Touko Aallon todennäköinen tuuraaja on köyhyystutkija Maria Ohisalo – jäi noin sadan äänen päähän eduskunnasta, on kertonut pyrkivänsä urallaan sosiaali- ja terveysministeriksi - Kotimaa - Aamulehti

Touko Aallon todennäköinen tuuraaja on köyhyystutkija Maria Ohisalo – jäi noin sadan äänen päähän eduskunnasta, on kertonut pyrkivänsä urallaan sosiaali- ja terveysministeriksi

Touko Aalto ja Maria Ohisalo kisasivat vihreiden puheenjohtajuudesta. Aalto voitti, mutta nyt Ohisalo on vahvoilla hänen tuuraajakseen.

17.9.2018 10:04

Vihreiden puoluehallitus valitsee sairauslomalle jääneelle puheenjohtaja Touko Aallolle sijaisen varapuheenjohtajistosta.

Puoluelähteistä arvioidaan, että Aallon tuuraajaksi nostetaan Maria Ohisalo.

Helsinkiläinen Ohisalo sai viime vuonna valmiiksi väitöskirjansa leipäjonoissa käyvistä ihmisistä. Hän on kertonut Aamulehdelle pyrkivänsä urallaan sosiaali- ja terveysministeriksi.

Ohisalo ei arkaile kertoa, että hänen yksivuotissyntymäpäiviään vietettiin turvakodissa, jonne hänen äitinsä oli paennut perhehelvettiä.

–Kerron taustastani sen takia, että aika usein ihmiset epäilevät sitä, voiko akateeminen tutkija ymmärtää köyhyyttä ja ihmisten vaikeuksia, Ohisalo perusteli avoimuuttaan pyrkiessään vihreiden puheenjohtajaksi keväällä 2017.

Puheenjohtajakampanjassaan Ohisalo halusi vihreiden ravistelevan työelämän rakenteita.

–Siilipuolustus, joka aika monessa paikassa vallitsee, on murrettava, koska työ muuttuu meistä riippumatta ja meillä pitää olla uusia ratkaisuja. Voimme tuoda puolueena enemmän esille sitä, ettemme ole markkinavastaisia vaan uskomme, että markkinat voivat tuottaa myös hyviä ja vihreitä työpaikkoja, Ohisalo painotti.

Viime eduskuntavaaleissa Ohisalo keräsi Helsingin vaalipiirissä 4 087 ääntä. Ensimmäiselle varasijalle päätyi vaalipiirissä Johanna Sumuvuori (4 159 ääntä), joka työskentelee tällä hetkellä Suomen suurlähetystössä Lontoossa.

Pienimmän äänimäärän vihreiden viidestä helsinkiläisestä kansanedustajasta sai Ozan Yanar (4 196).

Jos Aalto on poissa pitkään, vihreät todennäköisesti kulkee kohti ensi kevään eduskuntavaaleja Ohisalo keulakuvanaan.

Kansanedustajaksi ja eduskuntakeskusteluihin Ohisalo pääsisi mukaan vain siinä tapauksessa, että Yanar, Pekka Haavisto, Outi Alanko-Kahiluoto, Antero Vartia tai Emma Kari siirtyisi merkittäviin työtehtäviin parlamentin ulkopuolelle ja saisi eron eduskunnasta.

Tämä ei vaikuta todennäköiseltä. Jos joku viisikosta tekisi tilaa Ohisalolle, Sumuvuoren pitäisi kieltäytyä kansanedustajuudesta.

Vihreiden tilanne, jossa Ohisalo olisi eduskunnan ulkopuolella, ei olisi politiikassa tavaton. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei ole tällä hetkellä kansanedustaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos