Sdp:n Antti Rinteellä alkavat normaalit kiireet – politiikan tutkija ihmettelee, kannattaisiko aloittaa rauhallisemmin - Kotimaa - Aamulehti

Sdp:n Antti Rinne palaa normaaliin eduskuntatyöhön sairastettuaan vakavat sairaudet – politiikan tutkija ihmettelee, kannattaisiko aloittaa rauhallisemmin

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne oli edellisen kerran äänessä eduskunnassa ennen joulua budjettikeskustelussa. Nyt hän palaa eduskuntatyöhön pitkältä sairauslomalta.

1.3.2019 6:15

Sdp:n puheenjohtajalle Antti Rinteelle ei ole hänen lähimpien avustajiensa mukaan rakennettu kevennettyä ohjelmaa hänen palatessaan puoluejohtajan työhön maaliskuun alussa.

–Rinteen kalenteri on suhteellisen täynnä, sanoo puoluejohtajan avustaja Dimitri Qvintus.

–Hän veti puoluehallituksen kokouksen torstaina ja aloittaa eduskuntatyön normaalisti perjantaina, sanoo sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm.

"Kysymysmerkki, onko hän hyvässä kunnossa"

–Pikkuisen on kysymysmerkki, onko hän niin hyvässä kunnossa, että kestää vaaliruljanssin. Ehkä kannattaisi ainakin alussa aloittaa rauhallisemmin.

Näin arvioi politiikan tutkija, Tampereen yliopiston valtio-opin dosentti Pertti Timonen. Hän sanoo olevansa arvioissaan Rinteen antamien haastattelujen tietojen varassa. Politiikan junasta Rinne ei Timosen arvion mukaan ole pudonnut. Jos politiikan tapahtumia on sairausloman aikana jäänyt katveeseen, Rinteen avustajat auttavat.

–Voisi olettaa, että kilpailijat politiikassa eivät käy heti Rinteen kimppuun sataprosenttisesti, sanoo Timonen. Vakava sairaus sinänsä inhimillistää myös poliitikkoa. Se voi tuoda sympatiapisteitä. Toisaalta se voi olla myös riippakivi.

–Jos keskustelu menee spekulaatioon, kestääkö Rinteen jaksaminen pääministerinä, aletaan samalla kysellä, kuka on oikeastaan demarien pääministeriehdokas.

Kahden kuukauden sairausloman jälkeen kotikuntoutusta

Antti Rinne on ollut sairauslomalla yli kaksi kuukautta joulusta asti saatuaan lomamatkalla Espanjassa ensin keuhkokuumeen. Rinteen kunto koheni Espanjassa hitaasti, minkä syyksi todettiin sepelvaltimon tukos. Se todettiin Espanjassa, mutta hoidettiin pallolaajennuksella Suomessa. Rinne oli sairastamisen aikana kaksi viikkoa nukutettuna.

Hän on kertonut sairausajastaan viime päivinä useissa haastatteluissa ja aiemmin myös omissa Facebook-päivityksissään.

Toipilasvaiheen jälkeen ohjelmassa ei ole siis mitään muutoksia?

–Ei mitään sellaista, mikä estäisi häntä hoitamasta puheenjohtajan ja kansanedustajan tehtäviä aivan normaalisti. Hän on täysin työkykyinen, josta hänellä on lääkärintodistus. Sen mukaan mennään, Qvintus sanoo.

Rinne on haastatteluissa kertonut tarvitsevansa lihaskunnon palauttamiseksi kuntoutusta. Jatkuuko kuntoutus vielä?

–Kyllä jatkuu kotioloissa kuntoillen, vastaa Qvintus.

Lue myös:

Antti Rinne oli "pakkonukutettuna" kaksi viikkoa – Taysin tehohoidon ylilääkäri kertoo, mistä pitkässä nukutuksessa on kyse ja minkälaisiin tapauksiin sitä käytetään

Antti Rinteen sairastuminen Espanjassa oli kerrottua vakavampi – Infarkti ja pakkonukutettuna kaksi viikkoa

Sdp:n gallupjohto kesti sijaisuusjärjestelyn

Antti Rinne aloittaa eduskuntatyön perjantaina sdp:n ryhmän aamukokouksessa.

Antton Rönnholm sanoo, että vaalityöhön Rinne palaa samalla lailla kuin muutkin puheenjohtajat; osallistumalla niihin vaalitentteihin, jotka kalenteriin mahtuvat.

–Eivät muutkaan puheenjohtajat voi olla mukana kaikissa tenteissä, mihin kutsun saavat. Osaan menevät varapuheenjohtajat, sanoo Rönnholm.

Sdp:n varapuheenjohtajan Sanna Marinin sijaisuusaika ei ole ainakaan gallupien perusteella heikentänyt sdp:n suosiota, vaan se on pysynyt puoluekannatusmittausten kärkipaikalla.

Puoluesihteerin mielestä puolue onnistui vastuun jakamisessa hyvin. Siinä auttoi pitkälle valmisteltu vaaliohjelmatyö.

Rinteen sairauslomalta paluu nostaa puolueen taas valokeilaan.

–Ei tällaista kannata suunnitella. Hinta siitä on kova, vastaa Rönnholm.

Ministereiden stressi on puolueen johtamista rankempaa

–Ei puolueen puheenjohtajan tehtävät ole mitään yli-ihmisten tehtäviä. Yksittäiset ministerit joutuvat kovempaan prässiin, jos heidän ratkaistavakseen tulee monimutkaisia asioita, sanoo sdp:n pitkäaikainen poliitikko, europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari.

Jaakonsaari ei halua ottaa kantaa Antti Rinteen terveydentilaan. Siitä on olemassa lääkärintodistus.

Puolue selvisi Rinteen sairausloman ajasta Jaakonsaaren mielestä hyvin.

–Sellainen ajatus on ollutkin, että puolueen asiaa puhuisivat useammat, eikä vain puheenjohtaja. Nythän se toteutui ihanteellisesti ja yhdisti samalla puoluetta, sanoo Jaakonsaari.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos