Tampereen demariryhmä torppaa esitetyn sote-lausunnon: Sdp haluaa erilaisen lausunnon - Kotimaa - Aamulehti

Tampereen demariryhmä tyrmää esitetyn sote-lausunnon liian Helsinki-keskeisenä – haluaa Tampereelta erilaisen lausunnon

Sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Atanas Aleksovski kertoo, että demariryhmä haluaa erilaisen lausunnon kuin vihreiden, vasemmistoliiton ja perussuomalaisten valtuutettujen esittämä.­

16.5.2018 10:00

Tampereen valtuustoon kesäkuussa kuntalain 94. pykälän avulla tuotavan kriittisen sote-lausunnon matkaan tuli mutkia. Sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Atanas Aleksovski kertoo, että demariryhmä ei aio olla mukana siinä lausunnossa, jota vihreiden, perussuomalaisten ja vasemmistoliiton valtuutetut ovat esittäneet.

Demarit haluavat erilaisen lausunnon, joka niin ikään aiotaan tuoda käsittelyyn kesäkuussa. Aleksovskin mukaan lausunto tulee esittelyyn normaalin valmisteluprosessin kautta 4. kesäkuuta kaupunginhallitukseen ja 18. kesäkuuta valtuustoon.

–Meille ei käy se lausunto, jota he nyt esittävät. Esitetty lausunto on pitkälle samanlainen kuin Helsingissä, vaikka joitain palikoita on lisätty. Jos Tampereen kaupunginvaltuusto antaa lausunnon, se pitää olla nimenomaan Tampereen näkökulmasta ja tuoda esiin ne elementit, jotka Tampereen näkökulmasta ovat tässä ongelmallisia, Aleksovski perustelee.

Toimintatapa ihmetyttää

Aleksovski ihmettelee, että valmis lausunto päätettiin yhtäkkiä tuoda kuntalain avulla valtuustoon, eikä normaalin valmistelun kautta.

–Toimintatapa ihmetyttää, eikä saa tyylipisteitä. Samat ihmiset istuvat päättämässä näistä asioista, mutta ei ole tuotu esiin sellaista toivetta, että voisiko Tampereen kaupunki antaa lausuntoa. Mutta totta kai lausunto annetaan, sitä ei meidän ryhmässä ole koskaan haluttu kiistää.

Aleksovskin mukaan Tampereen lausunnon valmistelussa on huomioitava myös se, että kaikki ryhmät voisivat olla siinä mukana.

Tarkoittaako tämä sitä, että kesäkuun valtuustossa on käsiteltävänä kaksi erilaista lausuntoa, joissa Tampere ottaa kantaa sote- ja maakuntauudistukseen?

–Sitä en tiedä, että onko siellä sitten vastakkain kaksi lausuntoa vai miten asia menee. Tämä on iso asia ja näen, että tässä pitää tehdä nimenomaan Tampereen kaupungin lausunto. Katsotaan sitten, saadaanko sellaista lausuntoa, jonka kaikki voivat hyväksyä.

Kuntalain avulla valtuustoon tuotavan lausunnon valmistellut Jaakko Mustakallio (vihr.) yhdessä perussuomalaisten Lassi Kalevan ja vasemmistoliiton Ulla-Leena Alpin kanssa kertoi, että perimmäisenä tavoitteena on kaataa sote- ja maakuntauudistus, koska se ei ole Tampereen etujen mukainen.

Onko demariryhmä tällaisen tavoitteen takana?

–Olemme kriittisiä tietyille asioille ja olemme huomanneet epäkohtia, joita pormestarikin on tuonut esille. Uudistus pitäisi tehdä, mutta onko se tällainen, se on eri asia.

–Henkilökohtaisesti uskon, että seuraava eduskunta joutuu korjaamaan näitä epäkohtia. Malli ei ole valmis. Meidän on edustettava tässä kuntaa ja mietittävä, mitä tämä merkitsee kuntalaisen näkökulmasta, Aleksovski vastaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?