Bisnesidea: Tamperelaisopiskelijat myyvät pahvilaatikoita, joista kasvaa sieniä - Kotimaa - Aamulehti

Bisnesidea: Tamperelaisopiskelijat myyvät pahvilaatikoita, joista kasvaa sieniä

7.1.2017 13:04

Toisilla on keittiössään ruukkuyrttejä, toisilla pahvilaatikko, josta pursuaa rypäs terhakkaita sieniä.

Tampereen ammattikorkeakoulun Proakatemiaan valitut opiskelijat perustavat opiskeluaikanaan yrityksen. Sieniboxi on tällainen opiskelijoiden yritys, joka on ollut olemassa noin puolitoista vuotta.

Sen puikoissa ovat olleet viime syksystä lähtien Teemu Pinomäki, Saku Laaksonen ja Hanna Kallio. He ovat kakkos- ja kolmosvuosikurssin 23–24-vuotiaita yrittäjäopiskelijoita.

Poikkeuksellisesti Sieniboxi ei ole alun perin heidän keksimänsä, vaan se on peritty jo valmistuneilta opiskelijoilta.

Suosittu joululahja

Teemu Pinomäki kertoo, että kotona kasvatettava laatikollinen osterivinokkaita on ollut varsin suosittu.

- Kyllä ihmiset tykkäävät. Tämä oli aika suosittu joululahja, Pinomäki sanoo.

Idea Sieniboxiin syntyi, kun opiskelijat tutkiskelivat viimeisimpiä villityksiä Euroopassa, Amerikassa ja Aasiassa. Varsinkin Aasiassa kotona pahvilaatikossa kasvatettavat sienet ovat varsin suosittuja. Suomessa vastaavaa ei ole vielä nähty juurikaan.

- Mutta täällä on paljon innokkaita sieniharrastajia, Pinomäki toteaa.

Voisit olla kiinnostunut tästä jutusta:

HS: Sieniyrittäjä Tero syö vain kaksi ateriaa päivässä: Ruokalasku 40 000 dollaria per vuosi

Osterivinokas valikoitui lajikkeeksi siksi, että se on ”älyttömän helppo” kasvattaa, Pinomäki kuvailee. Työryhmä kokeili lukuisien sienilajikkeiden kasvattamista, ja osterivinokas selviytyi testeistä parhaiten.

- Se vaatii vain vähän kastelua ja tavalliset sisäolosuhteet riittävät. Muut lajikkeet tarvitsivat paljon enemmän huolenpitoa.

Seuraavaksi Pinomäki aikoo kokeilla vielä siitakkeen ja muutaman muun lajin kasvatusta. Jos kokeet onnistuvat, myyntiin tulee muitakin lajeja osterivinokkaan rinnalle.

Sienten kasvattaminen kotona on varsin kiitollinen harrastus, sillä laatikosta putkahtaa rypäs kuin, noh, sienet sateella. Kasvun alettua sienet ovat valmiita käyttöön muutamassa päivässä.

- Jo yhden päivänä aikana näkee, kuinka se ihan kasvaa silmissä, Pinomäki kertoo.

Pinomäki valmistaa aasialaisesta osterivinokkaasta mieluiten pastaa, mutta se kelpaa alkuperänsä puolesta mainiosti myös wokkeihin. Ryöppäystä sieni ei kaipaa.

Tässä Pinomäen resepti vegaaniseen härkis-osterivinokas-pastaan:

Härkis-osterivinokaswokki

- Härkisrouhe

- Yksi satsi Sieniboxin osterivinokkaita

- Wokkivihannekset (pakaste)

- Oliiviöljy

- Soijakastike

- Thaikrydder-mausteseos

- Suola

- Pippuri

- Basilika

- (chili ja paprikajauhe)

Laita Härkisrouhe marinoitumaan: liraus kuumaa vettä, soijakastiketta, oliiviöljyä ja mausteita. Nuudelit kuumaan veteen suolan ja pippurin kanssa.

Pilko sienet ja nakkaa kuumalle pannulle öljyn, suolan ja pippurin kera. Ruskista pikaisesti, lisää pehmennyt ja marinoitunut Härkisrouhe sooseineen. Pyörittele kuumalla pannulla muutama minuutti. Hellaa voi laittaa pienemmälle, etteivät sienet kärähdä.

Lisää kasvikset ja hetken päästä nuudelit. Tässä vaiheessa voi taas madaltaa lämpötilaa.

Mausta vielä fiiliksen mukaan soijakastikkeella ja mausteilla. Lisää liraus öljyä ja töräys kuumaa vettä, ettei keitos pääse kuivumaan. Pyörittele aineksia pannulla kunnes mausteet ovat sekoittuneet.

Nauti!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?