.) ministerinimityksestä myös oikeuskanslerin kansaa. Kaikkosella on tuomio luottamusaseman väärinkäytöstä Nuorisosäätiön vaalitukijupakassa.

– Keskustelujen perusteella tulin vakuuttuneeksi, ettei ole mitään estettä Kaikkosen nimittämiseksi.

Rinteestä tulee ensimmäinen sosiaalidemokraattinen pääministeri sitten vuoden 2003, jolloin Paavo Lipposen (sd.) kakkoshallituksen toimikausi päättyi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos