Nokian voimalaitoksen entisille työntekijöille yli 300 000 euron korvaukset perusteettomasta työsuhteen päättämisestä - Kotimaa - Aamulehti

Nokian voimalaitoksen entisille työntekijöille yli 300 000 euron korvaukset perusteettomasta työsuhteen päättämisestä

Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi energiayhtiö Nokianvirran Energian maksamaan Nokian voimalaitoksella työskennelleille yli 300 000 euron korvaukset työsuhteen perusteettomasta päättämisestä.

3.7.2017 22:00

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi perjantaina Nokianvirran Energia oy:n maksamaan työsuhteen perusteettomasta päättämisestä yhteensä 308 789,60 euroa korvauksia kuudelle Nokian voimalaitoksen entiselle työntekijälle.

Lisäksi käräjäoikeus velvoitti Nokianvirran Energian maksamaan kaikkiaan seitsemälle voimalaitoksen entiselle työntekijälle irtisanomisajalta palkkaa ja lomakorvausta yhteensä 203 873,90 euroa. Käräjäoikeus määräsi korvauksia vain kuudelle seitsemästä, koska katsoi, että irtisanominen oli yhden kantajista kohdalla perusteltu.

Voimalaitoksella työskennelleet kantajat olivat työsuhteessa henkilöstöpalveluyritys Maintpartneriin, joka vastasi Nokian voimalaitoksen käyttö- ja kunnossapitopalveluista 31. joulukuuta 2015 asti. Maintpartner irtisanoi työntekijöiden työsuhteet päättymään vuoden 2015 loppuun.

Kantajat olivat aloittaneet työt Nokian voimalaitoksella 1970–2000-luvuilla ja ehtineet työskennellä vuosien aikana usean eri työnantajan palveluksessa.

Leppäkosken Sähkö, Nokian Renkaat ja SCA Hygiene Products perustivat Nokianvirran Energia oy:n vuoden 2014 lopussa. Leppäkosken Sähkö luovutti vuoden 2015 alusta omistamansa Nokian voimalaitoksen Nokianvirran Energialle.

Siirtyivätkö työsuhteet?

Maintpartner perusteli irtisanomista sillä, että sen sopimus Nokianvirran Energian kanssa päättyi ja laitoksen ylläpito siirtyi Nokianvirran Energian tehtävään palkkaamalle henkilöstölle. Kantajat puolestaan katsoivat, että Maintpartnerin ja Nokianvirran Energian välillä oli tapahtunut liikkeenluovutus, eli heidän työsuhteensa olivat siirtyneet Nokianvirran Energialle.

Käräjäoikeus katsoi lainsäädännön ja aiemman oikeuskäytännön perusteella, että palvelusopimuksen päättymistä Maintpartnerin ja Nokianvirran Energian välillä voidaan tarkastella nimenomaan työsopimuslain mukaisena liikkeenluovutuksena, vaikka yritykset eivät olleet tehneet varsinaista sopimusta toiminnan luovuttamisesta.

Käräjäoikeuden tuomiolauselman mukaan olennainen osa voimalaitoksella työskennelleestä henkilöstöstä oli siirtynyt Nokianvirran Energian palvelukseen. Nokianvirran Energia oli palkannut Maintpartnerille työskennelleitä henkilöitä ja ostanut Maintpartnerilta voimalaitoksella käytettäviä työkaluja.

Eriävät näkemykset

Kantajia oikeudessa edustanut Sähköliiton lakimies Mira Snellman kertoo, että hänen päämiehensä ovat pääosin tyytyväisiä tuomioon.

–Kyse on pitkistä työsuhteista voimalaitoksella. Meidän näkökulmastamme lopputulos oli oikeudenmukaisuuden voitto, Snellman sanoo.

Snellman odottaa nyt päämiestensä kanssa, aikooko Nokianvirran Energia valittaa päätöksestä.

–Mielenkiinnolla odotamme, mikä yhtiön ratkaisu on. Näen, että käräjäoikeuden tuomion perustelut liikkeenluovutuksen osalta olivat niin erinomaiset, että siitä on vaikea valittaa.

Nokianvirran Energian toimitusjohtaja Jukka Vierimaa kertoo, että yritys tutustuu kuluvan viikon aikana päätökseen ja päättää sitten, valittaako tuomiosta. Hänen mukaansa yhtiön näkemys on edelleen sama.

–Perusteetonta irtisanomista ei ole tapahtunut. Nokianvirran Energian mielestä kyse on ollut määräaikaisen palvelusopimuksen päättymisestä. Työntekijät eivät koskaan ole olleet meidän palveluksessamme. Maintpartner on irtisanonut omaa henkilöstöänsä, Vierimaa sanoo.

Maintpartner Groupin toimitusjohtaja Pasi Tolppanen toteaa, että yritys irtisanoi työntekijät, koska palvelusopimus Nokianvirran Energian kanssa päättyi.

–Työntekijät jäivät ilman töitä, joten jouduimme aloittamaan yt-neuvottelut.

Työsuhteen kesto vaikutti

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan kaikki seitsemän kantajaa ovat oikeutettuja vaatimaansa irtisanomisajan palkkaan ja lomakorvaukseen. Lisäksi käräjäoikeus katsoi, että kantajista kuuden työsuhde oli päätetty perusteettomasti.

Korvausten määrään vaikuttavina seikkoina käräjäoikeus huomioi työsuhteen keston ja niin sanotun aineettoman vahingon, eli kantajien kokeman loukkauksen. Kolme kantajista oli tehnyt käytännössä koko työuransa voimalaitoksella. Pitkä työsuhde huomioitiin korvausta korottavana tekijänä.

Yhden kantajista kohdalla korvauksen määrää laski se, että Maintpartner oli palvelusopimuksen päättymisen jälkeen tarjonnut hänelle hänen ammattiaan vastaavaa työtä, jota kantaja ei kuitenkaan ollut ottanut vastaan.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen.

Lainsäädäntö

Työsopimuslain mukaan liikkeenluovutuksessa luovutushetkellä voimassa olevien työsuhteiden oikeudet ja velvollisuudet siirtyvät liikkeen uudelle omistajalle.

Liikkeenluovutusta koskevan säännöksen tarkoituksena on turvata toiminnalliseen kokonaisuuteen kuuluvien työsuhteiden jatkuminen muutostilanteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut