Kannatusmittaus: Petteri Orpo joukkoineen nukahti, mikä teki Antti Rinteestä suosikin - Kotimaa - Aamulehti

Kannatusmittaus: Petteri Orpo joukkoineen nukahti, mikä teki Antti Rinteestä suosikin

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo on saanut tällä vaalikaudella usein selitellä hallituksen esityksiä ja päätöksiä, mutta vaalien lähestyessä hän on jäämässä haastajansa, SDP:n Antti Rinteen varjoon.

1.12.2018 9:00

Sen strategian jäljet näkyvät tuoreessakin kannatusmittauksessa.

–Ensin puoli vuotta sitten he aloittivat jo vaalikampanjan, mielestäni liian aikaisin… emme ole edes aloittaneet vaalikampanjointia, koska me hoidamme vastuullisesti Suomen asioita, Petteri Orpo sanoi ruotiessaan pääkilpailijansa SDP:n vaalitaktiikkaa kokoomuksen Verkkouutisille.

Orpon mukaan kokoomuksen kampanjointi alkaa vasta vuoden 2019 puolella, siis muutama kuukausi ennen huhtikuun 14. päivänä pidettäviä eduskuntavaaleja.

Se näyttää tällä hetkellä pääministerihaaveiden kannalta ankaralta virheeltä. SDP on puheenjohtajansa Antti Rinteen johdolla tarrannut tukevasti kärkipaikkaan mielipidemittauksissa, mistä nyt julkaistu marraskuun Alma-kannatusmittaus kertoo.

Vaikka SDP:n etumatka on tässä mittauksessa sulanut alle kahteen prosenttiyksikköön, on tilanne kokoomuksen kannalta hälyttävä. On hyvä muistaa, että vielä puolitoista vuotta sitten kokoomus oli kuntavaaleissa selkeästi suurin puolue 20,7 prosentin kannatuksellaan SDP:n jäädessä 19,4 prosenttiin.

Kuluneen syksyn aikana yhä harvempi on puhunut valtiovarainministeri Petteri Orposta enää tulevana pääministerinä. Sama on toki koskenut jo paljon pidempään istuvaa pääministeriä Juha Sipilää (kesk), mikä lienee laiha lohtu Kansakoulukujalla.

Suorinta poliittisesti riippumatonta puhetta on kuultu politiikan tutkija, yliopistonlehtori Johanna Vuorelman suusta.

–SDP on todella korkealla seuraavissa vaaleissa enkä näe mitään sellaista, joka pystyisi suunnan enää muuttamaan. On todennäköistä, että Antti Rinne on seuraava pääministeri, Vuorelma sanoi Uudessa Suomessa.

Kun kokoomus yhä puheenjohtajineen nukkuu, uhkaa SDP:n Rinne karata Orpolta myös henkilökohtaisessa suosiossa. Tätä ei oikein kukaan olisi vuosi sitten uskonut.

Rinteelle olisi valmis antamaan lisää poliittista päätösvaltaa Alman kyselyssä 24 prosenttia vastaajista, ja käyrä on nouseva.

Orpolle antaisi lisää valtaa 21 prosenttia, eikä trendi ole ylöspäin. Nuoremman polven kokoomuslainen, oikeusministeri Antti Häkkänen, on käytännössä samoissa lukemissa puoluepomonsa kanssa.

Orpo on ensimmäisissä vaalitenteissä toistanut istuvan hallituksen aikana nähtyä positiivista talous- ja työllisyyskehitystä. SDP:tä lähellä olevan SAK:n tilaisuudessa hän sai tästä palkinnoksi naurunremakan. Reaktio oli kaukana fiksusta, mutta viestii Orpon pääkilpailijatahojen vaalimoodista.

Viime aikoina Orpo on näyttänyt värittömältä valtionhoitajalta jopa suhteessa työtoveriinsa Juha Sipilään. Pääministeri kun on alkanut lämmitellä omiaan maalailemalla taktisia viholliskuvia sanomalla, että ”Helsingin kabineteissa rakennetaan jo sinipunaa”.

Kokoomuslaisilta kuulee jatkuvasti supatusta, että ”odottakaapas kun tv:n vaalitentit alkavat”. Tämä perustuu pitkälti uskomukseen Orpon ylivertaisuudesta suhteessa Rinteeseen. Lisäksi elää siis uskomus siitä, että SDP on ajoittanut kuntohuippunsa koko vaalikampanjassa väärin.

Nämä ovat todellakin uskomuksia ja toiveajattelua. Kelvoton pääministeristrategia, sanoisin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut