Pekka Haavisto haastattelussa - Kotimaa - Aamulehti

Pekka Haavisto pelkää eniten sitä, että hän mokaa – Siksi hän hiihtää Teiskossa ja kuuntelee äänikirjoja: Vihreiden pätkäjohtaja uskoo ilmastohuolen tuovan vaalimenestystä

Vihreiden puheenjohtajana Pekka Haavisto matkustaa ympäri Suomea vaalityön perässä. Matkat hän kuuntelee äänikirjoja. Nyt luureissa kuuluu Jukka Kariston Vankina Venäjällä.

13.1.2019 8:30 | Päivitetty 13.1.2019 8:46

Syvä huokaus. Niin käy, kun vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavistolta kysyy, kuinka rankka puoluejohtajan paikka on. Hän sanoo, että paineita on, sillä hän lähti johtamaan puoluetta syvistä vesistä. Puolueen keulakuvan merkitys on huomattu, ja eniten häntä pelottaa, että mokaa.

–Se tunnelma, josta silloin lähdettiin lokakuussa, oli että oltiin syvissä vesissä ja henkisesti vaikeassa tilanteessa, hän sanoo.

Touko Aallon tilalle marraskuussa pikavauhtia hypännyt Haavisto sanoo, että syksyllä kaikki hänen suunnitelmansa menivät uusiksi.

–Olin varautunut keskittymään Euroopan rauhaninstituutin työhön sen, mitä vaalityöltäni ehdin.

Nyt puolueen vaalityötä lukuun ottamatta kaikki muu on sivussa. Haavisto kertoo tehneensä viime kuukausina paljon näkymätöntä työtä: hän on kysellyt ehdokkaita mukaan ja aktivoinut eri vaalipiirien väkeä kohti eduskuntavaaleja.

Luotto vihreiden kasvuun on vankka. Haavisto uskoo, että vaaleista tulee ilmastovaalit ja että kovalla vaalityöllä vihreillä on mahdollisuus nousta kolmen suuren kärkeen.

–Minulta kysytään, mistä vihreät nyt puhuu, kun kaikki puhuvat ilmastosta. Olen aina sanonut, että meillehän tämä on aivan optimaalinen tilanne. On kerrankin suuri konsensus, siitä että asiaan halutaan puuttua. Jos muistelen omaa poliittista uraani, ei tällaista ole koskaan ollut.

Haavisto ei usko, että muiden puolueiden ilmastotavoitteet veisivät ääniä vihreiltä.

–Vihreät on olemassa, jotta saadaan muutoksia. Se ei ole puoluetaktikointia, että miten saadaan ääniä, vaan miten saadaan muutosta.

Sukujuuret Teiskossa

Vaalit ovat täyttäneet Haaviston kalenterin ja tahti tiivistyy tulevina kuukausina. Huhtikuun vaaleja edeltävinä kuukausina tarkoitus on kiertää kaikki Suomen vaalipiirit. Välissä hän rauhoittuu hiihtämällä, pelaamalla squashia ja kuuntelemalla äänikirjoja.

Ja lisäksi hän pitää puheita politiikan ulkopuolelta. Tampereen Vire-messuilla hän kertoi ajatuksiaan luonnossa nauttimisen taidosta. Luonto onkin yksi Haaviston linkki Pirkanmaalle.

–Minulla on hirveän vanhat sukujuuret Teiskossa. Äitini isoäiti kertoi tarinoita, miten susilaumat ajoivat ihmisiä takaa Iidesjärven jäällä 1860-luvulla. Luonnon ja historian yhdistelmä on hirveän kiinnostava.

Sama isoisoäiti saattoi myös varmistaa, että nuorella Haavistolla oli metsään lähtiessä hatussaan mukana neula ja lankaa, jotta haavan pystyi tarvittaessa ompelemaan itse. Ei Haavistolla yleensä ollut hattuakaan, mutta tapa on jäänyt mieleen.

Tänä talvena Haavisto on käynyt Teiskossa useamman kerran. Hänellä on tapana hiihtää Teiskossa kevättalvisin. Kesäisin hän kuitenkin viettää aikaa mökkeillen Näsijärven rannalla.

Politiikka ei ole pakko

Vielä kesällä Haavisto reilasi Euroopassa ja syksyllä kirjoitti matkastaan vasta julkaistua kirjaa Eurooppa raiteilla (Nemo).

Puheenjohtajuuden tavoin asiat tulevat vastaan pääsääntöisesti yllättäen, hän sanoo. Toivoa Haaviston jatkamisesta puheenjohtajana on ilmaistu, mutta hän ei itse halua spekuloida asiaa.

–Olen sitoutunut näiden vaalien ja eurovaalien läpi menemiseen ja kesän puoluekokoukseen asti. Toivottavasti näkymät ovat kirkkaammat keväällä.

Hänelle on luontevampaa pysyä syrjemmässä valokeilasta, sillä puolueen puheenjohtajan työ- ja julkaisutahti on kova.

–Saatoin päivittää sosiaaliseen mediaan ennen kerran viikossa ja olin hirveän tyytyväinen. Nykyään se vaatimus on melkein kerran päivässä.

Hän sanoo, että nykyään ihmiset haluavat tietää lähes heti, mitä vihreät ajattelee asioista puolueena, ja rytmi on moninkertainen verrattuna kansanedustajan työn tahtiin.

–En ole iskevä tai dramaattinen, vaan aika harkitsevainen ja rauhallinen. Sitä on ilmeisesti toivottukin, mutta varmasti on sellaisia poliittisia hetkiä, jolloin kaivataan toisenlaista hahmoa.

Viiden vuoden päästä hän näkee itsensä jatkamassa ainakin kansainvälistä rauhantyötä. Myös kirjoittaminen on lähellä sydäntä. Politiikka ei ole hänelle ehdoton pakko, vaan vaihtoehtoja sillekin on hyvä olla.

Puheenjohtajaksi marraskuussa

1993–1995 Haaviston edellinen vihreän liiton puheenjohtajakausi.

24. lokakuutta vihreiden puoluekokouksessa valittu puheenjohtaja Touko Aalto kertoo sairastavansa masennusta ja väistyvänsä puolueen puheenjohtajan paikalta sosiaalisessa mediassa. Aalto oli jäänyt jo syyskuussa sairauslomalle, jolta hän palasi töihin tammikuussa.

1. marraskuuta Pekka Haavisto, 60, kertoo olevansa käytettävissä puheenjohtajaksi.

3. marraskuuta vihreiden puoluevaltuuskunta valitsee ylimääräisessä kokouksessaan Haaviston puheenjohtajaksi äänin 40–1. Vastaehdokkaana on Outi Alanko-Kahiluoto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: