Perussuomalaisten ryhmä pui toimenpiteitä EU-sovun vuoksi - Kotimaa - Aamulehti

Perussuomalaisten mukaan Sanna Marin ei noudattanut EU-neuvotteluissa perustuslakivaliokunnan ohjeistusta – Marin: ”Syytöksissä pitäisi olla villoja vihjausten sijaan”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän mukaan pääministeri ylitti toimivaltuutensa EU:n elpymispaketin neuvotteluissa. Marinin toiminnasta EU:n suurissa rahaneuvotteluissa Brysselissä on tehty myös useita kanteluita oikeuskanslerille. Perustusvaliokunnan puheenjohtajan mukaan neuvottelut näyttäisivät menneen perustuslain kannalta oikeaan suuntaan.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio.­

23.7.2020 13:54 | Päivitetty 23.7.2020 17:23

Oppositiopuolue perussuomalaisten eduskuntaryhmä vaatii eduskunnan kutsumista koolle istuntotauolta EU:n kriisirahoituksen vuoksi.

Ryhmä kokoontui torstaina ylimääräiseen kokoukseen. Aiheena kerrottiin olevan ”ryhmän toimenpiteet koskien Sanna Marinin hallituksen neuvottelutulosta EU:n tukipaketeista”.

Perussuomalaisten ryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoi tiedotustilaisuudessa, että koko eduskunnan tulisi voida keskustella EU:n suuresta elpymisrahoituspaketista ja myös oppositiota tulisi voida kuulla.

Näin perussuomalaiset voisi jättää välikysymyksen EU-neuvottelutuloksesta. Välikysymyksen jättäminen ei ole eduskunnan istuntotauon aikana mahdollista.

– Pääministeri ei saa valtiopäivien istuntotaukoa hyväksikäyttäen pyrkiä ohittamaan vallankäytössään eduskuntaa, joka toimii kansan valitsemana korkeimpana päättävänä elimenä, Tavio sanoi.

Tavion mukaan Marin ylitti neuvotteluissa toimivaltuutensa eikä noudattanut perustuslakivaliokunnan ohjeistusta.

– Hallitus on asettanut muiden EU-maiden edun oman maansa edelle, Tavio totesi eduskuntatalon portailla.

Mäkelä vihjasi jo aiemmin

Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jani Mäkelä vihjasi Twitterissä jo torstaiaamuna, että pääministeri Marin joutuisi perumaan lomansa. Marin oli juuri kirjoittanut jäävänsä ”vihdoin ja viimein lomalle rankan kevään ja alkukesän jälkeen”.

– Ei muuten jää, tai ainakin joutuu palaamaan kesken, Mäkelä kirjoitti.

Mäkelä on myös Suomen EU-neuvottelutavoitteet määrittävän suuren valiokunnan varapuheenjohtaja. Mäkelän mukaan Marin hyväksyi EU:n perussopimuksen romuttamisen.

Tavio kirjoitti keskiviikkona Twitterissä, ettei perussuomalaiset hyväksy ”Sanna Marinin ja hallituskumppaniensa Suomelle vakavasti vahingollista toimintaa”.

Jo maanantaina Tavio sanoi, että ”Marinin päätös lahjoittaa suomalaisten veronmaksajien rahat pois rikkoo perustuslakia”.

Tavio viittasi perustuslakivaliokunnan kesäkuussa antamaan lausuntoon. Lausunnon mukaan ”valtioneuvoston ei tule asian käsittelyn tässä vaiheessa hyväksyä tai edistää nyt ehdotettua unionin lainanottoa ja jäsenvaltion siihen kytkeytyvää vastuuta avustusmuotoisista tukivälineistä”.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoi viime viikolla valiokunnan yksimielisen näkemyksen olevan, ettei kanta estänyt Suomea osallistumasta neuvotteluihin.

Vehviläinen: eduskuntaa ei kutsuta koolle

Torstaina kello 17 jälkeen eduskunnan puheenjohtaja Anu Vehviläinen (kesk.) lähetti tiedotteen, jossa hän kertoo, ettei ole kutsumassa eduskuntaa koolle istuntotauon aikana, koska kiireellisiä päätöksiä eduskunnalta ei tässä vaiheessa tarvita. Vehviläinen sanoo keskustelleensa asiasta eduskunnan virkajohdon kanssa.

Vehviläisen mukaan on tärkeää, että elpymispaketin kokonaisuutta käsitellään eduskunnan täysistunnossa syysistuntokauden käynnistyttyä.

Marin vastasi kritiikkiin Twitterissä

Marin vastasi perussuomalaisten kritiikkiin torstaina iltapäivällä Twitter-tilillään. Marinin mukaan Tavion syytökset häntä kohtaan ovat ”kovaa puhetta”.

– Pitäisin kohtuullisena, että kun syytetään niin samalla täsmennettäisiin, missä kohdin olen toiminut vastoin Suomen perustuslakia, Marin kirjoitti.

Marinin mukaan on selvää, että eri puolueilla on erilaisia kantoja EU:n elpymispaketista. Hän kirjoitti olevansa valmis keskustelemaan eri näkökulmista, mutta ei pidä epämääräisiä vihjauksia ministerivastuuprosessista reiluna.

– Näin vakavissa syytöksissä pitäisi olla villoja vihjausten sijaan, Marin sanoi.

”Näyttäisi menneen perustuslain kannalta oikeaan suuntaan”

Torstaina myös perustuslakivaliokunnan Ojala-Niemelä otti osaa elpymispaketti-keskusteluun sanomalla, että EU:n huippukokouksessa kaikki näyttäisi menneen perustuslain kannalta oikeaan suuntaan.

Perustuslakivaliokunta edellytti ennen EU:n huippukokousta, että elpymispaketissa avustusten määrää pitäisi pyrkiä rajoittamaan. Alkuperäisessä ehdotuksessa oli 500 miljardia euroa avustuksia, mutta määrä pieneni neuvotteluiden aikana yli sadalla miljardilla.

Ojala-Niemelän mukaan muutos vei perustuslakivaliokunnan edellyttämään suuntaan, mutta hän ei ota kantaa siihen, saatiinko avustusten määrää riittävästi alaspäin.

Perustuslakivaliokunnan toinen vaatimus oli, että elpymispaketissa jäsenmaiden enimmäisvastuita rajataan tarkkarajaisesti.

–  Nythän ainakin julkisuudesta saatujen tietojen perusteella näyttäisi, että tämä Suomen vaatimus siltä osin meni läpi, Ojala-Niemelä sanoi.

Ojala-Niemelä korosti, että elpymispaketista on saavutettu EU:ssa vasta poliittinen sopu, eikä mitään muodollisia päätöksiä ole vielä tehty.

Paketti tulee aikanaan eduskuntaan kansallista päätöksentekoa ja ratifiointia varten. Ojala-Niemelän mukaan perustuslakivaliokunta jatkaa asian arviointia EU-maiden johtajien sopiman uuden ehdotuksen ja myöhemmin saatavien tarkempien tietojen pohjalta.

Oikeuskanslerille useita kanteluita Marinin toiminnasta

Marinin toiminnasta EU:n suurissa rahaneuvotteluissa Brysselissä on tehty useita kanteluita oikeuskanslerille. Oikeuskanslerinvirastosta kerrotaan, että torstaina aamulla oli kirjattu saapuneeksi 13 kantelua, jotka koskevat Marinin menettelyä EU:n huippukokouksessa 17.–21. heinäkuuta.

Kantelijat ovat pääosin yksityishenkilöitä, mutta kantelun on tehnyt myös oppositiopuolue perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen.

Monet kantelijat katsovat, että Marin olisi toiminut vastoin perustuslakivaliokunnan kantaa, kun hän hyväksyi EU-maiden johtajien saavuttaman rahoitusratkaisun. Osa puolestaan on sitä mieltä, että oikeuskanslerin pitäisi arvioida asiaa.

Elpymispaketti jakaa rahaa 750 miljardin edestä

EU-johtajat saavuttivat maanantaina päättyneessä huippukokouksessa poliittisen sovun tulevan seitsenvuotiskauden EU-budjetista ja uudesta elpymispaketista. Elpymispaketissa jaetaan jäsenvaltioille avustuksia ja lainoja yhteensä 750 miljardin euron edestä. EU rahoittaa paketin ottamalla lainaa.

Uudessa rahoituskehyksessä ja elpymispaketissa Suomen nettomaksuosuus EU:lle kasvaa. Valtioneuvoston laskelman mukaan se kasvaa kuitenkin vähemmän kuin esimerkiksi niin sanotun ”nuukan nelikon”.

Juttua muokattu 23.7.2020 kello 17.23: Lisätty eduskunnan puheenjohtajan Anu Vehviläisen kommentit.

Juttua muokattu 23.7.2020 kello 16.13: Lisätty Ojala-Niemelän torstain kommentit ja tieto oikeuskanslerille tehdyistä valituksista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?