Alma-kannatusmittaus: SDP jatkaa suurimpana, vihreiden alamäki taittumassa?

Seuraavan hallituksen voimahahmot? Jos näillä kannatusluvuilla mennään vaaleihin, Antti Rinne ja Petteri Orpo ovat avainasemassa seuraavan hallituksen kokoonpanon suhteen.

31.10.2018 20:00

Alma Median uusimman puolueiden kannatusmittauksen aineisto on kerätty 12.–30. lokakuuta. Tähän ajanjaksoon mahtuu useita isoja yhteiskunnallisia tapahtumia, mm. hallituksen ja ay-liikkeen välinen taistelu irtisanomissuojan heikentämisestä ja vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon ilmoitus jäädä pois puheenjohtajan paikalta.

Julkisessa keskustelussa ammattiyhdistysliikkeen työtaistelutoimia on osittain pyritty yhdistämään osaksi SDP:n eduskuntavaalikampanjaa.

Tällaisen väitetyn yhteyden esiin nostaminen ei ole vaikuttanut SDP:n kannatukseen. Tietoykkösen Alma Median toimeksiannosta tekemässä mittauksessa demarit jatkaa piikkipaikalla, nyt kannatus on 22,0 prosenttia.

Lue lisää: Eduskuntavaalit 2019: Aikataulut, Pirkanmaan ehdokkaat ja kaikki mitä vaaleista tarvitsee tietää

Orpo vielä lähellä

Isoimpien medioiden (Alma, HS ja Yle) teettämät kannatusmittaukset antavat SDP:lle tällä hetkellä 22 prosenttia tai hieman enemmän kannatusta.

Kokoomus seuraa kakkosena noin kahden prosenttiyksikön päässä. Alman uusin mittaus antaa kykypuolueelle 19,9 prosentin kannatuksen. HS:n ja Ylen viimeisimmissä kyselyissä kokoomus sai hieman tätä pienemmän kannatuksen.

Voidaan sanoa, että vaikka SDP onkin hieman karkumatkalla, ei kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon peli ole vielä menetetty. Puolueiden välinen ero mahtuu virhemarginaalin sisään. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei voi vielä hengähtää pääministerikilvassa.

Vihreille uutta toivoa?

Keskustan tilanne on jämähtänyt paikoilleen. Jos keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä toivoi, että nokkapokka ay-liikkeen kanssa herättelisi puolueen mahdollisia äänestäjiä, niin sitä ei näy ainakaan uusimmassa Alman mittauksessa.

Tällä menossa keskusta on vääjäämättä vaaleissa vasta kolmanneksi suurin ja mahdollinen hallituspaikka jää sinipuna-yhteistyön epäonnistumisen varaan.

Vihreät on pitkään liusunut alamäkeä, koska huomio on kiinnittynyt lähinnä puheenjohtaja Touko Aallon toimintaan politiikan ulkopuolella.

Nyt Aalto on väistynyt ja hänelle valitaan seuraaja ensi lauantaina. Alman uusin kysely näyttäisi vihreille 12,9 prosentin kannatusta ja sitä, että vihreät olisi saanut alamäkensä katkaistua. Tähän kannattaa kuitenkin suhtautua varauksella, koska muutos on reippaasti virhemarginaalin sisällä.

Vihreiden takana vasemmistoliitto ja perussuomalaiset pyörivät noin 8-10 prosentin kannatuskerhossa.

Vasemmistoliiton kannatus on isojen medioiden mittauksissa ollut viime aikoina nousujohteista. Sen sijaan perussuomalaisten kannatuksen suunta on vaikeammin pääteltävissä: Alman mittauksessa kehitys on junnannut paikoillaan, HS:n gallup on osoittavat nousuvirettä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut