Alma-kysely: Perussuomalaiset jatkaa suosituimpana puolueena - Kotimaa - Aamulehti

Alma-kysely: Perussuomalaiset jatkaa suosituimpana puolueena – puolueella myös uskollisimmat äänestäjät

Antti Rinteen joulukuinen ero pääministerin tehtävästä ei ole murentanut hallituspohjan kannatusta: äänestäjistä 53,2 prosenttia luottaa sdp:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja rkp:n viisikkoon.

Jussi Halla-ahon johtama perussuomalaiset on vakiinnuttanut kannatuksensa. Kuva valtiopäivien avajaisista viime keskiviikolta.

11.2.2020 19:05

Oppositiopuolue perussuomalaiset on Alma Median kannatusmittauksessa suosituin puolue 21,7 prosentin kannatuksellaan. Sillä on yli neljän prosenttiyksikön etumatka toiseksi suosituimpaan puolueeseen kokoomukseen, joka kerää Tietoykkösen toteuttamassa kyselyssä 17,5 prosentin kannatuksen.

Jussi Halla-ahon johtaman perussuomalaisen puolueen ykköspaikka ei enää liene kenellekään yllätys, mutta kiinnostavaa on se, että Alma-kyselyssä kaikkein varmimpia puoluekannastaan ovat juuri perussuomalaisten äänestäjät. Heistä peräti 61 prosenttia pitää perussuomalaisten äänestämistä ”täysin varmana”.

Kokoomus on iät ja ajat nauttinut maineesta, jonka mukaan sillä on uskollisimmat äänestäjät.

Väittämä ei enää pidä paikkaansa. Alma-kyselyssä 58 prosenttia kokoomuksen kannattajista pitää puoluevalintaansa täysin varmana.

Viime huhtikuun eduskuntavaaleissa Petteri Orvon johtama kokoomus keräsi 17,0 prosenttia äänistä.

Uusimman Alma-kyselyn tulos lisännee kokoomuksen sisällä paineita siihen suuntaan, että Antti Häkkänen tai Elina Lepomäki ilmoittaisi haastavansa Orvon kesäkuussa järjestettävässä puoluekokouksessa.

Perussuomalaiset sai viime vaaleissa 17,5 prosenttia äänistä, joten se on onnistunut nostamaan oppositioasemassa kannatustaan.

Pääministeripuolue sdp on Alma-kyselyssä kolmanneksi suosituin 16,7 prosentin kannatuksellaan.

Pääministeri Sanna Marinia rauhoittanee tieto, että viiden hallituspuolueen yhteenlaskettu kannatus ylittää Alma-kyselyssä 50 prosentin rajan.

Äänestäjistä kaikkiaan 53,2 prosenttia luottaa sdp:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja rkp:n muodostamaan viisikkohallitukseen.

Antti Rinteen joulukuinen ero pääministerin tehtävästä ei ole murentanut hallituspohjan kannatusta, vaikka hallitus kerää suomalaisilta nyt hieman pienemmän luottamuksen kuin ennen hallituskriisiä.

Alma Media tilasi Tietoykköseltä edellisen kannatuskyselyn syys-lokakuussa. Tuolloin viittä hallituspuoluetta tuki yhteensä 54,8 prosenttia äänestäjistä.

Vihreiden suosio on kyselyssä 12,6 prosenttia, keskustan tasan 12,0. Kummankin suosio on aavistuksen pienempi kuin edellisessä Alma-kyselyssä, jossa vihreitä kannatti 13,2 ja keskustaa 12,5 prosenttia äänestäjistä.

Kaikkien hallituspuolueiden suosio vaikuttaa polkevan paikallaan.

Kyselyn tausta-aineisto kertoo, että vasemmistopuolueiden kannatus on Etelä-Suomen talvisissa vesisateissa suuremmassa eroosiovaarassa kuin perussuomalaisten suosio.

Sdp:llä graniittinen kannatuspohja – eli täysin varmojen äänestäjien osuus – on 51 prosenttia kannattajista, vasemmistoliitolla tasan 50 prosenttia.

Keskustan kannattajista 57 prosenttia pitää puoluevalintaansa täysin varmana, mutta vihreillä kannatuksen kivijalan vahvuus on Alma-kyselyssä vain 33 prosenttia.

Näin kysely tehtiin

Alma-kyselyn haastattelut (1 500 kappaletta) tehtiin monikanavaisesti puhelinhaastattelujen ja internet –kyselyn yhdistelmänä 21.1.-10.2.2020. Puhelinhaastatteluista vastasivat Tietoykkönen Oy:n omat tutkimushaastattelijat.

Otantamenetelmänä käytettiin satunnaisotannan ja kiintiöpoiminnan yhdistelmää. Vastaajat edustavat äänestysikäisiä suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Puoluekantansa ilmaisi 80,4 % vastaajista eli 1 206 henkilöä.

Tutkimuksen virhemarginaali kaikkien vastaajien osalta (n=1 500) on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kannatusarvio-osiossa (n=1 206) suurimman puolueen virhemarginaali on 2,3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut