Tuhat euroa lisää jätevesilaskuun: Tyhjennys on nyt pakko tilata Pirkanmaan Jätehuollolta - Kotimaa - Aamulehti

Tuhat euroa lisää jätevesilaskuun: Tyhjennys on nyt pakko tilata Pirkanmaan Jätehuollolta

Mikko Viljakaisella on lietettä varten umpisäiliö, sillä koti sijaitsee pohjavesialueella. Umpisäiliöön menee kaikki jätevesi. Sakokaivojärjestelmä ei sovi pohjavesialueelle. Syy on se, että vaikka sakokaivossa jäteveden kiinteät osat laskeutuvat kaivojen pohjalle pumppuautoa odottamaan, vesi ohjataan maastoon.

24.1.2017 10:24

Mikko Viljakainen maksaa tänä vuonna liki tuhat euroa enemmän kuin viime vuonna siitä, että pääsee jätevesistänsä eroon.

Viljakainen asuu kahdeksan kilometrin päässä Lempäälän keskustasta, eikä kotitalon ohi kulje viemäriä. Siksi hän kerää kaiken jäteveden wc:stä, suihkusta ja keittiöstä lietesäiliöön, mistä pumppuauto kuljettaa lietteen puhdistamolle.

- Koko ajan vedenkulutus kasvaa, koska lapset kasvavat, vaikka pihtailtu on aika paljon. Ei varmaan missään perheessä niin pienellä vedellä pestä, kun meillä, Viljakainen sanoo.

Perheen 10 000 litraa vetävä säiliö täytyy tyhjentää 11 kertaa vuodessa.

- Jos tyhjentäjä kävisi vain 5 kertaa vuodessa, pärjäisimme asian kanssa, mutta tällä tyhjennysmäärällä pitäisi olla isotuloinen, että saisi perheen raha-asiat hoidettua, mies harmittelee.

Joillakin hinta nousee, osalla laskee

Nousseen hinnan taustalla on vuoden vaihteessa voimaan tullut päätös, jonka mukaan 16 Pirkanmaan kunnan asukkaat ja kesämökkiläiset eivät saa enää tilata umpisäiliön, sakokaivon tai pienpuhdistamon tyhjennystä haluamaltaan yritykseltä, vaan tyhjennykset pitää tilata kuntien omistamalta Pirkanmaan Jätehuolto Oy:ltä.

Tällaisia kiinteistöjä on alueella noin 14 000.

- Joillakin hinta nousee, mutta monilla laskee, sanoo asiasta päättäneen, kuntien yhteisen jätehuoltojaoston puheenjohtaja Pekka Salmi (sd.).

Päätös tehtiin osittain siksi, että kuljetusten saatavuudessa ja hinnoissa oli suuria vaihteluita asuinpaikasta riippuen. Lain mukaan jätteen kuljetuspalveluja pitää olla tarjolla kattavasti, yhdenvertaisesti ja kohtuullisin ehdoin.

Lue myös tämä:

Riita jätekaivojen tyhjennyksestä päättyy vuodenvaihteessa – muistutukset tehtävä tänään perjantaina

Kuljetusmaksu sama

Hinta muodostuu kuljetusmaksusta ja lietteen käsittelymaksusta puhdistamolla.

Tämän vuoden alusta kuljetusmaksu on kaikille sama. Tästä syystä ne, jotka asuvat kaukana puhdistamosta tai kuljetusyrityksen toimipisteestä ja ovat aikaisemmin maksaneet keskimääräistä suurempia hintoja kuljetuksesta, hyötyvät, ja päinvastoin.

Hinta on esimerkiksi 80,44 euroa alle kolmen kuutiometrin lietemäärälle ja 106,25 euroa korkeintaan 9 kuutiometrille.

Pirkanmaan Jätehuolto ei kuljeta lietteitä omilla pumppuautoilla, vaan kuljetuksen hoitavat aliurakoitsijat, jotka kilpailutettiin.

- Tämän parempia kuljetushintoja ei saatu. Toivon, että jatkossa pohditaan kilpailutustapaa. Jos enemmän yrityksiä osallistuisi kilpailutukseen, sillä voisi olla vaikutusta hintaan, Salmi sanoo.

Kilpailutustavalla Salmi viittaa siihen, että yrityksiltä vaadittiin muun muassa ympärivuorokautista päivystystä, mikä sulki ulos pieniä yrityksiä.

Puhdistuksessa isot erot

Puhdistamoiden perimissä maksuissa on valtavia vaihteluita. Hämeenkyrö perii kuutiosta sakokaivolietettä reilut kuusi euroa, Mänttä-Vilppula yli 24 euroa.

Viljakaisen aiemmin maksama hinta oli siksi edullinen, että kuljetusyritys vei säiliöveden naapurikuntaan Valkeakoskelle, joka veloittaa umpisäiliötavarasta noin kaksi euroa kuutiolta.

Nyt lempääläläisen maksama hinta on lähes 10 euroa kuutiolta.

- Nyrkkisääntö on, että liete pitää viedä nyt saman kunnan putsarille, sanoo vs. jätehuoltoinsinööri Hannele Tiitto. Kunnilta odotetaan parhaillaan selitystä, miksi kunkin puhdistamon hinta on mitä on. Puhdistamoiden investoinnit ovat yksi selitys, mutta mahdollista on, ettei hinta joka kunnassa vastaa kustannuksia.

- Tarkoitus on, että puhdistamoiden hinnat vastaavat tulevaisuudessa käsittelykuluja, Tiitto sanoo.

Juttuun on tarkennettu kuljetusmaksun määrää 24.1.2017 klo 10.20.

Sakokaivo pitää lain mukaan tyhjennyttää vähintään kerran vuodessa, umpisäiliö tarvittaessa.

Sääntö koskee myös kesämökkejä.

Jos omistat täysin käyttämättömän asuinrakennuksen, voit hakea sakokaivolietteen tyhjentämisen keskeytystä.

Käyttökelvottoman rakennuksen omistaja voi hakea jätehuoltovelvoitteiden poistoa.

Jos mielit päästä jätösmaksuista kokonaan eroon, nikkaroi huussi.

Kun kompostoit ulosteet ja virtsan, voit käsitellä peseytymisestä, siivoamisesta, ja keittiöhommista syntyvän vähäiset jätevedet itse.

Omatoimisesta jätevesien käsittelystä pitää ilmoittaa.

Lomakkeet hakemusten ja ilmoitusten tekemiseen löytyvät tampere.fi/jatehuoltojaosto-sivustolta.

Sari RautanenAamulehtiTärkein syy siihen, miksi jätehuoltojaosto päätti keskittää lietekuljetukset, on ympäristönsuojelu.

- Tilanne oli se, että iso osa kotitalouksista ei ollut kuljetusten piirissä, emmekä tienneet, mihin heidän lietteensä päätyvät. Valitettavasti harmaata taloutta on ollut aika paljon – kaivoja on käyty tyhjentämässä ja tavara tuupattu soramonttuun, kertoo jätehuoltojaoston puheenjohtajaPekka Salmi.Jaoston jätehuoltoinsinööriHannele Tiittoei allekirjoita väitettä, että keskitetty kuljetus olisi askel taaksepäin.

- Nykyaikaa on, että ympäristöä suojellaan entistä tiukemmin. Vapaaehtoisuus ympäristönsuojelussa ei ole kauhean tehokasta.

Uusi järjestely antaa kunnille mahdollisuuden valvoa olennaisesti paremmin lietteen kulkua.

– Lietteet ovat kunnan vastuulla sielläkin, missä kunta antaa asukkaiden itse järjestää tyhjennyksen. Kunta ei voi mitenkään tietää, hoitaako asukas asian vai ei. Jos kaivoa ei tyhjennetä ja jokin onnettomuus sattuu, kunta on vastuussa, selvittää ylitarkastajaSirje Sténympäristöministeriöstä.

Suurin osa jätehuoltojaoston 17 jäsenkunnasta ei olisi halunnut siirtyä keskitettyyn kuljetukseen. Silti vain Nokian asukkaat saavat jatkossakin tilata kuljetuksen haluamaltaan yritykseltä.

Nokia onnistui vakuuttamaan jätehuoltojaoston siitä, että se tietää, paljonko kunnassa syntyy lietettä ja mihin se päätyy. Lisäksi Nokia vakuutti jaoston siitä, että kunnan lukuisat pumppuautoyrittäjät kuljettavat jatkossakin kaikkien lietteet, vieläpä edullisesti.

Yhdeksän kuntaa valitti hallinto-oikeuteen, tuloksetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos