Aamulehti seuraa perussuomalaisten puoluekokousta - Kotimaa - Aamulehti

Seurasimme perussuomalaisten puoluekokousviikonloppua Tampereella tässä jutussa – odotetuin oli Jussi Halla-ahon puhe, tällainen on nyt puolueen johto

Lauantaina ohjelmassa oli muun muassa puoluejohdon valinta ja sunnuntaina puheenjohtaja Jussi Halla-aho pitää linjapuheen.

29.6.2019 10:27 | Päivitetty 30.6.2019 16:37

Alma Media

Perussuomalaisten kaksipäiväinen puoluekokous on päättynyt Tampereella. Kaksipäiväinen kokous pidettiin Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa. Paikalla oli yli 1600 perussuomalaisten jäsentä.

Lauantaina perussuomalaiset valitsi puoluejohdon. Jussi Halla-aho jatkaa odotetusti puheenjohtajana. Kolme varapuheenjohtajaa ensimmäisestä viimeiseen ovat Riikka Purra, Arja Juvonen ja Juho Eerola. Puoluesihteeriksi valittiin Simo Grönroos.

Seurasimme kokouksen tapahtumia, valintoja ja tunnelmia tässä jutussa.

Kello 16.30: Perussuomalaisten puoluekokous päättyi neljän jälkeen sunnuntaina.

Kello 15.47: Jussi Halla-aho aloitti linjapuheensa odotettua aiemmin, jo kello puoli neljän jälkeen.

Kello 15.41: Perussuomalaisten puoluekokouksessa Tampereella syntyi jälleen närää puoluevaltuuston valinnasta, joka on perinteisesti käyty listavaalina. Kritiikissä sitä arvosteltiin puolueen sääntöjen vastaiseksi. Puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mukaan kritiikki oli itsessään perusteltua, sillä puoluevaltuuston valinta tuntuu aiheuttavan joka puoluekokouksessa joko murahduksen tai oikeusjutun.

– Tämä on esimerkki siitä, että meidän säännöt eivät ole ihan ajan tasalla. Meillä on aikomuksena käynnistää uudelleen sääntömuutosuudistus, joka olisi toivon mukaan valmis esiteltäväksi jäsenille seuraavassa puoluekokouksessa. Näin saataisiin selkeät ja toimivat prosessit siihen, miten puoluevaltuuston jäsenet valitaan.

Hän ehdotti noudatettavaksi tälläkin kertaa vanhaa listavaalitapaa, mihin päädyttiinkin.

Riikka Purra on perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja. Puoluesihteeriksi valittiin puolestaan Simo Grönroos.

Tekstiseuranta lauantaipäivästä löytyy alta:

20.44: Seuranta on lauantain osalta päättynyt.

20.43: Pääsimme kurkistamaan, mitä kulisseissa tapahtuu ja mitä mieltä puolueväki on puoluen nykyisestä tilanteesta: Seurasimme ensimmäistä päivää kulisseissa Tampereella: Perussuomalaisten puoluekokouksessa oli varsinainen hurmoshenki – ”Se on vähän kuin heimorakkautta”

20.39: Eduskunnan varapuheenjohtaja Juho Eerola jatkaa perussuomalaisten kolmantena varapuheenjohtajana.

18.22: Perussuomalaiset valitsi puolueen toiseksi varapuheenjohtajaksi kolmannen kauden kansanedustajan Arja Juvosen Espoosta. Hän voitti oululaisen ensimmäisen kauden kansanedustajan Sebastian Tynkkysen toisella kierroksen äänin 524–402.

Kun perussuomalaisten ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Riikka Purra, kolmanneksi varapuheenjohtajaksi pitää puolueen sääntöjen mukaan valita mies.

Nykyinen kolmas varapuheenjohtaja, eduskunnan varapuheenjohtaja Juho Eerola pyrkii jatkoon. Hän sai kilpailijoikseen kansanedustaja Jari Ronkaisen lisäksi kansanedustaja Sebastian Tynkkysen ja eduskuntaryhmän tiedottajan Heikki Tammisen.

16.33: Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi on valittu Riikka Purra.

15.08: Tamperelainen kansanedustaja Sakari Puisto kertoo Aamulehden haastattelussa, että tämän puoluekokouksen vertaaminen kahden vuoden takaiseen on kuin yö ja päivä. Tunnelma on selvästi rentoutunut.

– Tänään tehdään tärkeitä henkilövalintoja, mutta ennen kaikkea tämä on mukava kokoontuminen tosi vilkkaan poliittisen kevään loppuhuipentumana, Puisto sanoo.

Puisto on ehdolla toiseksi varapuheenjohtajaksi. Omaa äänimääräänsä hän ei osaa spekuloida, mutta uskoo, että äänestys menee toiselle kierrokselle.

Riikka Slunga-Poutsalo jättää puoluesihteerin tehtävät.

15.03: Perussuomalaisten puoluesihteeriksi valittiin Simo Grönroos. 36-vuotias Grönroos on espoolainen kaupunginvaltuutettu ja perussuomalaisten Suomen Perusta -ajatuspajan toiminnanjohtaja. Grönroos voitti vaalin toisella kierroksella vastaehdokkaana olleen Arto Luukkasen täpärästi äänin 538–510. Uusi puoluesihteeri valittiin tehtävän jättäneen Riikka Slunga-Poutsalon tilalle.

13.01: Paikalla puoluekokouksessa oleva Aamulehden toimittaja Katja Pajula kertoo, että tunnelma kokouksessa on rauhallinen ja hyväntuulinen. Pajulan haastattelemat ihmiset ovat olleet iloisia puolueen tilanteesta ja kuvailleet, että puolueessa ei ole ristiriitoja.

Heidän kokemuksensa on, että puheenjohtaja Halla-aho todella välittää puolueväestä. Aiempaan puheenjohtajaan Timo Soiniin verrattuna Halla-aho esimerkiksi kiertää enemmän tapaamassa puolueväkeä ja on kiinnostunut heidän asioistaan. Pitkään mukana olleet ihmiset ovat myös kiinnittäneet huomiota siihen, että aiemmin jäyhältä vaikuttanut Halla-aho on vapautuneempi ja hymyilee enemmän kuin ennen.

12.12 Puheenjohtaja Jussi Halla-aho jatkaa pestissään, sillä hänellä ei ollut vastaehdokkaita.

11.36: Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho aloittaa puheensa muistelemalla lapsuuttaan Tampereella. Halla-aho pohtii puheessaan perussuomalaisten kannatuksen nousua.

Hän viittaa niin ilmastonmuutoksesta käytävään keskusteluun kuin Oulun seksuaalirikoksiinkin. Halla-aho kuitenkin katsoo, etteivät tällaiset yksittäiset teemat ja ilmiöt riitä selittämään perussuomalaisten kannatuksen nousua. Hän katsoo, että syynä on pikemminkin se, että perussuomalaiset pääsivät vaalikeskusteluissa sekä turuilla ja toreilla aiempaa enemmän ääneen ja tuomaan oman vaihtoehtonsa esiin.

Lue lisää: Halla-aho politiikan uusista jakolinjoista: Muut kuin me ja vihreät pyllistävät joka suuntaan ja vuotavat molemmista laidoista

Perussuomalaisten puoluekokous järjestetään Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa.

11.16: Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) toivottaa niin ikään kokousväen tervetulleeksi Tampereelle. Puheessaan Lyly muun muassa kertoo Tampereen kehittymisestä ja hankkeista. Perussuomalaiset on Tampereella osa pormestarikoalitiota.

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho muisteli puheessaan myös lapsuuttaan Tampereella.

11.08: Puoluekokouksen avajaisjuhlallisuudet ovat käynnissä. Perussuomalaisten Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Harri Vuorenpää toivotti kokouksen osallistujat tervetulleiksi Tampereelle ja Pirkanmaalle. Ennen tätä kuultiin perinteiseen tapaan Finlandia-hymni ja nähtiin lippumarssi.

Ehdokkaat

Puheenjohtajaehdokkaaksi on ennakkoon ilmoittautunut vain nykyinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Puoluesihteerin tehtävät jättävän Riikka Slunga-Poutsalon seuraajaksi pyrkii 12 henkilöä.

Kokouksessa valitaan myös kolme varapuheenjohtajaa. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi ehdolla ovat Leena Meri ja Riikka Purra. Nykyinen ensimmäinen varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari siirtyy europarlamentaarikoksi Brysseliin.

Toisen varapuheenjohtajan paikkaa tavoittelevat Arja Juvonen, Mika Niikko, Sakari Puisto ja Heikki Tamminen. Puolueella ei ole ollut toista varapuheenjohtajaa sen jälkeen, kun vakavan varoituksen puolueen eduskuntaryhmältä saanut Teuvo Hakkarainen erosi tehtävästä pahoinpitelyjupakan jälkeen.

Kolmantena varapuheenjohtajana jatkoa havittelee eduskunnan toinen varapuhemies Juho Eerola kilpakumppaninaan Jari Ronkainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos