Alma-kysely: Jussi Halla-ahon perussuomalaiset antoivat myrskyvaroituksen – sdp:n kannatus laskussa - Kotimaa - Aamulehti

Alma-kysely: Jussi Halla-ahon perussuomalaiset antoivat myrskyvaroituksen – sdp:n kannatus laskussa

Jussi Halla-ahon perussuomalaiset ovat nyt nosteessa.­

22.12.2018 9:00

Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kannatus on kohonnut joulukuussa 9,7 prosenttiin marraskuun 8,4 prosentista. Nousu saattaa liittyä mittausajankohtaan, sillä kansalaisten näkemyksiä on tässä kyselyssä kuultu 5.–18. joulukuuta.

Juuri tuohon aikaan uutisissa ja sosiaalisen median keskusteluissa oli yhtenä pääaiheena Oulussa ilmennyt seksuaalirikosten sarja, josta epäillään ulkomaalaistaustaisia miehiä.

Oulun poliisi käynnisti joulukuun alussa tutkimukset vakavista lapsiin kohdistuneista rikoksista.

Oppositiossa olevat perussuomalaiset ottivat rikosepäilyt välittömästi oman maahanmuuttovastaisen politiikkansa välineiksi. Puheenjohtaja Halla-aho syytti presidenttiä ja ministereitä ”hiljaa olemisesta” ja arvioi tavallisten kansalaisten ”puristelevan käsiä taskussa”.

Kannanottoja kyllä saatiin, parin päivän viiveellä. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi virallisessa lausunnossaan, että ”oikeusvaltiossa syylliset saavat rangaistuksen etnisyydestä riippumatta” ja että ”Oulun tapauksen tutkinnasta ja tiedottamisesta vastaa poliisi, tuomiosta oikeuslaitos”.

Sdp laskussa

Perussuomalaiset ei ole tänä vuonna tehdyissä Alma-kannatusmittauksissa yltänyt kertaakaan aiemmin näin lähelle kymmentä prosenttia.

Tällä kerralla se oli myös viidenneksi suurin puolue, koska Li Anderssonin johtama vasemmistoliitto jäi runsaan puolen prosenttiyksikön päähän, 9,1 prosenttiin.

Perussuomalaisten lisäksi myös keskusta nousi hitusen 15,5 prosenttiin. Sen sijaan eri mittausten johdossa kuukausitolkulla keikkunut sdp menetti kannatustaan niin, että kokoomus pääsi isku- etäisyydelle noin prosenttiyksikön päähän.

Kannatuslukemat kärkikaksikolla olivat 20,7 ja 19,6 prosenttia. Sdp:llä nähtiin laskua marraskuusta 0,7 prosenttiyksikköä, kokoomuksella 0,2.

Vihreät hyytyi

Vihreiden Pekka Haaviston johdolla hyvin alkanut paluu hyytyi pahan kerran tässä kuussa. Kannatus putosi taas alle 13 prosentin.

Pienemmistä eduskuntapuolueista rkp ja kristillisdemokraatit pysyttelevät kannatukseltaan vakaasti neljän prosentin maailmassa.

Sininen tulevaisuus luiskahti tällä kerralla alle kahden prosentin, vaikka puolueen ministerit ovat saaneet julkisuutta runsain mitoin tässäkin kuussa.

Kristillisdemokraateissa voidaan suhtautua niin sanottuun pitoon puolueista levollisimmin, koska sen kannattajat ovat hyvin varmoja puoluevalinnastaan.

Eniten epävarmuutta on vihreiden äänestäjien joukossa, Tietoykkönen oy:n Alma Medialle tekemän kyselyn aineistosta ilmenee.

Ehdokkaiden tärkeys

Eduskuntavaaleihin on aikaa enää alle neljä kuukautta ja puoluetoimistoissa tehdään pitkää päivää, jotta ehdokaslistat saataisiin eri puolilla maata mahdollisimman hyviksi. Ehdokasasettelu eri vaalipiireissä on lopulta hyvin ratkaisevaa, ja pienemmällä kannatusprosentilla on mahdollista saada enemmän kansanedustajia läpi kuin enemmän ääniä saanut kilpailijapuolue.

Sdp:lle on veikkailtu tämän syksyn kannatusmittausten perusteella noin 50:tä kansanedustajaa. Antti Rinne näyttää siten todennäköisimmältä hallituksen muodostajalta, mutta hyvin ratkaisevaa on, mitkä teemat vaalikeskustelussa ovat eniten esillä aivan vaalien alla ja kenen agendaa ne tukevat.

Kokoomuksen Petteri Orvolla on vielä mahdollisuus haastaa Rinne. Kolmantena olevan keskustan nousu ykköspaikalle on jo epätodennäköisempää.

Perussuomalaisten kohtalona on hyvin todennäköisesti oppositio, vaikka puolue yltäisi tuoreen Alma-mittauksen kaltaiseen tulokseen ja sitä kautta jopa yli 20 kansanedustajapaikkaan. Etenkin pääministerikandidaatit Rinne ja Orpo ovat ilmaisseet nihkeytensä tehdä hallitusyhteistyötä Halla-ahon puolueen kanssa.

Näin tutkittiin

Tutkimuksen on tehnyt Alma Median toimeksiannosta Tietoykkönen oy.

Haastattelut (1507 kappaletta) tehtiin monikanavaisesti puhelinhaastattelujen ja internet–kyselyn yhdistelmänä 5.12.–18.12.2018. Puhelinhaastatteluista vastasivat Tietoykkönen oy:n omat tutkimushaastattelijat.

Otantamenetelmänä käytettiin satunnaisotannan ja kiintiöpoiminnan yhdistelmää. Vastaajat edustavat äänestysikäisiä suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Puoluekantansa ilmaisi 76,3% vastaajista eli 1150 henkilöä.

Tutkimuksen virhemarginaali kaikkien vastaajien osalta (n=1507) on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa. Kannatusarvio-osiossa (n=1150) suurimman puolueen virhemarginaali on 2,3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Jos perussuomalaisten nousulle hakee yhtä asiaa selitykseksi, niin se on Oulu ja turvapaikanhakijoiden epäillyt seksuaalirikokset. Nämä uutiset satavat maahanmuuttokriittisten perussuomalaisten laariin.

Jos pohditaan vähän enemmän, taustalla on muitakin syitä. Viimeisin puoluebarometri (jota puolueet itse tilaavat omaan käyttöönsä) osoitti, että perussuomalaisten sanoma on kirkastunut kansalaisille.

Ja se sanoma on maahanmuuttokriittisyyden lisäksi erityisesti se, että muut puolueet (ps:n mukaan) tuhoavat ilmastonmuutosvouhotuksellaan suomalaisen teollisuuden työpaikkoja ja käyvät tavallisten suomalaisten kukkaroilla. Tämä viesti tehoaa etenkin duunariäänestäjiin, jotka miettivät perussuomalaisten ja demarien välillä.

Sdp ja Antti Rinne ovat varovaisia maahanmuuttolinjauksissaan ja hamuavat vihertäviä äänestäjiä. Kannatusta vuotaa perussuomalaisten suuntaan. Perussuomalaisten kannatustrendi on nyt ylöspäin, ensi vuosi näyttää, riittääkö veto vaaleihin asti.

Sdp:n kannatusta vuotaa myös vihreiden suuntaan. Pitää muistaa, että viimeisissä kaksissa presidentinvaaleissa Pekka Haavisto pesi demareista niin Paavo Lipposen kuin Tuula Haataisenkin.

Antti Rinteen pääministeriyden tiellä ovatkin pahiten Halla-aho ja Haavisto.

Sdp:n kannatus on Alman mittauksissa ollut laskussa lokakuun nurkilta. Taistelussa irtisanomissuojan heikentämisestä on höyryt päästetty pihalle, ammattiyhdistysliikkeestä ei ainakaan tällä hetkellä ole vetoapua demareille.

Antti Rinne puurtaa aika yksinäisenä demarien kärkenä, vaikkakin vanha puheenjohtaja Jutta Urpilainen vaivautui menneellä viikolla jo tv-studioon asti. Enemmän leveyttä johtoon tai uusia tömäköitä, uskottavia poliittisia avauksia, muuten voi kannatusluisusta tulla pysyvämpää.

Tuleva helmi-maaliskuu on viimeinen oljenkorsi pääministeripuolue keskustalle. Talousnäkymät kääntyvät jo mollivoittoisiksi, joten tuolloin on puheenjohtaja Juha Sipilän pakko runtata keskustalle tärkeä maakuntauudistus läpi.

Ennuste ei ole kovin hyvä, uudistus uhkaa hyytyä ajanpuutteeseen. Vihervasemmistolla pelottelulla keskusta saa tietysti aina hieman henkeä päälle.

Kokoomus taaplaa Petteri Orpon johdolla tasaista latua. Ongelmiakin on, muun muassa maan suurimmassa vaalipiirissä Uudellamaalla kokoomuksella ei ole selvää kärkiehdokasta ja ääniä syö Hjallis Harkimon poppoo.

Sdp ja kokoomus ovat kuitenkin niin lähellä toisiaan, että jos Rinne ei saa alkanutta kannatusalamäkeä käännettyä, tulee kisasta vielä äärimmäisen tiukka. Ennen vaaleja demarit voivat saada vielä kerran vetoapua ay-liikkeeltä: esimerkiksi työttömyyspalvelujen ulkoistamisesta yrityksille voi aina järjestää rähäkän.

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?