Lista: Tampereen lukioiden sisäänpääsyn keskiarvorajat 2017 - Kotimaa - Aamulehti

Näillä keskiarvoilla päästiin lukioon Tampereella – Relluun korkein rima

Lyseon lukio eli Rellu oli tänä vuonna keskiarvovertailun ykkönen. Kuvassa IB-linjalta vuonna 2013 valmistunut Suvi Paananen.­

21.6.2017 9:57

Lyseon lukio palasi vuoden tauon jälkeen ykköspaikalle Tampereen lukioiden sisäänpääsyn keskiarvorajoja vertailtaessa. Lyseon lukioon, eli Relluun, vaadittiin peruskoulusta keskiarvo 8,92.

Toiseksi parhaat arvosanat vaadittiin klassilliseen lukioon, johon pääsi 8,67:n keskiarvolla. Kolmanneksi sijoittui Kalevan lukioon, johon vaadittiin viime vuonna kaikkein korkein keskiarvo 8,50 ja tänä vuonna 8,23.

Lukiokoulutuksen päällikkö Tiina Tähkä Opetushallituksesta muistuttaa, että keskiarvorajat toimivat lukioon hakeville parhaimmillaan hyvänä kannustimena, mutta liikaa niihin ei kannata tuijottaa.

–Jatkon kannalta se ei ole kriittinen asia. Kannattaa mieluummin esimerkiksi pohtia, missä lukiossa on itseään kiinnostava tarjonta, sopivat kulkuyhteydet ja itselle sopiva toimintakulttuuri, Tähkä sanoo.

–Se, että menee lukioon, johon on menossa myös omia kavereita, ei ole ollenkaan huono perustelu, hän lisää.

Itseään ruokkiva kehä

Tähkä korostaa, että Suomessa kaikissa lukioissa saa hyvää koulutusta. Yksittäisten lukioiden toistuva menestys ylioppilaskirjoituksissa hänen mukaansa johtuu erityisesti siitä, että niihin hakeutuu korkean keskiarvon opiskelijoita.

–Korkeista keskiarvorajoista syntyy myös vähän itseään ruokkiva kehä, Tähkä toteaa.

Helsingissä vaatimukset joihinkin lukioihin olivat tänä keväänä kovempia kuin Tampereella. Suomalaisen yhteiskoulun A-englannin kielen linjalle vaadittiin peräti 9,69:n keskiarvo. Kovin keskiarvo (9,50) yleislinjalle vaadittiin Helsingissä Kulosaaren yhteiskoulun lukiossa.

Tähkän mukaan yleinen trendi on, että isoissa kaupungeissa ylimpien ja alimpien keskiarvorajojen välille tulee suurempi hajonta, kun opiskelijat voivat valita useammasta vaihtoehdosta.

Valinnanvaraa

Tampereen lukioissa on mahdollista opiskella myös aiheen mukaan painotetuilla linjoilla. Niiden opiskelijavalinnoissa otetaan huomioon muitakin seikkoja kuin todistuksen keskiarvo, joten erityislinjojen valinnat eivät näy keskiarvolistauksessa.

Esimerkiksi Lyseon lukion uusista opiskelijoista reilu kolmannes valittiin englanninkieliselle IB-linjalle tai yhteiskuntaoppia ja kieliä painottavalle Eurooppa-linjalle.

Lisäksi Tampereen lukioista löytyy esimerkiksi urheilu-, viestintä-, käsityö-, luonnontiede-, matematiikka- ja business-linjat sekä useita taideaineisiin keskittyneitä linjoja.

Yleislukion keskiarvorajat

Tampereen lyseon lukio 8,92

Tampereen klassillinen lukio 8,67

Kalevan lukio 8,23

Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio 8,15

Sammon keskuslukio 8,08

Tampereen yhteiskoulun lukio 8,08

Tammerkosken lukio 7,83

Hatanpään lukio 7,67

Tampereen teknillinen lukio 7,50

Tampereen Rudolf Steiner -koulun lukio 7,15

Svenska Samskolan 7,00

Tänä keväänä ensisijaisia hakijoita lukion opiskelupaikkaa kohden oli aiempia vuosia enemmän.

Alin sisäänottokeskiarvo on korkeampi kuin aiempina vuosina, vaikka kaupungin lukioiden sisäänottomäärää lisättiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?