Lauri Lyly ja kumppanit kritisoivat hallituksen sote-esitystä - Kotimaa - Aamulehti

Lyly ja muut suurten kaupunkien johtajat kritisoivat hallituksen sote-esitystä: Kurittaa etenkin kaupunkien taloutta ja vaarantaa kyvyn tukea ihmisiä arjessa

Kuuden suurimman kaupungin johtajat arvioivat keskiviikkona julkaistussa kannanotossaan, että kunnilla tulee olemaan suuria vaikeuksia selviytyä velvoitteistaan ja veloistaan, jos sote-uudistuksen rahoitusmallia ei muokata.

Suurten kaupunkien johtajat kritisoivat hallituksen sote-esitystä kannanotossaan. Kannanoton ovat allekirjoittaneet Tampereen pormestari Lauri Lyly, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja Espoon, Vantaan, Turun ja Oulun kaupunginjohtajat.­

28.10. 17:18

Aamulehti

Kuuden suurimman kaupungin johtajat kritisoivat hallituksen esittämää sote-uudistusta yhteisessä kannanotossaan.

– Hallituksen esittämä sote-uudistus vie kunnilta mahdollisuudet investoida kestävään kasvuun ja jättää erityisesti kasvavat kaupungit taloudellisesti kestämättömään tilanteeseen, kannanotossa sanotaan.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, Tampereen pormestari Lauri Lyly sekä Espoon, Vantaan, Turun ja Oulun kaupunginjohtajat.

Kritiikki kohdistuu etenkin rahoitusmalliin liittyviin ratkaisuihin.

Keskeisimpänä ongelmana allekirjoittaneet pitävät kuntatalouteen kohdistuvia leikkauksia. Iso osa etenkin suurten kaupunkien tuloista siirtyy esityksessä uusille hyvinvointialueille niiden kustannusten kattamiseksi.

Pienentyneillä verotuloilla kuntien pitäisi kattaa ennallaan pysyvät ja joiltain osin kasvavat investointi- ja palvelutarpeet. Tätä yhtälöä kaupunkien johtajat pitävät mahdottomana etenkin kasvaville kaupungeille.

– Jäljelle jäävällä rahoituksella kaupungit eivät pysty turvamaan välttämättömien kasvuinvestointien rahoitusta, ja uudistus vaarantaa myös suurten kaupunkien mahdollisuuden tukea ihmisiä, erityisesti lapsia ja nuoria arjessa, kannanotossa sanotaan.

Lyly ja kumppanit povaavat, että kunnilla tulee olemaan suuria vaikeuksia selviytyä velvoitteistaan ja veloistaan. He arvioivat suurten kaupunkien velkaantuneisuuden kaksinkertaistuvan.

Palveluiden järjestämistä vaikeuttaa allekirjoittaneiden mukaan se, että hyvinvointialueille on varattu kohtuuttoman niukka rahoitus.

Koronaviruspandemia sekoittaa tilannetta entisestään. Jo ennen pandemiaa kuntien talous on ollut vaikeuksissa.

– Sote-uudistus lisää kuntatalouteen kohdistuvaa poikkeuksellisen suurta epävarmuutta.

Kuuden suurimman kaupungin johtajan mielestä sote-uudistuksen valmistelussa on unohdettu kaupunkien erityiskysymykset. He muistuttavat, että haitalliset vaikutukset kaupunkiseutujen kilpailu- ja investointikykyyn heijastuvat koko kansantalouteen ja siten kaikkiin suomalaisiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?