Miten pääministerinvaihdos tapahtuu? Näin asiat etenevät ja uusi pääministeri valitaan - Kotimaa - Aamulehti

Pääministeri vaihtuu: Nämä asiat tapahtuvat seuraavaksi

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on jättänyt eronpyyntönsä tasavallan presidentti Sauli Niinistölle. Samalla se tarkoittaa koko hallituksen eroa, vaikka hallituspohja voikin jatkaa samana. Edessä on monivaihteinen prosessi uuden pääministerin valitsemiseksi.

Mikäli pääministeri Antti Rinne ilmoittaa eroavansa, nämä viisi asiaa tapahtuvat seuraavaksi.

3.12.2019 10:39 | Päivitetty 3.12.2019 12:38

Aamulehti

Antti Rinne (sd) erosi pääministerin tehtävästä tiistaina päivällä. Näin prosessi etenee.

1. Pääministerin pitää itse jättää eronpyyntö presidentille.

Tässä tapauksessa tasavallan presidentti Sauli Niinistö hyväksyy eron. Presidentti myöntää pyynnöstä eron valtioneuvostolle tai ministerille.

Jos koko valtioneuvosto tai ministeri ei nauti eduskunnan luottamusta, presidentti myöntää eron ilman pyyntöä.

2. Pääministerin ero johtaa se automaattisesti hallituksen vaihtumiseen.

Muodollisesti pääministerin ero tarkoittaa aina virallisesti koko hallituksen eroa.

Viimeksi näin tapahtui edellisellä eduskuntakaudella, kun pääministeri Jyrki Katainen siirtyi EU:n komissioon ja uudeksi pääministeriksi tuli kokoomuksen uusi puheenjohtaja Alexander Stubb. Vaihdos koski vain pääministerin postia. Tämän vuoden keväällä koko Juha Sipilän (kesk.) johtama hallitus erosi ja jatkoi Suomen asioiden hoitamista toimitusministeristönä.

Sellaista tilannetta ei voi syntyä, että hallitus- ja hallintovallan käytössä ei voi syntyä tilannetta, jossa ei olisi toimivaltaista hallitusta. Eronpyynnön jättänyt hallitus jatkaa tehtävissään toimitusministeristönä uuden hallituksen nimittämiseen asti. Toimitusministeristö jatkaa uuden hallituksen nimittämiseen asti. Muodollisesti toimitusministeristöllä vastaava toimivalta kuin hallituksella ennen sen eronpyyntöä. Käytännössä toimitusministeristö hoitaa pakolliset, juoksevat asiat. Sen sijaan uusia, poliittisia aloitteita se ei vie eteenpäin.

3. Uusi pääministeri löytynee sdp:n sisältä.

Uuden pääministerin valitsee sdp:n puoluevaltuusto. Tiistaina sekä Sanna Marin että Antti Lindtman ovat ilmoittaneet olevansa käytettävissä.

Kun Anneli Jäätteenmäki erosi vuonna 2003, muuttui hallitus myös tällöin, kun Matti Vanhanen siirtyi puolustusministerin paikalta pääministeriksi ja hänen paikkansa täytettiin.

Vaikka vain pääministeri vaihtuisi, on hallitus silti muodollisesti uusi.

Asiat tapahtuvat nopeasti. Pääministeri on Suomen keskeinen poliittinen johtaja. Uuden nimen täytyy olla tiedossa hyvinkin pian ja tähän liittyy myös useita EU-velvoitteitakin.

Hallitus vastaa eduskunnalle parlamentaaristen periaatteiden mukaisesti ja maassa pitää olla aina pääministeri, johon hallitus henkilöityy.

4. Edessä on minihallitusneuvottelut.

Pääministerin vaihdos johtaa todennäköisesti myös jonkinlaiseen keskusteluun hallitusohjelmasta. Vaikka ensisijainen pyrkimys olisi jatkaa samalla hallituspohjalla, nähdään ainakin minihallitusneuvottelut.

5. Nimityksen tekee presidentti

Eduskunta valitsee pääministerin, jonka tasavallan presidentti nimittää. Muut ministerit tasavallan presidentti nimittää pääministerin ehdotuksen mukaisesti.

Pääministerin nimittämisensä jälkeen valtioneuvosto järjestäytyy.

Jutussa on haastateltu asiantuntijana Tampereen yliopiston valtio-opin professoria Ilkka Ruostetsaarta. Muita lähteitä ovat Finlex ja valtioneuvosto.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos