Lukuisista rikoksista tuomittu Ilja Janitskin ehdokkaaksi Paavo Väyrysen tähtiliikkeeseen - Kotimaa - Aamulehti

Lukuisista rikoksista tuomittu Ilja Janitskin ehdokkaaksi Paavo Väyrysen tähtiliikkeeseen

MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskin kuvattiin kesäkuussa 2018 Helsingin käräjäoikeudessa. Syksyllä hänet tuomittiin ehdottomaan vankeuteen muun muassa törkeistä kunnianloukkauksista.

26.2.2019 13:12

Vihapuheesta ja valeuutisista tunnetun MV-julkaisun perustaja ja lukuisista rikoksista syksyllä vankeustuomion saanut Ilja Janitskin on Paavo Väyrysen tähtiliikkeen ehdokas eduskuntavaaleissa.

Väyrynen tiedotti asiasta eduskunnassa tänään puoliltapäivin.

Hänen mielestään edustuksellinen kansanvalta ei toimi Suomessa. Siksi tähtiliike pyrkii kokoamaan yhteen suomalaisia, jotka haluavat vahvistaa Suomen itsenäisyyttä ja puolueettomuutta sekä muiden muassa hallittua maahanmuuttopolitiikkaa.

Paavo Väyrynen perusti tähtiliikkeen yhden miehen eduskuntaryhmän viime kesäkuussa palattuaan Euroopan parlamentista kesken vaalikauden. Ryhmän aikaisempi nimi oli Kansalaispuolueen eduskuntaryhmä.

Ilja Janitskin tuomittiin syksyllä 22 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen muiden muassa törkeistä kunnianloukkauksista, salassapitorikoksista ja rahankeräysrikoksista sekä kiihottamisista kansanryhmää vastaan.

Ensikertalainen suorittaa vankeusrangaistuksesta vain puolet. Koska Janitskin vietti tutkintavankeudessa ja kotiarestissa lähes vuoden, hänen rangaistuksensa on käytännössä jo suoritettu.

Tuomiosta on valitettu hovioikeuteen.

Rikostuomio ei estä ehdokkuutta

Vaikka Janitskinilla olisi lainvoimainen tuomio, se ei olisi este ehdokkuudelle, koska Suomessa rikostuomio ei estä ehdokkuutta vaaleissa.

Käräjäoikeuden mukaan Janitskin oli syyllistynyt muun muassa törkeisiin kunnianloukkauksiin, rahankeräysrikoksiin ja yksityisen ihmisen vainoamiseen.

Oikeuden mukaan Janitskin oli valemedia MV-lehden ja Uber Uutisten omistaja, päätoimittaja ja vastaava toimittaja ja sitä kautta hän oli vastuussa medioiden julkaisemasta sisällöstä.

Mediat julkaisivat oikeuden mukaan useista henkilöistä asiatonta ja heidän kunniaansa loukkaavaa materiaalia.

Janitskin on jo käytännössä istunut suurimman osan vankeusrangaistuksestaan, koska ensikertalaiset istuvat tuomiostaan yleensä vain noin puolet ja Janitskinin Andorran kotiarestissa viettämät päivät vastaavat käräjäoikeuden mukaan vankipäiviä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos