Anna-Kaisa Ikonen avautuu menneestä neljästä vuodesta: Se tehtiin, mikä näissä oloissa voitiin - Kotimaa - Aamulehti

Anna-Kaisa Ikonen avautuu menneestä neljästä vuodesta: Se tehtiin, mikä näissä oloissa voitiin

Pyynikin maisemat ovat Anna-Kaisa Ikosen lenkkimaastoa. Itäpuolella kaupunkia lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt pormestari on jo tottunut asumaan lännessä.­

30.3.2017 10:38

Tästä piti tulla syntymäpäiväjuttu, mutta tulikin työhakemus. Pormestari Anna-Kaisa Ikonen täyttää vaalityön tuoksinassa 40 vuotta, ja tavoittelee toista kautta Tampereen pormestarina kokoomuksen ehdokkaana.

Ensimmäiseltä pormestarikaudeltaan hänellä on enimmäkseen hyviä kokemuksia.

- Olemme tehneet menneellä kaudella isoja päätöksiä, joilla on kauaskantoisia seurauksia tamperelaisten elämään. Olen iloinen, että Tampereella on uskallettu tehdä rohkeita päätöksiä. Tälle pormestarikaudelle asetetut isot tavoitteet on saavutettu melkein kaikki, summa Ikonen.

Tampereen kaupunki on hänen mukaansa selvinnyt jopa talouden tasapainottamisesta, vaikka yleinen työllisyys- ja taloustilanne on ollut vaikea ja valtionosuuksia on leikattu. Aamulehti kertoi keskiviikkona, että edelliseen pormestariohjelmaan kirjattu tavoite kaupungin ylijäämäisestä tuloksesta ei kuitenkaan ole toteutunut.

Ikonen näkee silti onnistumisena sen, että kaupungin talouden menojen kasvua on onnistuttu hidastamaan.

- Viime valtuustokauden lopulla menot kasvoi 5–6 prosenttia vuodessa. Tällä kaudella on oltu keskimääräisessä kahden prosentin kasvussa siitä huolimatta että kaupungin väkiluku on kasvanut 10 000 ihmisellä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Anna-Kaisa Ikonen viettää enemmän aikaa kaupungintalon neuvotteluhuoneessa kuin oman työpöytänsä ääressä.­

Oppirahojakin on maksettu.

- Ehkä tunnelin päätöksentekoprosessi oli sellainen, jota ei mielellään muistele. Se oli myös oppimisprosessi.

Ikonen ei piehtaroi epäonnistumisissa. Hän haluaa suunnata toiminnan tulevaan.

Pormestarina hän haluaisi kehittää Tamperetta edelleen ihmisten kaupunkina. Lasten, nuorten ja ikäihmisten palvelut ovat vaaliohjelmassa näkyvästi mukana.

- Elävän kaupungin merkkejä ovat tapahtumat, monipuolinen kulttuuritarjonta sekä harrastus- ja liikuntamahdollisuudet.

Kulttuuri ja liikunta ovat tärkeitä myös pormestarin vapaa-ajassa, etenkin teatteri ja musiikki. Onneksi musiikkia voi kuunnella missä vain, ja teatteriin voi mennä vaikka lasten kanssa.

Anna-Kaisa Ikosen tuntevat kuvaavat häntä diplomaattiseksi, sanansa tarkkaan asettavaksi ja kärsivälliseksi. Hän ei tiettävästi ole koskaan menettänyt malttiaan valtuustosalissa. Noloin tilanne, johon hän on joutunut, taitaa olla rakkaan harrastuksen avovesiuinnin parista. Aviomies ja lapset olivat lähteneet vaatekassin kanssa kotiin ennen kuin Ikonen ehti uintiretkeltä rantaan.

- Luikin uimapuvussa ja avojaloin kotiin. Onneksi ei tarvinnut mennä kovin pitkästi yleistä tietä.

Anna-Kaisa Ikosen isä Seppo Mäkinen oli myös valtuutettu. Tytär ei innostunut puoluepolitiikasta, mutta maailmaa hän halusi parantaa vapaaehtoistyön kautta.

Puoluepolitiikkaan hän lähti, kun isä viime tingassa päätti, ettei asetu ehdolle vuoden 2008 vaaleissa. Tytär tuli valituksi valtuustoon, kun oma kuopus oli vauva.

- Olin varmasti alitajuisesti ajatellut, että jossain vaiheessa elämää voisin vaikuttaa myös kaupunkiorganisaation kautta, mutta päätös tuli lopulta nopeasti.

Tulevalla kaudella Ikosen toinen selkeä tavoite on Tampereen elinvoimaisuuden kehittäminen. Palvelujen turvaamiseen tarvitaan töitä kaupunkilaisille. Se tarkoittaa yrityselämän toimintaedellytysten vahvistamista ja vastuullista taloudenhoitoa.

- Tampere3-hanke on vietävä maaliin. Uuden yliopiston synnyttäminen on tärkein alueen osaamista vahvistava hanke.

Saavutettavuus on yksi keino kaupungin elinvoimaisuuden lisäämisessä. Tampereelle pitää päästä helposti, mutta myös kaupungin sisällä pitää pystyä liikkumaan niin yksityisautoilla, julkisilla liikennevälineillä, polkupyörillä kuin kävellen.

Syntyi 4.4.1977 Tampereella.

Asuu Tampereella aviomiehen ja kahden lapsen kanssa.

Yhteiskuntatieteiden tohtori Tampereen yliopistosta.

Tampereen kaupunginvaltuutettu ja maakuntavaltuutettu Pirkanmaan liitossa.

KEVAn hallituksen puheenjohtaja, Kirkon Ulkomaanavun hallituksen jäsen.

Työskennellyt muun muassa Pirkanmaan TE-keskuksen kehittämispäällikkönä 2003–2009, valtiosihteerinä Valtiovarainministeriössä 2011–2013.

Tampereen apulaispormestari 2009–2011. Pormestarina vuodesta 2013.

Harrastaa kulttuuria ja liikuntaa aina kun ehtii. Kuvataiteet, teatteri ja musiikki läheisiä. Kesällä lenkkeilee ja ui avovesissä, talvella hiihtää.

Kokoomuksen ehdokas.

Lauantaina 1.4. kello 9.30 Koskikeskuksen Linkosuon kahvilassa kahvit tamperelaisille.

Anna-Kaisa Ikonen viettää varsinaista syntymäpäiväänsä työn touhussa. Syntymäpäivänsä kunniaksi Ikonen jatkoi lauseitaAamulehdelle.

40 vuotta onhyvä ikä: paljon takana mutta valtavasti edessä.

Parasta elämässäni juuri nyton perheeni ja oman kotikaupungin kehittäminen pormestarina.

Haluaisin, ettävoisin enemmän pysähtyä asioiden äärelle (ja että vuorokaudessa olisi enemmän tunteja).

Kun olen viisikymppinen, olen toivottavasti yhtä onnellinen kuin tänään ja voin katsoa itseäni peilistä todeten: parhaani olen tehnyt.

Haaveilenihmisten Tampereesta, jossa kaikilla olisi hyvän elämän edellytykset - ja teen töitä sen eteen.

Kadunmoniakin asioita, mutta katson eteenpäin ja uskon, että virheistäkin oppii.

Juuri nyt iloitsenkevään tulosta, valosta ja lintujen laulusta sekä työttömyyden taittumisesta; täällä on työttömänä yli 3 500 ihmistä vähemmän kuin vuosi sitten.

Vapaa-ajalla mielellänivietän aikaa perheen kanssa, nautin kulttuurista ja liikun ulkona juosten, hiihtäen ja uiden.

Suosittelentutustumaan tamperelaiseen hienoon ja monipuoliseen kulttuuriantiin: teatteriin, musiikkiin, taiteeseen ja kirjailijoihin, sekä nauttimaan luonnon rauhasta.

Ellen olisi pormestari, olisin todennäköisesti jollakin muulla tavoin vaikuttamassa yhteiskunnallisiin asioihin, mutta paljasjalkaisena tamperelaisena pormestarin tehtävä on kyllä ollut ainutlaatuinen mahdollisuus viedä kotikaupunkimme asioita eteenpäin. Sydämen asia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?