Palaute muutti suunnitelmat: Sako- ja umpikaivolietteen tyhjennykseen ei tulekaan tasataksaa - Kotimaa - Aamulehti

Palaute muutti suunnitelmat: Sako- ja umpikaivolietteen tyhjennykseen ei tulekaan tasataksaa

18.12.2016 17:54

Ensi vuoden alusta useimmissa Pirkanmaan kunnissa alkaa kunta järjestää sako- ja umpikaivolietteen kuljetuksen.

Alueellinen jätehuoltojaosto hyväksyi tulevan vuoden jätetaksan ja ensimmäistä kertaa myös lietetaksan. Sako- ja umpikaivolietteen tyhjennykseen esitettiin tasataksaa, mutta palautteiden perusteella sitä muutettiin. Kuljetusmaksu pysyi tasataksana, mutta käsittelymaksu perustuu kuntien jätevedenpuhdistamoiden lietteen vastaanottohintoihin. Taksasta poistettiin perusmaksu, joka olisi määräytynyt kaikille kiinteistöille.

Päivitetyssä lietetaksassa tarkennettiin lisätöiden kuvauksia, jotta lisätyömaksut eivät olisi este kaivojen huollolle. Taksasta myös poistettiin esimerkiksi hukkakäyntimaksu. Normaalityhjennykseen kuuluu kolme sako- tai umpikaivoa.

Taksat tulevat voimaan vuoden 2017 alussa.

Jätehuoltojaoston toimialue kattaa 17 kuntaa eli Hämeenkyrön, Ikaalisten, Juupajoen, Kangasalan, Lempäälän, Mänttä-Vilppulan, Nokian, Oriveden, Parkanon, Pirkkalan, Pälkäneen, Ruoveden, Sastamalan (entisen Mouhijärven ja Suodenniemen osalta), Tampereen, Vesilahden, Virtain ja Ylöjärven kunnat.

Eri kuntien taksat voi tarkistaa täältä.

Jätemaksut osalla nousevat, osalla laskevat

Alueellinen jätehuoltojaosto hyväksyi myös muiden kunnan vastuulla olevien jätteiden jätetaksan. Jäteastioiden tyhjennysmaksuja tarkistettiin muuttuneiden kuljetusurakkakustannusten takia.

Juupajoen ja Ruoveden kuntien sekajätteen tyhjennysmaksut alenevat, samoin Ikaalisten, Parkanon, Sastamalan Suodenniemen ja Mouhijärven sekä Vesilahden syväkeräysvälineiden tyhjennyshinnat.

Mänttä-Vilppulan, Pälkäneen ja Virtain sekajätteen tyhjennysmaksut pysyvät samalla tasolla kuin tänä vuonna.

Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Oriveden, Pirkkalan, Tampereen, Hämeenkyrön, Sastamalan ja Ylöjärven sekajätteen tyhjennysmaksuihin tulee pieni korotus, ja myös osa Parkanon sekajätteen tyhjennysmaksuista nousee hieman.

Eri kuntien jätetaksat voi tarkistaa täältä.

Uutena tulee muovin tyhjennysmaksu

Biojätteen tyhjennysmaksut pysyvät pääosassa kuntia saman suuruisina kuin tänä vuonna. Biojätehuoltoa tuetaan edelleen 500 000 eurolla.

Kartongin, lasin ja metallin tyhjennyshinnat säilyvät ennallaan. Lasin ja metallin keräys on edelleen maksutonta biojätettä kerääville kiinteistöille. Uutena taksaan tuodaan muovin tyhjennysmaksu.

Vuoreksen putkijärjestelmän jätemaksut pysyvät ennallaan. Myös pientuojahinnat jäteasemilla ja jätteenkäsittelykeskuksissa pysyvät ennallaan.

Aluejätepisteen käyttäjien maksut ovat jokaisessa toimialueen kunnassa saman suuruisia, ja ne nousevat 1,5–1,8 prosenttia. Vuonna 2017 vakituisen asuinkiinteistön vuosimaksu on 109,53 euroa, yksin asuvan 72,91 euroa ja vapaa-ajan asunnon 60,84 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?