Vihreät: Kasvisruoka päivittäiseksi Tampereen kouluihin ja päiväkoteihin, sekaruokaa saisi ilmoittamalla - Kotimaa - Aamulehti

Tampereen vihreät ehdottaa: Kouluihin ja päiväkoteihin oletusarvoisesti kasvisruokaa, sekaruokaa saisi omalla ilmoituksella

22.10.2018 16:09

Tampereen vihreät ehdottaa, että kasvisruoka tuotaisiin tamperelaisiin kouluihin sekä päiväkoteihin ykkösvaihtoehdoksi. Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Jaakko Mustakallion (vihr.) laatimassa aloitteessa ratkaisua perustellaan ilmastonmuutoksen torjunnalla.

Valtuustoryhmä aikoo kokonaisuudessaan kannattaa aloitetta illan kaupunginvaltuuston kokouksessa.

–[Kansainvälisen ympäristöjärjestö] WWF:n mukaan esimerkiksi lihatuotannon hiilipäästöt vastaavat noin viidennestä kaikista maailman päästöistä. Siksi esitämme, että Tampereella kasvisruoka tuodaan oletusvaihtoehdoksi tamperelaisiin päiväkoteihin ja kouluihin. Sekaruokavalion saisi jatkossakin omalla ilmoituksella, Mustakallio toteaa tiedotteessa.

Kyseessä olisi lakto-ovovegetaarinen kasvisruoka, johon kuuluvat vihannekset, juurekset, marjat, hedelmät, perunat, viljavalmisteet, ravintorasvat, maitovalmisteet sekä kananmuna.

Suosituksen mukaan

Vihreät muistuttaa, että jo valtion ravitsemusneuvottelukunnan kouluruokailusuosituksessa suositellaan, että kouluissa tarjolla olisi hyvä olla kaksi pääruokavaihtoehtoa, joista toinen voi olla kasvisruoka. Suosituksen mukaan "kasvisruokavaihtoehtojen tarjoaminen edistää kasvisruokien syömistä myös niillä oppilailla, jotka eivät ole niihin vielä tottuneet".

Tampereen kaikissa kouluissa asia ei näin ole.

–Tamperelaisissa kouluissa kasvisruoka on erityisruokavalio eli sitä saa ottaa vain silloin, kun siitä on erikseen ilmoittanut koululle. Toivottavaa olisi, ettei ihmisen tarvitsisi kategorisesti valita seka- ja kasvisruokavalion välillä, vaan kasvisruokaa olisi joka päivä tarjolla, Mustakallio perustelee.

Aamulehti näyttää verkkosivuillaan valtuuston kokouksen suorana kello 17 alkaen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?