Finanssijätti epäröi yhä Tampereen areenahankkeen rahoittamista: ”Ei ole valmiutta tehdä päätöstä” - Kotimaa - Aamulehti

Finanssijätti epäröi yhä Tampereen areenahankkeen rahoittamista: ”Ei ole valmiutta tehdä päätöstä”

Havainnekuva Tampereelle suunnitellusta areenasta. Hankkeelta puuttuu yhä rahoitusta. ­

25.4.2017 7:03

Tampereen puolen miljardin euron arvoisen kansi- ja areenanhankkeen lopulliset sijoittajat ovat yhä varmistumatta. Aamulehden hankkimien tietojen mukaan areenahankkeesta ovat kiinnostuneita muun muassa OP-ryhmä ja Nordea. Finanssiryhmät eivät ole kuitenkaan vielä valmiita sitoutumaan hankkeeseen.

Areenahankkeessa on kyse Tampereen monitoimiareenan ja kannen rakentamisesta, jonka päätoteuttajaksi on tulossa rakennuskonserni SRV:n yritysryhmittymä. Tampereen kaupungin osuus hankkeesta on 60 miljoonaa euroa.

Areenakonsortion, jonka osapuolia ovat muun muassa sijoittajat ja SRV, piti tehdä areenaa koskeva investointipäätös toteutussopimuksen mukaisesti vuoden 2016 loppuun mennessä. Samalla SRV lupasi kertoa sijoittajien nimet. Näin ei kuitenkaan tehty.

Yksi syy areenahankkeen viivästymiselle on keskeneräinen oikeusprosessi. Korkeimmassa hallinto-oikeudessa KHO:ssa on käsiteltävänä kaupunginvaltuutetun Aarne Raevaaran tekemä valitus, jossa vaaditaan muun muassa areenahankkeesta tehdyn hankintapäätöksen kumoamista. Valituksessa viitataan esimerkiksi julkisuudessa olleisiin tietoihin, joiden mukaan valtuutetut saivat hankkeesta virheellistä informaatiota.

Väärää tietoa

Aamulehti paljasti viime kesänä, että Tampereen kaupunginvaltuutetut päättivät areenahankkeesta suljetussa kokouksessa osittain virheellisen tiedon varassa. Kyse oli sijoittajaehdokkaista, joista yhden kerrottiin olevan eläkevakuutusyhtiö Veritas. Todellisuudessa Veritas oli kuitenkin poistunut sijoittajaehdokkaiden joukosta jo ennen kokousta.

Sijoittajaehdokkaina olivat myös esimerkiksi OP-ryhmä, Ilmarinen, Veritas ja Ahlström Capital. OP-ryhmä harkitsee yhä sijoitusta areenahankkeeseen.

OP Kiinteistösijoitus Oy:n toimitusjohtajan Markku Mäkiahon mukaan sijoitus kohdistuisi hankkeessa myös asuntoihin.

- Katsomme, että löytyykö sellaiset ehdot ja aikataulut, joilla voisimme olla hankkeessa mukana, Mäkiaho sanoo.

Hän ei kommentoi tuotto-odotuksia. Asuntosijoittamisessa tuotto-odotukset sijoitetuille pääomalle ovat yleensä 4-5 prosentin välissä. Toimistorakentamisessa tuotot voivat olla 6,5-7 prosenttia.

”Ei ole valmiutta”

Nordea on kiinnostunut rahoittamaan kansi-ja areenahankkeessa SRV:n rakentamia asuntoja sekä mahdollisesti muiden sijoittajien osuuksia hankkeesta.

- Hanke etenee hyvään suuntaan, mutta meillä ei ole vielä valmiutta tehdä rahoituksesta päätöstä, sanoo Nordean liiketoiminta- ja varatoimitusjohtaja Sampsa Laine.

Hänen mukaansa Nordea osallistuminen hankkeeseen riippuu muun muassa SRV:n kanssa käytävien neuvottelujen lopputuloksesta.

Rahoitus voisi kariutua esimerkiksi tilanteessa, jossa areenahankkeeseen tulisi mukaan suuri määrä rahoittajia. Silloin hankkeen tuotto-odotus voisi pienentyä Nordean näkökulmasta liikaa. Ilmarinen ja Lähitapiola eivät halunneet kommentoida mahdollista sijoitusta areenahankkeeseen. Aamulehti ei tavoittanut Ahlström Capitalin tai SRV:n edustajia.

Valtuustolle esitellylläareenan sijoittajalistalla olivat OP-Pohjola, Ilmarinen, Lähitapiola, Veritas, Nrep, Ahlström Capital ja SRV. Ravintolaoperaattoriksi oli tulossa Restel. Nrep ja Veritas eivät ole enää mukana sijoittajaehdokkaina.

Sijoittajalistallakiinnostavin tausta oli Nordic Real Estate Partners -yhtiöllä (Nrep), jolla oli yhteys veroparatiisina tunnettuun Luxemburgiin.

YksiNrep Oy:n johdon hallinnoimista yhtiöistä, Nrep Finland WH 4 Oy, linkittyi SRV:hen. Nrep Finlandin emoyhtiö on NREP Transactions Holding 3 Luxemburgissa.

SRV:npääomistaja Ilpo Kokkila on mukana Pontos-sijoitusyhtiössä, joka on ylin emoyhtiö kyseiselle Luxemburg-yhtiölle. Kyse on kiinteistörahastosijoituksesta.

Monitoimiareenanlisäksi toimisto-, liike- ja hotellitilaa sekä asuntoja käsittävän hankkeen kokonaisarvo on 500 miljoonaa euroa. Areenakonsortion piti tehdä yksimielinen päätös areenan rakentamisesta viime vuoden loppuun mennessä.

Eteläkannenrakentamisen pitäisi alkuperäisen aikataulun mukaan alkaa kesällä 2017. Areenan pitäisi valmistua viimeistään syyskuussa 2020.

Eteläkannentornitalot valmistuvat loppukesällä 2020 ja pohjoiskannen tornitalot vuonna 2023.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?