Näin oppositiojohtajat Orpo ja Halla-aho kommentoivat Rinteen eroa – ”Olisi varmasti saanut anteeksi virheensä” - Kotimaa - Aamulehti

Näin oppositiojohtajat Orpo ja Halla-aho kommentoivat Rinteen eroa – ”Olisi varmasti saanut anteeksi virheensä”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ihmettelee, miksi pääministeri Antti Rinne ei myöntänyt virhettään.

Kokoomuksen Petteri Orpo muistuttaa, että perustuslain mukaan eduskuntaryhmät on kutsuttava koolle keskustelemaan uuden hallituksen muodostamisesta. Perussuomalaisten Jussi Halla-ahon mukaan puolueiden välit ovat nyt poikkeuksellisen tulehtuneet.

3.12.2019 17:00 | Päivitetty 3.12.2019 17:57

Oppositiopuolueet ovat saaneet seurata sivusta päähallituspuolue sdp:n kärvistelyä ja viimeksi tiistaina keskustan epämääräisiä kommentteja hetki sitten eronpyyntönsä jättäneen pääministeri Antti Rinteen tilanteesta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo lähestyi tiukkasanaisella tiedotteella. Hänen viestinsä on, että pääministerin valitsee eduskunta avoimen prosessin kautta.

– Pääministeri vaihtuminen ei ole ilmoitusasia, eikä siitä voida päättää vain sdp:n kabineteissa. On käynnistettävä perustuslain järjestyksessä tapahtuva prosessi, jossa eduskunta keskustelee avoimesti hallituksen muodostamisesta kaikkien eduskuntaryhmien kesken, Orpo toteaa.

Hänen mukaansa tässä tilanteessa ei ole enää kysymys vain pääministeri Rinteestä.

– Kysymys on suomalaisen demokratian uskottavuudesta ja suomalaisten uskosta hallituksen kykyyn hoitaa asioita. Kyse on siitä, voidaanko poliittiseen päätöksentekoon luottaa.

Hän muistuttaa, että perustuslain mukaan eduskuntaryhmät on kutsuttava koolle keskustelemaan uuden hallituksen muodostamisesta.

– Kokoomus haluaa aidot, avoimet ja demokratiaa kunnioittavat tunnustelut hallituksen muodostamisesta kaikkien eduskuntaryhmien kesken.

Oman osansa saa myös entinen hallituskumppani keskusta.

– Sen on valittava, jatkaako se vasemmistolaisen politiikan tukipilarina vai katsooko se vaihtoehtoja avoimelta pöydältä, hän jatkoi.

Kokoomus oli ensimmäisenä vaatimassa Rinteen eroa viime viikolla.

”Täysin turhaan”

Myös toinen oppositiopuolue perussuomalaiset ja sen puheenjohtaja Jussi Halla-aho vaati viime viikolla pääministerin eroa, vaikka puolue ei muun opposition yhteiseen välikysymykseen yhtynytkään.

– Olihan tämä jo muutaman päivän ajan nähtävissä, että kaikki tiet johtavat tähän pisteeseen. Rinteellä ei ollut muuta tehtävissä kuin pyytää eroa, Halla-aho totesi tiistaina eduskunnassa.

Syynä Halla-ahon mukaan oli valehtelu, vaikka kyseistä sanaa ei poliittisessa keskustelussa ole soveliasta käyttää.

– Meidän sanankäyttöämme jonkin verran kahlitsee säännöt, mutta hän ei ollut puhunut totta eduskunnalle. Eikä pääministeri voi toimia sillä tavalla.

Halla-aho ihmettelikin, miksi Rinne sortui puheissaan epämääräisyyksiin.

– Hän esitti epätosia väittämiä täysin turhaan, ne eivät olleen mitenkään välttämättömiä edes hänen itsensä kannalta. Eikä hän kyennyt myöntämään omaa virhettään - hän olisi varmasti saanut sen anteeksi, jos olisi myöntänyt välittömästi.

– Sen sijaan hän lähti hyökkäykseen kaikkia muita vastaan ja syytti kaikkia muita omista virheistään. Tämä ajoi hänet umpikujaan.

”Tulehtuneet välit”

Orpon tavoin Halla-aho näkisi mielellään mahdollisimman laajat hallitusneuvottelut, mutta on epäileväinen sellaisen toteutumisesta.

– Varmasti kaikki Rinteen hallitukseen osallistuneet puolueet haluavat ensisijaisesti jatkaa tällä kokoonpanolla, koska saatavissa ei ole mitään sellaista kokoonpanoa, jossa ne pystyisivät nykyistä paremmin edistämään itselleen tärkeitä asioita, Halla-aho arvioi.

– Lisäksi puolueiden välit eduskunnassa ovat tällä hetkellä poikkeuksellisen tulehtuneet. Aika vaikea nähdä, että tämän puolivuotiskauden jälkeen nykyisen opposition ja nykyisen hallituksen rajat olisi kovin helposti ylitettävissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos