Juha Sipilä ja Leo Varadkar Kesärannassa, luottavat brexit-sopuun - Kotimaa - Aamulehti

Juha Sipilä ja Irlannin pääministeri luottavat brexit-sopuun – irlantilaisministeri vitsaili: "Sainko väärät paperit?"

Irlannin pääministeri Leo Varadkar (vasemmalla) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk) kehuivat useaan otteeseen Suomen ja Irlannin suhteita.

7.11.2018 13:07

EU ja Britannia saavat sovun aikaan brexit-neuvotteluissa, pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja Irlannin pääministeri Leo Varadkar uskovat.

–Sopuun on hyvä mahdollisuus vielä marraskuussa, mutta joka päivä siitä tulee vähemmän todennäköistä. Sekin riittää, jos sopimukseen päästään joulukuun kahden ensimmäisen viikon aikana, Varadkar sanoi pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa.

Varadkar käynnisti pääministeri Sipilän (kesk) isännöimät keskustelut, joita Sipilä käy keskiviikkona ja torstaina useiden eurooppalaisten pääministerien ja EU-johtajien kanssa.

Irlannille tärkein kysymys brexitissä on Britannialle kuuluvan Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisen rajan kohtalo.

–Yritämme saada vakuudet siitä, ettei suljettua, "kovaa rajaa" tule, Varadkar sanoi.

Sipilä vakuutti, että Suomi tukee Irlantia brexitin rajakysymyksessä sataprosenttisesti.

–Uskon, että myös kaikki muut 27 EU-maata ovat Irlannin tukena, Sipilä sanoi.

Britannian EU-eron on määrä astua voimaan 29. maaliskuuta 2019.

Jos Britit ja EU saavat neuvoteltua erosopimuksen ajoissa, alkaa siirtymäaika. Sen aikana Britannia osallistuisi yhä EU:n sisämarkkinoille ja noudattaisi EU-lainsäädäntöä.

Mikäli sopimukseen ei päästä, Britanniasta tulisi välittömästi EU:n ulkopuolinen maa.

Turvallisuus, brexit ja EU-puheenjohtajuus tapetilla

Sipilän ja Varadkarin käymien keskustelujen pääpaino oli brexit-neuvottelujen lisäksi turvallisuuskysymyksissä, maahanmuutossa ja Suomen EU-puheenjohtajakauteen valmistautumisessa.

Suomi on EU-puheenjohtajamaa vuoden 2019 heinäkuusta vuoden loppuun.

–Suomi tule painottamaan puheenjohtajakaudellaan turvallisuuskysymyksiä, sisämarkkinoita ja työpaikkojen luomista, Sipilä sanoi.

Puheenjohtajakauden ajoituksesta tekee Sipilän mukaan hankalan se, että keväällä käydään sekä Suomen eduskuntavaalit että eurovaaalit.

Suomella ja Irlannilla on Varadkarin mukaan paljon samansuuntaisia intressejä, koska molemmat maat kuuluvat väkiluvultaan EU:n pienten joukkoon.

–Puhuimme maidemme kansainvälisestä asemasta: mitä voimme tehdä ilmastonmuutoksen eteen, miten toimimme YK:ssa, kuinka suhtaudumme EU:n tulevaan talouskehitykseen.

Varadkar kertoi Suomen ja Irlannin olevan yksimielisiä EU:n Venäjä-suhteista.

–Venäjän-vastaiset pakotteet ovat tarpeellisia, mutta samalla on tärkeää pitää dialogia yllä.

"Olenko saanut väärät paperit?"

Varadkar vitsaili tiedotustilaisuuden aluksi Suomen ja Irlannin samankaltaisuudesta, mikä kävi ilmi, kun hän luki Suomea koskevia taustoja.

Viisi miljoonaa ihmistä, teknologiapainotteinen vahva talous, maataloutta ja pitkä itäraja, Varadkar kertoi lukeneensa.

–Arvelin, että sainko käsiini sittenkin Irlantia koskevat taustatiedot, koska kaikki kuulosti niin tutulta.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk (keskellä) saapui pääministeri Sipilän (kesk) vieraaksi Irlannin pääministerin jälkeen.

Sipilä ja Niinistö tapaavat valtiojohtajia

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) tapaa keskiviikkona ja torstaina EU-jäsenmaiden pääministereitä ja EU-johtajia pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa.

Keskusteluiden tarkoituksena on pohjustaa Suomen EU-puheenjohtajakautta, joka alkaa ensi vuoden heinäkuussa ja jatkuu vuoden loppuun.

Sipilän vieraat saapuvat Helsinkiin Euroopan kansanpuolueen EPP:n puoluekokoukseen, jossa valitaan ryhmän kärkiehdokas EU-komission johtoon.

Keskiviikkona Sipilän vieraaksi saapuvat Irlannin pääministeri Leo Varadkar, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk, Kroatian pääministeri Andrej Plenkovic, brexitistä neuvotteleva EU-komissaari Michel Barnier, Unkarin pääministeri Viktor Orban, Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz ja Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Torstaina Sipilä tapaa Bulgarian pääministeri Boyko Borisovin ja EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tapaamislistalla ovat samoista henkilöistä Irlannin pääministeri Varadkar, brexit-neuvottelija Barnier, Itävallan liittokansleri Kurz sekä komission puheenjohtaja Juncker.

Niinistö ottaa vieraansa vastaan virka-asunnossaan Mäntyniemessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: