Hautakivi vei sairaalaan, hautakiven hoito on omistajansa vastuulla - Kotimaa - Aamulehti

300-kiloinen hautakivi kaatui Raimo Lammisen päälle – sairaalareissu kesti 10 päivää

Raimo Lamminen kutsui ammattilaisen oikaisemaan sukuhaudan kiviä. Viisi vuotta sitten hän yritti samaa itse, jolloin kivi kaatui hänen jalkansa päälle kohtalokkain seurauksin.­

29.5.2017 20:39

Lamminen–Rantanen -sukuhaudan kolmoiskivet Nakkilan hautausmaalla kenottavat vinossa, sillä pohjalaatta on painunut kallelleen. Hauta näytti samalta viisi vuotta sitten. Tuolloin Raimo Lamminen päätti oikaista itse kivet, vaimo toki oli auttamassa. Yritys ei päätynyt hyvin.

Mies kaivoi maata kivipaaden alta, jotta muistokivet saisivat ryhdikkäämmän sijan. Vaimo katsoi oikeaa linjaa ja mies kiilasi kiven rakoon taskustaan löytyneen niittokoneen kolmioterän. Vaimo ehti huutaa varoituksen kaatuvasta kivestä, jolloin mies yritti pysäyttää sen.

–Kivi painaa liki 300 kiloa, en minä sitä jaksanut pitää.

Jalan päälle kaatunut kivi murskasi lihaa säärestä ja luu pirstoutui hiusmurtumaverkoksi. Sairaalareissu kesti 10 päivää. Jalkaan täytyi siirtää ihoa ja lihaa toisesta jalasta.

–Kyllä tämä ammattilaisten hommaa on. Sen jälkeen olemme pyytäneet seurakuntaa tilaamaan yrittäjän oikaisutyöhön. Tietenkin itse maksamme kulut, mies pohtii katsellen jälleen vinoon vääntynyttä hautapaatta.

Juhani Lehtinen, Toivo Päivärinta, Kalervo Jaakkola, Hannu Mäkinen, Ville Mäenpää ja Vuokko Jaakkola oikaisivat yhteisvoimin Kalervon isän, Altti Jaakkolan hautakiveä.­

Lamminen ei ole ainoa samalla asialla. Tänä vuonna seurakunnan järjestämät oikaisutalkoot ovat houkutelleet paikalle kymmenkunta omaisen haudasta huolestunutta. Tarve olisi isompikin, laskee seurakuntapuutarhuri Jari Palomäki.

–Melkein joka toinen kivihän näistä on johonkin suuntaan kallellaan.

Seurakuntapuutarhuri muistuttaa myös vastuusta. Kaikki eivät muista, että hautakivet ovat vainajan omaisten omaisuutta, samoin vastuu niiden hoidosta.

–Hautakivien oikaisu ei useimmiten kuulu haudanhoitosopimukseen. Se on erillinen palvelu. Pieniä kiviä voimme eri sopimuksesta oikaista, vähänkin isommat jätämme ammattilaiselle.

Sekä seurakuntapuutarhuri että Raimo Lamminen ovat huolissaan kaatuvien kivien aiheuttamasta riskistä hautausmaalla kulkijoille. Tietenkään kenenkään hautakivien päällä ei saa kiipeillä, mutta viihtyisällä hautausmaalla voi käydä vahinkokin.

Matti Lundén osallistui toistamiseen talkoolaisena Nakkilan seurakunnan hautakiven oikaisutalkoisiin.­

Vuosittain järjestettävän oikaisupäivän aikana paikalla Nakkilan hautausmaalla on seurakunnan puutarhurin ja suntio Juhani Lehtisen lisäksi talkoolaisia auttamassa maksutta pienissä oikaisutöissä. Samalle päivälle moni oli varannut myös ammattilaisen paikalle.

–Puhdistettavat tai korjattavat kivet viemme usein mukanamme verstaalle hoidettavaksi. Pienemmät työt voidaan tehdä paikan päällä, kokemäkeläisen Kivihuolto Nykäsen yrittäjä Ari Nykänen sanoo.

Töiden hinnoittelu on tapauskohtaista, sillä kohteet ovat erilaisia. Pienen, perinteisen "matkalaukkumallisen" hautakiven oikaisu hoituu muutamalla kympillä. Isommat paadet ja laajempia perustustöitä vaativat kohteet nousevat muutamiin satasiin. Isommat kohteet, vaikka suuremman sukuhautakokonaisuuden täyshuolto voi kohota tuhansiin euroihin.

–Hintaa laskee, kun saamme yhdistettyä useita pieniä kohteita samalle käynnille. Silloin kuljetuskustannukset yhtä kiveä kohti eivät nouse suureksi, Nykänen vinkkaa.

Kivitöissä ratkaisevaa on hyvin tehty pohjatyö. Hannu Mäkinen sai suntio Lehtiseltä ja talkoolaiselta Jussi Ahosmäeltä apua suoristaessaan isänsä Markus Mäkisen hautakiveä. Hautakiven pohjat on perustettu hyvin, sillä vuoden 1973 pystytyksen jälkeen muistokiveä on oikaistu vain kaksi kertaa aiemmin. Kivi on seisonut ryhdikkäästi yli kymmenen vuotta kerrallaan. Sille ei ole tarvinnut tehdä aikoihin mitään.

Kukkia ja istutuksia Porissa asuva Hannu Mäkinen käy hoitamassa vuorotellen siskonsa kanssa. Isän haudalla tulee vierailtua kuukausittain.

Jokunen kivirivi tuonnempana Kalervo ja Vuokko Jaakkola tähtäävät Kalervon isän, Altti Jaakkolan hautakiveä suoraan. Talkooväki rientää avuksi, sillä kivi painaa. Ville Mäenpää kankeaa kiveä oikeaan suuntaan, Juhani Lehtinen pistää sopivasti rautakangella vastaan. Vuokko Jaakkola tarkkaa oikeaa suuntaa ja merkin annettuaan Juhani Lehtinen pönkkää kiven asemaansa lykkäämällä soraa sen alle.

Kivihuolto Nykäsen yrittäjä Ari Nykänen sanoo kivien kunnostuksen hinnan vaihtelevan muutamasta kympistä satasiin ja enempäänkin, jos kyse on isommasta kokonaisuudesta.­

Talkooryhmä siirtyy soralla vahvistetulta kiveltä seuraavalle. Omaisille jää kevyempi jälkityö. Hautakiven ympäristö viimeistellään mullalla ja istutuksilla.

Suora kivi muuttaa muistorivin ilmettä helposti. Kun yhden saa suoraan, alkavat toiset näyttää kovin levottomilta.

–Huolella viimeistellylle haudalle tulee mielellään muistamaan läheisiä, Raimo Lamminen huokaa kun lopulta oikaisijat ehtivät sukuhaudan suoristukseen.

Vaikka mies ei enää kajoa isoihin kiviin, hän pitää mielellään hautaa muutoin siistinä. Saman ylpeyden näkee talkoopäivänä, kun lapiot heiluvat ja istutukset siistitään sekä katsellaan. Silmä lepää.

Hannu Mäkinen (oikealla) sai isänsä hautakiven oikaisuun apua suntio Juhani Lehtiseltä ja talkoolaiselta Jussi Ahosmäeltä. Yli 40 vuotta paikallaan seissyt kivi on vaatinut oikaisua vain kerran aiemmin.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?