Kautensa päättävä pormestari Ikonen: ”Työttömyys on painanut mieltä” - Kotimaa - Aamulehti

Kautensa päättävä pormestari Ikonen: ”Työttömyys on painanut mieltä”

Anna-Kaisa Ikosella ei ole vielä tietoa siitä, mitä hän alkaa tehdä pormestarikauden päätyttyä, mutta hän ei poissulje vaihtoehtoja esimerkiksi yrityselämässä. Sen hän sanoo, että apulaispormestarin tehtävä ei tunnu nyt kiinnostavalta. ­

23.4.2017 9:41

Syksy 2015 on jäänyt Tampereen pormestarin Anna-Kaisa Ikosen mieleen erityisellä tavalla. Eräänä aamuna tuli viesti, että Tampereen rautatieasemalle on tullut yöllä parikymmentä turvapaikanhakijaa. Seuraavana yönä heitä tuli jo sata. Pohjoisesta oli matkalla neljä bussilastillista turvapaikanhakijoita kohti etelää, mutta ei tiedetty, pysähtyvätkö bussit Tampereelle vai minne.

Pormestari herätti valmiusorganisaation. Hankittiin kiireesti muun muassa patjoja.

- Kaupunki, seurakunnat ja järjestöt löysivät nopeasti yhteisen tekemisen meiningin. Se oli onnistuneen hallinnan kokemus, Ikonen muistelee.

Apulaispormestarin tehtävä ei vedä puoleensa nyt

Ikonen myöntää avoimesti, että häntä harmittaa kesäkuussa luopua pormestarin tehtävästä.

- Tuntuu haikealta, mutta tehtävä on määräaikainen eikä mikään ole politiikassa itsestään selvää.

Ikosella ei ole vielä tietoa siitä, mitä hän alkaa tehdä kautensa päätyttyä, mutta hän ei poissulje vaihtoehtoja esimerkiksi yrityselämässä. Sen hän sanoo, että apulaispormestarin tehtävä ei tunnu nyt kiinnostavalta.

”En halua tulla muistetuksi rakennuksesta tai ratikasta”

Ikosen pormestarikautta leimaavat isot investointipäätökset: rantatunneli ja ratikka merkittävimpinä. Kansi ja Areena -hankekin toteutuu, jos sijoittajat vievät sen maaliin.

- Tunnelipäätöksen ansiosta Tampereelle päästään rakentamaan viiden tähden keskustaa. Ratikkaa en pidä vain liikennehankkeena, vaan kaupunkikehityksen punaisena lankana.

Ikonen ei kuitenkaan halua tulla muistetuksi yksittäisestä rakennuksesta tai ratikasta, vaan mieluummin kulttuurinmuutoksesta ja kokonaisuudesta. Hänen mielestään hänen kaudellaan palveluissa on tehty iso muutos varhaiseen puuttumiseen esimerkiksi lastensuojelussa ja ikäihmisten tukemisessa.

Ikonen luettelee mielellään kautensa saavutuksia, muun muassa Nokian jättämää osaamista markkinoivaa Smart Tamperetta. Itse hän nostaa tärkeimmäksi kautensa isoista asioista viimeisenä maaliin päässeen korkeakoulujen yhdistymisen, Tampere3-sopimuksen.

- Se voi olla jopa tärkein investointi tulevaisuuteen. Korkeakoulujen yhteistyössä voidaan nyt ottaa samantapainen loikka kuin siinä, kun korkeakoulut saatiin Tampereelle.

Pormestari kokee toimintaansa ohjanneen sen perusajatuksen, että kun on monta rautaa tulessa, asiat luovat synergiaa toisilleen ja näin saadaan paljon aikaan. Tosin hän itsekin myöntää, että koko ajan kaupunki ei voi harppoa yhtä kovaa vauhtia kuin se on hänen kaudellaan tehnyt.

Anna-Kaisa Ikonen ei halua tulla muistetuksi yksittäisestä rakennuksesta tai ratikasta, vaan kulttuurinmuutoksesta, jonka hän näkee tapahtuneen kaudellaan.­

”Jospa olisi ollut nousukausi”

Sitä Ikonen haikailee, mitä hänen kaudellaan olisi saatu aikaan, jos taloudessa olisi ollut nousukausi.

- Silloin olisi voinut tehdä kaikille mieluisia päätöksiä, hän toteaa, mutta nauraa itsekin, että ei sentään lisää isoja investointeja.

Talouden tasapainottaminen ei ole ollut hänestä mukavaa, mutta käyttötalousmenoja on sen ansiosta onnistuttu hillitsemään.

Työttömyyttä ei ole onnistuttu selättämään Ikosen kaudella isojen investointien antamasta vetoavustakaan huolimatta.

- Työttömyys on painanut mieltäni. Työttömyyteen on yritetty hakea ratkaisuja ja käänne parempaan on tapahtunut, mutta kaikki ei ole ollut meidän käsissämme. Yleinen taloustilanne vaikuttaa työllisyyteen. Välillä on tuntunut, ettei työttömyyttä vastaan ole ollut riittävästi välineitä, mutta nyt työllisyydenhoidon kokeilu alkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?