Tony Halmeen kampanjapomosta tuli miljonääri – nyt hän pyrkii Tampereen pormestariksi - Kotimaa - Aamulehti

Tony Halmeen kampanjapomosta tuli miljonääri – nyt hän pyrkii Tampereen pormestariksi

Tampereen Trump? Veikko Vallin Trump Towerissa New Yorkissa. Blogissaan Vallin kirjoitti, että hänen mielestään presidentiksi valittu Donald Trump on puhunut painavaa ja loogista asiaa.­

13.1.2017 17:06

Jos haluaa päästä Tampereen kaupunginvaltuustoon, kannattaa vaatia raitiotiehankkeen perumista, Viistokadun palauttamista, Hämeenkadun avaamista yksityisautoille sekä tiukkaa pakolaispolitiikkaa. Saa varmasti kannattajia.

Tamperelaislähtöinen yrittäjä Veikko Vallin on ottanut mainitut vaateet vaaliteemoikseen kevään kuntavaaleissa. Sitoutumattoman Tampereen Puolesta ry:n listalta ponnistava Vallin ei aio tyytyä vain valtuustopaikkaan – hän ilmoittaa pyrkivänsä pormestariksi.

Vallin on aloittamassa näyttävää vaalikampanjaa Tampereella. Kuka hän oikein on?

Halmeen kampanjapomo

Jo nuorena miehenä Vallin kuului jonkin aikaa Suomen maaseudun puolueeseen. Otsikoihin Vallin nousi vuonna 2003, kun hän johdatti kampanjapäällikkönä ammattinyrkkeilijä Tony Halmeen (1963–2010) huikean äänisaaliin kera eduskuntaan ja toimi vähän aikaa tämän eduskunta-avustajana.

Tony Halme kärsi päihde- ja elämänhallintaongelmista. Halme muun muassa sai neljän kuukauden ehdollisen vankeustuomion salakuljetuksesta, laittomaan tuontitavaraan ryhtymisestä, ampuma-aserikoksesta, aseen varomattomasta käsittelystä ja huumausaineen käyttörikoksesta.

Vallin sanoo, että Halmeen ongelmat tulivat hänelle yllätyksenä.

- En voinut tietää, että hänen elämänsä lähtee täysin lapasesta.

Vallin kertoo saaneensa Halmeen vaalikampanjasta paljon oppia.

- Ehkä siinä oppi, miten ihmisille kannattaa asioista viestiä, jotta esimerkiksi äänestysprosentti nousisi.

Jo seuraavana vuonna 2004 Vallin veti Tampereen sitoutumattomien vaalikampanjaa kuntavaaleissa. Vallinista tuli varavaltuutettu ja Tilakeskuksen johtokunnan jäsen. Vallin kuitenkin haki eroa tehtävistä jo vuonna 2006. Hän kertoo pettyneensä siihen, ettei tehtävissä voinut vaikuttaa. Samoihin aikoihin Vallinin yritys laajensi Viroon, jonne hän itsekin muutti.

- Esimerkiksi Tilakeskuksen johtokunnassa ei pystynyt vaikuttamaan mihinkään. Siellä juotiin vain kahvia, mikä ei sovi yrittäjälle, Vallin sanoo.

Nyt Vallin on taas mukana – ja tosissaan. Hän on jopa tilapäisesti keskeyttänyt uuden yrityksensä perustamistyön.

- Olen varannut tähän kaiken aikani ja opiskellut kuntapolitiikkaa sekä Tampereen tunnuslukuja, jotta en olisi vain populisti vaan oikeasti varteenotettava ehdokas.

Veikko Vallin kuvattuna New Yorkissa. Vallinin mielestä liikenne toimii New Yorkissa, vaikka pääkaduilla saa ajaa yksityisautoilla.­

Yrityksellä miljonääriksi

Vallin on brändien ja viestinnän erikoisosaaja, mikä varmasti näkyy hänen vaalikampanjoinnissaan. Vallin pyörittää tällä hetkellä pientä mainostoimistoa Madeiralla, jossa hänellä on kakkosasunto.

Autopeltisepän koulutuksen saanut Vallin kertoo lähteneensä työelämään 18-vuotiaana ja tehneensä erilaisia töitä muiden palveluksessa. Hän on työskennellyt esimerkiksi Volvon autotehtaalla Göteborgissa ja Finlaysonin kutomolla Tampereella.

Hieman yli 30-vuotiaana Vallin perusti yrityksen, Func Food Finland Oy:n. Urheiluravinteista ja Fast-tuotemerkistä tutusta yrityksestä kehkeytyi menestystarina. Vallin myi yrityksen vuonna 2009. Hän tienasi tuolloin verotettavia tuloja yli kaksi miljoonaa euroa. Vallin kertoo sijoittaneensa rahojaan kiinteistöihin, joita hänellä on muun muassa Virossa. Vallin on sanojensa mukaan rakentanut ja remontoinut, myynyt ja vuokrannut kiinteistöjä.

- Olen vähän koulutettu, paljon töitä tehnyt yrittäjä, Vallin kuvaa itseään.

Nyt Vallin aikoo perustaa terveystuotteisiin, esimerkiksi suomalaisiin marjoihin, liittyvän yrityksen.

- Uskon, että suomalaisista raaka-aineista voi tehdä isoja maailmanbrändejä.

Ilmainen joukkoliikenne

Pormestarina Vallin haluaisi paitsi perua ratikan ja palauttaa yksityisautot Hämeenkadulle myös kokeilla ilmaista joukkoliikennettä. Seurauksena olisi todennäköisesti autojen ja bussien määrän merkittävä kasvu Hämeenkadulla. Viistokadun avaaminen helpottaisi painetta Hämeenkadun länsipäässä, mutta miten Vallin saisi bussit mahtumaan Hämeenkadun itäpäähän?

- Voivathan ne bussit kulkea vaikka Satakunnankatua. En osaa sanoa tuohon mitään, Vallin vastaa ensin.

Myöhemmin hän miettii, että päivässä voisi vaikka olla ruuhka-aikaan yksi tunti, jolloin Hämeenkadulla ei saisi ajaa yksityisautoilla.

Vallin uskoo, että raitiotiehankkeen peruminen on vielä mahdollista melko pienillä kustannuksilla.

- Nyt on vasta kaadettu puita.

Sata euroa eläkeläisille

Yksi Vallinin teemoista on 100 euron Tampere-lisä, jonka hän antaisi pieneläkeläisille jouluisin. Rahat Vallin ottaisi kaupungin byrokratiaa karsimalla ja asettamalla esimerkiksi rekrytointikiellon. Lisäksi hän lisäisi Virosta tuttua sähköistä asiointia, mikä vähentäisi eri luukuilla asiointia.

- Nyt pohditaan koko Hämeenkadun lämmittämistä. Mieluummin antaisin nekin rahat eläkeläisten joululahjaan. Politiikka on valintoja.

Pakolaislinjansa Vallin määrittelee vaaliohjelmassaan näin: ”Turvallisuutta parannetaan lopettamalla pakolaisten vastaanottaminen toistaiseksi. Jos myöhemmin otetaan, niin otetaan vain naisia ja lapsia.”

Vallin perustelee kantaansa sillä, että hänen mielestään naiset ja lapset ovat suuremmassa vaarassa kuin miehet.

Ovatko pakolaiset hänen mielestään heikentäneet Tampereen turvallisuutta?

- Voi olla, jos ei välillä kontrolloida ja katsota, ketä tänne tulee. Pitäisi katsoa, kuinka hyvin he ovat kotoutuneet ja tehdä välianalyysi, Vallin sanoo.

Vallin ei myönnä olevansa populisti.

- Teemani ovat ihan järkeviä. Jos otan jonkun teeman, esimerkiksi ilmaisen joukkoliikenteen, kyseessä on joissain muualla toimiva malli.

Vallin kertoo, että hänen vaaliteemoihinsa kuuluvat liikenneratkaisut ovat vain jäävuoren huippu.

- Haluan Tampereesta yrittäjän smart cityn. Se on lopullinen tavoite, Vallin sanoo.

Vallin haluaisi esimerkiksi toteuttaa Tampereella vapaakaupunkikokeilun. Tavoitteena on laskea työttömyyttä ja esimerkiksi pienentää verotusta.

- On varmaan sata syytä, miksi sitä ei voida kokeilla, mutta jonkun on tehtävä joskus uusia avauksia.

Tavoite yli 20 000 ääntä

Vallin laskee, että Tampereen Puolesta ry:n pitää saada noin 30 000 ääntä ja Vallinin itsensä yli 20 000 ääntä, jotta hänellä on edes teoriassa mahdollisuus päästä pormestariksi, jonka valitsee kaupunginvaltuusto kuntavaalien jälkeen. Vallinin mukaan TaPu:n mahdollisuus piilee nukkuvissa äänestäjissä. TaPu aikoo saada heidät taakseen.

Vallinin vaalilupaukset ovat niin isoja, että pormestari ei tietenkään voi päättää sellaisista yksin. Vallin uskoo, että etenkin kokoomuksen ja perussuomalaisten riveistä löytyy kannatusta hänen teemoilleen.

– Niiden kanssa voi melko helposti liittoutua, Vallin arvioi.

Syntynyt Tampereella 1962. Asunut eri puolilla Tamperetta. Lisäksi kertoo asuneensa Ruotsissa, Virossa ja Portugalissa.

Koulutukseltaan autopeltiseppä. Työskennellyt kertomansa mukaan nuorempana muun muassa Finlaysonin kutomolla, huoltoasemalla, jakeluauton kuljettajana, siivoojana, autotehtaassa, myyntimiehenä sekä järjestyksenvalvojana.

Perusti Fast-urheiluravinteista tunnetun Func Food Finland Oy -yhtiön 1990-luvulla. Myi yhtiön vuonna 2009. Vallinin vuoden 2009 verotettavat tulot olivat yhteensä 2 011 306 euroa. Sijoittanut kiinteistöihin ja niiden kehittämiseen.

Oli Tony Halmeen (1963–2010) kampanjapäällikkö ja eduskunta-avustaja, kun tämä valittiin vuonna 2003 eduskuntaan. Tiukoista maahanmuuttokannoistaan tunnettu Halme kuului perussuomalaisten eduskuntaryhmään. Vallin on aikanaan ollut SMP:n eli Suomen maaseudun puolueen jäsen. Hän pyrki Tampereen valtuustoon Tampereen sitoutumattomien listalla 2004. Vallin oli varavaltuutettu sekä Tilakeskuksen johtokunnan jäsen vuoteen 2006.

Pyrkii nyt kevään kuntavaaleissa sitoutumattoman Tampereen Puolesta ry:n listoilta Tampereen kaupunginvaltuustoon ja pormestariksi. Pormestari valitaan kuntavaalien jälkeen kaupunginvaltuustossa, ei suoralla kansanvaalilla. Tampereen Puolesta ry:llä on tällä hetkellä kaksi valtuutettua, Yrjö Schafeitel ja Lasse Oksanen.

Viime syksynä Aamulehti uutisoi, että Vallin on perustamassa ”poliitikkovapaata” puoluetta. Tämä hanke on Vallinin mukaan nyt tauolla. Vallin on myös ollut asiantuntijajäsen Paavo Väyrysen kansalaispuolueessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?