Vaatiiko perustuslakivaliokunta sote-ilmoitusta EU:lle vai ei – sanamuodon perusteella kyllä, sanoo professori - Kotimaa - Aamulehti

Vaatiiko perustuslakivaliokunta sote-ilmoitusta EU:lle vai ei – sanamuodon perusteella kyllä, sanoo professori

Perustuslakivaliokunta käsitteli mahdollista EU-notifikaatiota perjantaina antamassaan lausunnossa sote-uudistuksesta. Kuva Euroopan parlamentista Strasbourgista.

22.2.2019 21:11

Perustuslakivaliokunta päätti perjantaina valmistuneessa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta koskevassa lausunnossaan olla vaatimatta EU-notifikaatiota muutosehdotuksella eli ponnella.

Valinnanvapaudesta tehtävä EU-notifikaatio on ollut yksi kiistakysymyksistä perustuslakivaliokunnassa viime viikkoina.

Kyse on siitä, onko sote-uudistuksen yhteydessä toteutettava valinnanvapaus sopusoinnussa Euroopan unionin kilpailu- ja valtiontukilainsäädännön kanssa.

Epäselvissä tilanteissa asiasta pitäisi ilmoittaa Euroopan komissiolle, jotta komissio voisi sanoa epäselvyyteen viimeisen sanan.

Vaikkei perustuslakivaliokunta tehnyt muutosehdotusta, niin se kuitenkin suosii lausunnossaan käyttämillään sanamuodoilla EU-notifikaation tekemistä.

Näin sanoo Helsingin yliopiston eurooppaoikeuden professori Juha Raitio Helsingin yliopistosta.

–Näyttäisi selkeästi siltä, että oikeudellinen epävarmuus poistuu sen myötä, että asia notifioidaan asianmukaisesti komissiolle, Raitio arvioi lausuntoa.

Raitio ei ota kantaa siihen, miten EU-notifikaatioasia lopulta ratkaistaan valtiosääntöoikeudellisesti, koska asiasta ei tehty pontta. Hän kommentoi vain tekstin muotoilua.

Varsinkin opposition edustajat totesivat perjantain tiedotustilaisuudessa, että sanamuotoilu on tiukka.

Notifiointiprosessia ei ehdittäisi käydä niinä viikkoina, joita eduskunnalla on aikaa puida sote-kokonaisuutta tällä vaalikaudella.

Vaaliloma alkaa kolmen viikon päästä maaliskuun puolessavälissä, ja Raition mukaan notifiointi kestää yksinkertaisissakin asioissa Euroopan komissiossa muutaman kuukauden.

–Tämä on monimutkainen asia, jossa voi olla useita valtiontukielementtejä, eli vuosi–parikin voi mennä, toteaa Raitio.

Helsingin yliopiston yhteiskuntapolitiikan professori Heikki Hiilamo arvioi perjantaina, että perustuslakivaliokunnan ponsi EU-notifikaatiosta olisi todennäköisesti estänyt koko lakipaketin etenemisen tällä kaudella.

Perustuslakivaliokunnan lausunto etenee seuraavaksi sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsiteltäväksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut