Pääministeri Marin: Suomeen perustetaan riippumaton naisiin kohdistuvan väkivallan raportoijan tehtävä - Kotimaa - Aamulehti

Pääministeri Marin: Suomeen perustetaan riippumaton naisiin kohdistuvan väkivallan raportoijan tehtävä

Pääministeri lupasi myös tuoda eduskunnalle valtakunnallisen kokeilun maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille.

Pääministeri Sanna Marin sanoi, että vaikeat työllisyyspäätökset tehdään touko-elokuussa, jotta kevään työmarkkinatilannetta ei vaikeuteta.

11.2.2020 15:19

Helsinki

Pääministeri Sanna Marin (sd.) lupasi valtiopäivien avauskeskustelussa toimenpiteitä naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseksi.

– Yhtenä monista tilanteen korjaamiseksi vaadittavista keinoista esitämme, että Suomeen perustetaan itsenäinen ja riippumaton naisiin kohdistuvan väkivallan raportoijan tehtävä. Tuomme eduskunnalle myös esityksen pakottamalla solmitun avioliiton purkamiseen liittyvistä avioliittolain muutoksista, Marin sanoi.

Hän lupasi myös tuoda eduskunnalle valtakunnallisen kokeilun maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille.

Marinin mukaan työllisyystoimien valmistelu on edennyt asetettujen askelmerkkien mukaan ja osa toimien valmistelusta on jo pitkällä.

– Hallitus ei sulje mitään työllisyyttä parantavaa keinoa tarkastelun ulkopuolelle. Olemme myös valmiita tekemään vaikeita päätöksiä, Marin sanoi.

Hallitus tuo eduskunnalle näillä valtiopäivillä 212 esitystä ja 12 selontekoa.

Marin luetteli tulevista uudistuksista muun muassa vanhuspalvelulain sitovan hoitajamitoituksen, hoitotakuun tiukennuksen, asiakasmaksulain uudistuksen, oppivelvollisuusiän pidentämisen 18 vuoteen sekä vaalikauden aikana toteutettavan perhevapaauudistuksen.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen tähdensi, miten valtava mahdollisuus Suomelle on siirtyminen saastuttavien fossiilisten polttoaineiden käytöstä puhtaaseen bio- ja kiertotalouteen.

– Pörssiyhtiö SSAB:n ilmoitus Raahen terästehtaan muuttamisesta päästöttömäksi osoittaa uutta toivon suuntaa muullekin teollisuudelle. Ilmastorahasto ja teollisuuden sähköveron alennus EU-minimiin ovat ratkaisuja, joilla edesautetaan isoa käännettä.

Kurvinen korosti, että keskusta pitää kaikissa oloissa kiinni siitä, että yhdessä sovitut tavoitteet 60 000 työpaikasta ja talouden tasapainottamisesta saavutetaan.

Hän puolusti myös oppivelvollisuuden pidentämistä.

– Keskustan mielestä Suomeen on luotava toisen asteen lähikouluja.

"Suunnanmuutos tai ero"

Oppositio ei hallituksen vakuutteluihin uskonut. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoi, että tänä keväänä hallituksen on käännettävä suuntansa tai erottava.

– Kyse on siitä, että nykymenolla hallitus tekee enemmän päätöksiä, jotka vähentävät työpaikkoja kuin lisäävät niitä.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoi perussuomalaisten odottavan hallitukselta aidosti tehokkaita toimia työllisyyden parantamiseksi.

– Julkisten menojen paisuminen, tuhlailun politiikka ja valtionvelan kasvattaminen ovat mahdoton yhtälö tilanteessa, jossa tehokkaita työllisyystoimia ei ole näköpiirissä.

Myös kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kritisoi hallituksen saamattomuutta.

– Työryhmien ja tiekarttojen piirtelyn aika on ohitse. Nyt tarvitaan päätöksiä, joilla rakennetaan 2020-luvun haasteisiin valmista Suomea, hän sanoi.

Kristillisdemokraatit esittivät, että hallituksen tulisi pohtia sähköveron alueellista porrastamista kuluttaja-asiakkaille Ruotsin mallin mukaisesti.

– Uhkana on, että haja-asutusalueiden asukkaat joutuvat asumisessa, liikenteessä ja yrittämisessä hallituksen päästövähennystalkoiden maksumieheksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: