Siniset siirsi soten julkista kuoppaamista – ryhmäjohtaja Simon Elo: ”Poliittisen järjestelmän uskottavuus koetuksella” - Kotimaa - Aamulehti

Siniset siirsi soten julkista kuoppaamista – ryhmäjohtaja Simon Elo: ”Poliittisen järjestelmän uskottavuus koetuksella”

Sinisten kansanedustajan Vesa-Matti Saarakkalan (edessä) ja sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Simon Elon eleet ja ilmeet olivat tiistaina eduskunnassa vakavia.

26.2.2019 12:41

Hallituspuolue sinisten eduskuntaryhmä päätti puolentoista tunnin mittaiseksi venyneessä ylimääräisessä kokouksessaan, että siniset ei vielä muodosta kantaansa sote-uudistuksen hyväksymiseen.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo kertoi tiedotustilaisuudessa, että siniset odottaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausunnon valmistumista. Sen jälkeen eduskuntaryhmä kokoontuu päättämään, mikä on sinisten kanta uudistukseen.

–Ongelmakohtia on vielä, eihän siitä mihinkään pääse. Ne valiokunnan pitää käsitellä, mutta [hallituksen] vastine on minun käsitykseni mukaan kattava ja laadukas. Se vastaa niihin ponsiin, jotka perustuslakivaliokunnalta on tullut, Elo sanoi.

"Julkisuudessa on edustajia, jotka ovat ilmaisseet epävarmuutta"

Elo väisti kysymyksen siitä, kuinka laajaa sote-mallin vastustus on sinisten ryhmässä.

–Sanoisin, että samassa laajuudessa kuin vaikkapa kokoomuksen ryhmässä on ollut epävarmuutta. Olette nähneet, että julkisuudessa on edustajia, jotka ovat ilmaisseet epävarmuutta siitä, miten he toimisivat esimerkiksi salikäsittelyssä, jos uudistus tulee äänestykseen. Eli ei tässä mitään ainutlaatuista ole: ei tämä Suomi sellainen maa voi olla, että vain kokoomuslaiset voivat puhua vapaasti, vaan kyllä sen voivat sinisetkin tehdä, Elo painotti.

Elon mielestä sote-uudistuksen lainsäädännöstä pitäisi saada edes jotakin hyväksyttyä tällä vaalikaudella.

Eduskunnan istuntokautta on jäljellä kaksi ja puoli viikkoa.

Elo kyseli missä on Orpo

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho ei antanut kommentteja tiedotusvälineille. Elon mukaan Terhon vaikenemisesta ei voida tehdä tulkintaa, että siniset olisi menettänyt uskonsa ajan riittävyyteen.

–Hallituksen piirissä näihin kysymyksiin, joita toimittajat esittävät, täytyy vielä ottaa kantaa, Elo huomautti, että hallituksen johtotrio Sipilä-Orpo-Terho ei ole päättänyt, yritetäänkö sote-uudistusta pilkkoa viimeisenä hätäratkaisuna.

–Edelleen kysyn, että mitenkäs sitten ministeri Orpo. Kysykää kokoomukselta, mitä he ovat mieltä. Keskusta ja siniset ainakin ovat kantansa tehneet selväksi, Elo korosti.

Sote-palvelujen valinnanvapauden ongelmat ovat kova paikka kokoomukselle, jonka puheenjohtaja Petteri Orpo on mieluiten pysytellyt hiljaa sote- ja maakuntauudistuksen kohtalosta.

Sinisten ryhmäjohtaja Elo kertoi kohdanneensa maanantaina Soukan palvelutalossa Espoossa 94-vuotiaan naisen, joka oli ihmetellyt, miksi jo viides peräkkäinen hallitus on hakannut päätään sote-mäntyyn.

"94-vuotias mummo on aivan oikeassa"

Laajaa uudistusta on yritetty toteuttaa keskustalaisen Matti Vanhasen pääministerikaudesta lähtien.

–Soukan palvelutalolla puhunut 94-vuotias mummo on aivan oikeassa tässä asiassa. Mummoissa asuu paljon viisautta. Poliittisen järjestelmän uskottavuus on tällä hetkellä vaakalaudalla, Elo myönsi.

Heti perään Elo huomautti, että kaikki puolueet ovat vuorollaan olleet hallituksessa sote-uudistusta yrittämässä.

–Täytyy muistaa, että kun sosialidemokraatit olivat hallituksessa, heidän esittämänsä sote-malli kaatui nimenomaan perustuslakiin.

Elon vierellä seisoi sinisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala. Hän ei luvannut tukeaan sote-uudistukselle.

–Olen sitoutunut siihen, että lähipäivät toki istun sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ja edistän sinänsä tämän mietinnön aikaansaamista, mutta sikäli jos valinnanvapaudesta lähdetään äänestämään jossain vaiheessa prosessia, siihen en ole sitoutunut. Siitä vähintäänkin pidättäydyn, Saarakkala kertoi.

Saarakkala jatkoi pitävänsä teoreettisina puheita sote-uudistuksen äänestyksistä eduskunnan täysistunnossa.

–Enkä kyllä usko, että siihen ikävä kyllä päästäänkään, koska meillä on se tilanne vaan, että vasta huomenna saamme hallituksen valinnanvapausvastineen. Perustuslakivaliokunnan myllytyksen jälkeen korjaustarpeet ovat sellaisia, että on aika mahdotonta nähdä, että niitä muutamassa päivässä saataisiin tehtyä, Saarakkala arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos