SAK:n vaalitavoitteet 2019-2023 saavat rajua kritiikkiä - Kotimaa - Aamulehti

SAK:n esitykselle rajua kritiikkiä: ”Nuoren työntekijän pahin painajainen” – SAK: Emme virittele sukupolvisotaa

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan esityksessä ei ole kyse vain työsuhteen pituudesta, vaan muistakin tekijöistä, jotka vaikuttaisivat irtisanomisjärjestykseen.

7.11.2018 13:02 | Päivitetty 7.11.2018 13:06

SAK on laatinut tavoitteensa vaalikaudelle 2019-2023. Tavoitteissa on mukana myös esitys ”työvoiman vähentämisjärjestyksestä selkeyttämään irtisanomistilanteita”.

–Tämä toisi läpinäkyvyyttä työnantajien toimiin irtisanomistilanteissa. Haluamme lakiin irtisanomisjärjestyksen, jonka kriteereitä ovat ammattitaito, työnantajan palveluksessa menetetty työkyky, huoltovelvollisuuden määrä ja työsuhteen kesto. Uskomme, että tällainen vähentäisi työnantajien mielivaltaa ja tukisi työllisyyttä, SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta kirjoittaa SAK:n verkkosivuilla.

Helsingin Sanomat julkaisi SAK:n esityksestä jutun keskiviikkona. Sen jälkeen esitystä on kritisoitu rajusti väittäen sen hankaloittavan nuorempien työntekijöiden asemaa työmarkkinoilla.

–Emme ole virittelemässä sukupolvisotaa vaan haemme parempaa ja turvallisempaa työelämää kaikille. Tämän päivän nuori on ylihuomisen pitkän työuran tehnyt työntekijä. Nykyisten nuorten työntekijöiden pitäisi pysyä työelämässä nykyistä huomattavasti pidempään eläkeiännousun vuoksi ja siksi esittämämme uudistus palvelee pitemmällä aikavälillä myös nuoria.

–Nykyään työnantaja voi varsin vapaasti valita irtisanottavat. Irtisanomisperusteet ja irtisanomisjärjestys jäävät usein epäselviksi yksittäisille työntekijöille ja myös luottamusmiehille. Yleinen havainto on, että irtisanomiset kohdistuvat herkästi kokeneempiin ja korkeampaa palkkaa saaviin työntekijöihin. Pahimmillaan heidät korvataan työnantajalle halvemmilla pätkä- ja nollatyösopimuksilla työtä tekevillä tai vuokratyöntekijöillä, Kaukoranta selventää.

”Nuoren pahin painajainen”

Keskustaopiskelijoiden mukaan ”SAK:n esitys on nuoren työntekijän pahin painajainen”. Se, että kriteerinä irtisanomiseen olisi työsuhteen kesto, kohdistuisi keskustaopiskelijoiden mielestä herkästi työkokemusta vielä vaille oleviin nuoriin.

–On selvää, että SAK:n vaalikone on lähtenyt laukalle tänä syksynä. Tällä kertaa jalkoihin on jäämässä nuoret. Nuoren iän perusteella epävarmemmiksi muuttuvat työmarkkinat ei ole vaihtoehto, Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Auli Piiparinen sanoo.

Keskustaopiskelijoiden mukaan sekä 25–35-vuotiaiden nuorten että 55–64-vuotiaiden työllisyysaste laahaa väliin jääviä ikäluokkia alhaisempana.

–Nuoren ikäluokan tulevaisuudella uhkapelaaminen vanhemman väestön kustannuksella ei ole vaihtoehto. Kokonaan koulutuksen ja työn ulkopuolella olevien nuorten määrä on kasvanut 2010-luvulla. Epävarmuuden lisääminen työmarkkinoilla ei tarjoa elämään ja itsenäistymiseen tarvittavaa vakautta, Keskustaopiskelijat toteaa.

”Järjetön ajatus”

Myös Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos tyrmää SAK:n esityksen.

–SAK tarjoaa nuorille kylmää kättä. Esitys antaa nuorille viestin, että teidän osaamisella tai ahkeruudella ei ole mitään väliä, vaan haluamme suosia pitkään työsuhteessa olleita yli teidän. Tämä esitys lietsoo sukupolvien välistä vastakkainasettelua tarpeettomalla tavalla.

–Jos yritys joutuu turvautumaan irtisanomisiin, on ehdottomasti järkevintä, että yritys pitää kiinni parhaista työntekijöistään. Työntekijän tuottamaa lisäarvoa ei voi mitata yrityksessä vietetyillä vuosilla, vaan osaamisella. Se, että nuoret työntekijät joutuisivat lähtemään ensin, vaikka olisivat pidempään työskennelleitä osaavampia tai ahkerampia, on täysin järjetön ajatus, sanoo Vuornos.

Rinne: ei perustetta

Myöskään SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei lämpene SAK:n esitykselle,

–Mielestäni ei ole perustetta asettaa laissa työntekijöitä eriarvoiseen asemaan iän perusteella. Maailma muuttuu niin nopeasti, että tarvitaan osaamisen ja työhyvinvoinnin kehittämistä. Se on keino parantaa kaikkien asemaa ja työllisyyttä iästä riippumatta, Rinne kirjoittaa Twitterissä.

Elinkeinoelämän keskusliiton työelämäasioista vastaava johtaja Ilkka Oksala antaa niin ikään Twitterissä kyytiä SAK:n esitykselle.

–Kylläpä on nuorisovihamielinen esitys. Laittaa usein asuntovelalliset, perheenperustamisvaiheessa olevat nuoret ensin irtisanottaviksi, Oksala kirjoittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos