Voivatko valitukset estää Kansi ja areenan valmistumisen jääkiekon MM-kisoihin - Kotimaa - Aamulehti

Miten käy Tampereen jääkiekon MM-kisojen? Kansi ja Areena -hankkeen valitukset odottavat KHO:n ratkaisua

Alkuperäisessä suunnitelmassa korkeat tornitalot oli varattu etunenässä toimistokäyttöön, nyt niihin on suunnitteilla runsaasti asuntoja.­

22.5.2017 10:06

Viime perjantaina ratkesi, että Tampere saa isännöidä vuoden 2022 jääkiekon MM-kisoja yhdessä Helsingin kanssa. Jääkiekkoliiton mukaan Tampere toimii kisojen pääpelipaikkana.

Tampereen on tarkoitus isännöidä kisoja uudessa monitoimiareenassa, joka valmistuu nykyisten suunnitelmien mukaan Tampereen Kansi ja Areena -hankkeen ensimmäisessä vaiheessa vuoden 2020 lopussa. Rakentamisen on määrä alkaa jo kuluvan vuoden 2017 syksyllä.

Kansi ja Areena -hankkeesta on kuitenkin tehty kaksi valitusta Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Niiden takana ovat Tampereen kaupunginvaltuutettu, nykyisin Vaihtoehto Tamperetta edustava Aarne Raevaara ja valtuustosta nyt pudonnut perussuomalaisten valtuutettu Ossi Aho.

Valittajien mielestä kaupungin päätöksenteko asiassa oli salailevaa ja perustui tarkoituksenmukaiseen laintulkintaan. He ovat vaatineet asian palauttamista uudelleen käsiteltäväksi.

Korkeinta hallinto-oikeutta pyydettiin myös tutkimaan, voiko Tampereen kaupunki näin sijoittaa yksityiseen hankkeeseen 60 miljoonaa ja ottaa kantaakseen huomattavan riskisijoituksen ilman turvaavia ehtoja.

"Emme voi tietää aikataulua"

Valitukset tehtiin alkuvuodesta 2017. Tampereen kaupungin hankejohtaja Tero Tenhunen toteaa, että valitusten keskimääräinen käsittelyaika KHO:ssa on yhdeksän kuukautta.

–Emme tietenkään voi tietää aikataulua. Olemme kuitenkin toiveikkaita, että päätös saataisiin jo aikaisemmin, koska kyse on todella isosta hankkeesta, Tenhunen toteaa.

Onko olemassa riski, että Areenan valmistuminen viivästyy ja MM-kisat menevät Tampereelta sivu suun?

–Lähdimme hakemaan vuoden 2021 MM-kisoja, joihin aikataulu olisi ollut kriittisempi. Nyt kun saimme vuoden 2022 kisat, niin aivan varmasti se ehtii valmistua.

Tenhusen mukaan kaupungin tavoitteena on edelleen, että Areena valmistuisi jo vuoden 2020 aikana.

Entä, jos valitukset katsotaan aiheellisiksi ja asia palautetaan uuteen käsittelyyn?

–En usko sellaiseen skenaarioon.

Havainnekuva Kansi ja Areena -hankkeesta.­

Näin edetään

Tampereen kaupunki ja hankkeen sijoittajaryhmä julkistivat toissa viikolla Areenayhtiön ehdollisen osakassopimuksen. Hankkeen sijoittajakumppaneina ovat LähiTapiola-ryhmä ja OP Ryhmän vakuutus- ja eläkeyhteisö.

Kaupunginhallitus hyväksyi sopimuksen viime viikon maanantaina.

Lopullista investointipäätöstä odotetaan loppuvuoden aikana ja päätöstä valtionosuudesta vielä ennen kesää, jotta se ehtisi valtion lisätalousarvioon.

–Kun niistä saadaan varmuus ja valitukset on käsitelty, niin rakentamispäätös voidaan tehdä. Syksyllä meillä on valmius aloittaa rakentaminen.

Tavoitteena on, että sijoittajaryhmä ja Tampereen kaupunki muodostavat areenakonsortion, joka rakennuttaa monitoimiareenan ja harjoitushallin. Lisäksi sijoittajaryhmä rakennuttaa hankkeen muut osat eli asuintornit, hotellin, toimisto- ja liiketilat sekä pysäköintihallin. Kokonaisuuteen kuuluu myös kuuden asuinkerrostalon rakennuttaminen Ranta-Tampellaan.

Kaupungin panostus hankkeeseen on 60 miljoonaa euroa. Sijoitus monitoimiareenan omistavaan yhtiöön on 26 miljoonaa, kaupungin omistukseen tulevan kannen rakentaminen 22,7 miljoonaa euroa ja kannen infrastruktuuri 11,3 miljoonaa euroa.

Koko Kansi ja Areena -hankkeen kokonaisarvo on yli 500 miljoonaa euroa, josta Areenan ja harjoitushallin osuus on noin 100 miljoonaa euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?