Mies tappoi ex-puolisonsa puukolla lasten nähden – jätettiin tuomitsematta rangaistukseen - Kotimaa - Aamulehti

Mies tappoi ex-puolisonsa puukolla lasten nähden – jätettiin tuomitsematta rangaistukseen

18.5.2017 15:02

Entisen avopuolisonsa Tampereen Tasanteella helmikuussa tappanut mies todettiin torstaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa syyntakeettomaksi ja jätettiin rangaistukseen tuomitsematta. Hänet määrättiin pakkohoitoon.

Oikeudenkäynnin asetelma oli poikkeuksellinen, sillä mies väitti huijanneensa tutkivia lääkäreitä. Miehelle tehtiin kaksi mielentilatutkimusta. Esitutkinnan aikana tehdyssä tutkimuksessa mies päätti asianajaja Kaarle Gummeruksen mukaan, että hän haluaa mieluummin sairaalaan kuin vankilaan. Siksi hän väitti Vanhan Vaasan sairaalan lääkärille näkevänsä harhoja. Mies todettiin Vaasassa alentuneesti syyntakeiseksi.

Myöhemmin oikeudenkäynnissä todettiin, että mies oli antanut ensimmäisessä mielentilatutkimuksessa vääriä tietoja surmatyöstä, joten hänelle tehtiin toinen mielentilatutkimus Kellokosken sairaalassa. Tässä tutkimuksessa hän omasta mielestään oli täysin rehellinen. Tutkivien lääkärien mukaan hän yritti esittää tervettä ja harhauttaa lääkäreitä.

–Tämä on ongelmallinen tilanne, koska mielentilatutkimuksen tekijät ovat sitä mieltä, että heitä ei pysty hämäämään, Gummerus sanoi.

Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma kommentoi asiaa yleisellä tasolla. Hänen mukaansa tutkimuksessa otetaan niin laajasti huomioon muita asioita kuin tutkittavan kertomus, että järjestelmä on "harvinaisen aukoton". Joskus voi olla myös niin, että tutkittava on sairas mutta luulee olevansa terve ja teeskentelee olevansa sairas.

–Tällaisella henkilöllä ei ole sairauden tuntoa, minkä takia hän teeskentelee jotakin vakuuttaakseen lääkärit siitä, että on sairas, Lauerma sanoo.

Kihlakunnansyyttäjä Heidi Ukskosken mukaan mies oli syyntakeeton.

–Lähtökohta lienee se, että vastaaja ei voi itse valita, meneekö hän vankilaan vai sairaalaan, Ukskoski sanoi.

Tappoi lastensa nähden

Oikeus totesi, että mies tappoi entisen puolisonsa pysäköintialueella Tampereen Tasanteella. Hän löi naista talttapuukolla kaulaan. Mies löi maassa makaavaa naista vielä useita kertoja päähän ja ylävartaloon. Iskut katkaisivat naisen henkitorven, ruokatorven ja vasemman kaulavaltimon sekä kaulalaskimon.

Miehen ja naisen kaksi alaikäistä lasta näkivät teon ja kärsivät sen takia vakavasta traumasta.

Miehen harhautusyritykset mielentilatutkimuksessa tekivät lausunnon mukaan tarkemman diagnosoinnin mahdottomaksi. Tutkimuksessa todettiin kuitenkin miehen kärsivän määrittelemättömästä psykoottisesta häiriöstä.

Oikeuden mukaan oikeudenkäynnissä ei tullut esiin seikkoja, jotka olisivat antaneet aihetta poiketa THL:n lausunnosta.

Aamulehti ei julkaise tuomitun nimeä, koska hän on syyntakeeton.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?