Eduskunnan istumisjärjestyksestä äänestäminen vedettiin yllättäen pois listoilta – aikalisä tiistaihin asti - Kotimaa - Aamulehti

Eduskunnan istumisjärjestyksestä äänestäminen vedettiin yllättäen pois listoilta – aikalisä tiistaihin asti

Niikko: Väliaikaisen puhemiehistön ei pidä runnoa uudistusta läpi.

Puhemiesneuvoston päätöksellä koko asia vedettiin pois käsittelystä.

3.5.2019 13:20 | Päivitetty 3.5.2019 14:03

Eduskunnan istumajärjestystä ei saatu päätettyä vielä perjantaina, koska perussuomalaiset vastustavat siirtämistään salissa äärimmäiseksi oikealle.

– Puhemiesneuvosto päätti, että otetaan vielä aikalisä. Istumajärjestyksestä näyttäisi tulevan nyt asiaa suurempi, sanoi varapuhemies Paula Risikko (kok.).

Risikko kutsuu eduskuntaryhmien puheenjohtajat koolle yrittämään vielä löytää kiistaan ratkaisu.

– Mikäli ei muuta ratkaisua löydy, sitten mennään tällä esityksellä, hän sanoi ja tarkoitti mallia, jossa perussuomalaiset istuvat oikeassa reunassa.

Risikko sanoi henkilökohtaisesti olevan sitä mieltä, että tällaisesta asiasta kuin istumajärjestys ei pitäisi eduskunnassa riidellä.

– Meillä on paljon suurempia asioita. Istumajärjestys on naurettava asia.

Mallia muualta

Uudesta istumajärjestysmallista kertoi torstaina sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman. Hän perusteli sitä Euroopan parlamentissa sekä Pohjoismaiden neuvostossa käytetyllä järjestyksellä.

Istumisjärjestyksestä on yleensä päätetty yksimielisesti. Puhemiesneuvoston päätöksellä koko asia vedettiin pois perjantain istunnosta. Ratkaisua yritetään ensi tiistaina.

Miesmuistiin ei ole tiedossa tapausta, että istumajärjestys olisi aiheuttanut kiistaa.

Historia toistaa itseään

Tosin se ei ole ainutlaatuista.

Historia toistaa tavallaan itseään, sillä 1970-luvulla perussuomalaisten edeltäjäpuolueen smp:n kansanedustajat määrättiin vastoin tahtoaan salin oikealle reunalle.

Puolueen edustaja määrä oli noussut tuolloin kahdesta seitsemään. Ryhmästä jokainen kävi

ensimmäisessä istunnossa pitämässä puheen siitä, miten heidät oli siirretty kostoksi äärioikealle.

Perussuomalaisten ryhmän puheenjohtaja Ville Tavio vertasi torstaina suunniteltua istumajärjestystä koulunkäyntiin.

– Suurin osa luokasta siirtää yhden epäsuositun nurkkaan. Miksi sitä kutsutaan, hän kysyi.

Kyykytystä

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kirjoitti Twitterissä, että perussuomalaisten kyykyttäminen voi maistua makealta hetken aikaa.

– Siihen osallistuvien puolueiden kannattaa pohtia, onko varmaa, että itse ovat tulevaisuudessa aina voiman oikealla puolella.

Hän arveli, että tästä farssissa tulee mielenkiintoinen ennakkotapaus etenkin siinä tapauksessa, että perussuomalaiset jää oppositioon.

– Jokaisen vaalikauden alussa kulisseissa sovittu hallitusrintama voi jatkossa äänestää suurimman oppositiopuoleen medialehterin alle piiloon.

Huonoa mallia aloittelijoille

Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko totesi, että istumajärjestyksestä pitäisi sopia vasta sitten, kun varsinainen puhemiehistö on valittu.

– Ei tämä ole väliaikaisen puhemiehistön asia lähteä runnomaan asioita tällä tavalla. Jos odotetaan varsinaista puhemiehistöä, niin se rauhoittaisi tilannetta ja saisimme aikaa miettiä järjestystä uudelleen. Nyt lähestymistapa oli väärä. Sieltä tultiin ikään kuin näyttämään kaapin paikkaa, Niikko sanoo.

Jos suunniteltu malli toteutuu, se vaikuttaa muuallakin kuin eduskunnassa esimerkiksi valiokuntien ja kunnan- ja kaupunginvaltuustoihin istumajärjestykseen.

– Tällainen tapa toimia on huono signaali erityisesti uusille edustajille. He näkevät, miten epäkunnioitettavasti voidaan toimia.

Sdp:n kansanedustaja Timo Harakka ihmetteli perussuomalaisten vuodatusta, sillä perussuomalaisethan nyt saivat sen mitä pyysivät, eli asia otetaan uudelleen käsittelyyn.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos