Siniset haluaa tuhat uutta poliisia ja sata hävittäjää – yhtäkään hintalappua puolueen vaaliohjelmasta ei löydy - Kotimaa - Aamulehti

Siniset haluaa tuhat uutta poliisia ja sata hävittäjää – yhtäkään hintalappua puolueen vaaliohjelmasta ei löydy

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho (oikealla) esitteli puolueen vaaliohjelman nimeltä Siniset turvaa. Varapuheenjohtajat, työministeri Jari Lindström ja kansanedustaja Tiina Elovaara vieressä.

8.2.2019 15:34

Sinisten vaaliohjelma sisältää nelisenkymmentä tavoitetta puolustuksen tehostamista reiluun sosiaaliturvaan, korotettuun kodinhoitotukeen ja autoilijan oikeuksiin. Kirjo on laaja. Ohjelman nimi on Siniset turvaa.

Yhtään hintalappua ohjelmasta ei löydy.

–Vaalilupauksemme on, että työskentelemme näiden listaamiemme tavoitteiden eteen, puheenjohtaja Sampo Terho (sin) kiteyttää.

Terho jatkaa, että ohjelmasta on tehty tiivis ja yksinkertainen.

–Emme halua julkaista satasivuisia ohjelmia. Siniset on uutena puolueena valmistautumassa ensimmäistä kertaa vaaleihin. Haluamme tehdä asioita nyt toisin. Siksi yhden sivun mittainen ohjelma riittää.

Terho perustelee eurojen puuttumista sillä, että monet puolueet esittelevät laajoja uudistuksia ohjelmissaan, ja niille on annettu jokin hinta.

–Kuinka usein tällaiset vaaliohjelmat ovat toteutuneet, hän kysyy.

Puheenjohtaja jatkaa, että vaalitenteissä hän pystyy heittämään noin -arvion tavoitteisiin, jos häneltä sitä kysytään.

Sata sotakonetta

Sinisten puolustusministeri Jussi Niinistö on vienyt läpi lukuisia uudistuksia puolustusvoimissa hallituskauden aikana.

Turvallisuus on vahvasti esillä myös vaaliohjelmassa. Turvallisuuteen halutaan lisää rahaa. Tavoitteena on sata hävittäjää.

Sinisillä on uusi kaava, miten tähän päästään.

–Toteutamme ensin puolustusselonteon kirjauksen, eli Hornetit korvataan täysimääräisesti hankkimalla 64 konetta. Sen jälkeen haluamme valmistajalta option, että voisimme hankkia koneita lisää 36 kappaletta 2030-luvulla.

Mitä todennäköistä sadan hävittäjän osto on?

–Se on kiinni seuraavista hallituksista, Terho jatkaa.

Lisäksi puolue haluaa lisää kertausharjoituksia ja kutsunnat kaikille. Kansalaispalvelu ei olisi pakollisen asepalveluksen korvaava, vaan se räätälöitäisiin sen rinnalle.

Peltipoliisi koulun viereen

Poliiseja puolue haluaa lisätä tuhat. Edelleen listalta löytyy toive saada väkivalta- ja seksuaalirikosten tuomiot kovemmiksi. Nettisaalistaminen on saatava kuriin.

Yksi tavoite liittyy peltipoliiseihin.

–Haluamme ne pois korvesta koulujen kylkeen.

Kaikki samaan pöytään

Sosiaaliturvauudistuksessa puolue on pitkälti keskustan linjoilla. Se haluaa, että työnteosta tehdään kannattavaa, palvelut saadaan yhdeltä luukulta ja pienimpiin eläkkeisiin tuodaan tasokorotus.

Työllisyysaste on saatu tällä hallituskaudella nousemaan jopa odotettua nopeammin, 72,5 prosenttiin. Ensi kaudella tavoite on 75 prosenttia.

Työministeri Jari Lindström (sin.) korostaa, että vaaliohjelmassa pitää katsoa jo seuraavaankin hallituskauteen yli vuoden 2023. Silloin tavoitellaan 80 prosentin työllisyysastetta.

–Tavoite perustuu valtiovarainministeriön tuoreisiin lukuihin. Ilman työllisyysasteen nousua emme voi pitää yllä nykyisen kaltaista hyvinvoinnin yhteiskuntaa.

Muovi verolle?

Puolueen varapuheenjohtaja Tiina Elovaara (sin.) vastaa puolueen ympäristöohjelmasta. Vaaleihin lähdetään teemalla omavarainen Suomi. Se tarkoittaa lisää kotimaista, kohtuuhintaista ja puhdasta energiaa.

–Lisäksi ajamme verottomuutta kasviksille. Jos se ei onnistu, niin sitten kyseeseen voi tulla pienempi arvonlisävero.

Ympäristöohjelmassa on myös maininta muoviverosta.

Henkilöt tunnetaan

Ylen viimeisessä mielipidemittauksessa kannatus oli 1,4 prosenttia.

–Henkilökannatuksen kautta taistelemme pienpuolueen statuksesta. Hyvän kampanjan turvin meillä on mahdollisuus asettua rkp:n ja kristillisten väliin, Terho toivoo.

Hän muistuttaa, että perussuomalaiset saivat ensimmäisissä vaaleissaan vain yhden edustajan Arkadianmäelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut