Kuka on Sanna Marin? - Kotimaa - Aamulehti

Rinteen sijainen on napakka nuori konkari ja kaksinkertainen äänirohmu – yksi video näyttää, kuinka Sanna Marin laittoi Tampereen valtuuston ruotuun

Sanna Marin luotsaa demaripuoluetta nyt, kun puheenjohtaja Antti Rinne on pois pelistä helmikuun loppuun asti. Eduskuntavaalit järjestetään huhtikuussa.

23.1.2019 13:13 | Päivitetty 23.1.2019 13:20

Tamperelaispoliitikko Sanna Marin, 33, luotsaa tällä hetkellä puoluettaan sdp:tä, sillä puheenjohtaja Antti Rinne on sairauslomalla helmikuun loppuun asti. Sen johdosta on myös kenties näkyvimmällä paikalla oleva pirkanmaalaispoliitikko tällä hetkellä.

Marin on puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja. Nuoresta iästään huolimatta hän on jo kokenut politiikassa, niin kunnallisella kuin valtakunnallisellakin kentällä.

Marinista tuli vuoden 2015 eduskuntavaalien äänirohmu, kun hän keräsi peräti 10 911 äänen potin. Sama toistui kuntavaaleissa vuonna 2017, kun 5 783 tamperelaista antoi äänensä Marinille.

Uuden kansanedustajan Sanna Marinin (sd.) puhelin piippasi onnittelutekstiviestejä ja haastattelupyyntöjä vaalien jälkeisenä maanantaiaamuna vuonna 2015.

Marin tunnetaan suorasanaisena ja määrätietoisena poliitikkona.

Eräs hyvin ikimuistoinen sananvaihto sijoittuu lokakuuhun 2016 ja näyttämönä toimi Tampereen kaupungin valtuustosali. Tuolloin vääntö Tampereen raitiotiestä oli kuumimmillaan. Silloin istuttiin yli neljätuntiseksi venynyt ratikkavaltuusto.

Alla olevalla videotallenteella valtuuston puheenjohtaja Marin laittaa valtuutetut ojennukseen tiukkaan sävyyn, kun keskustelu uhkasi ryöpytä suuntaan jos toiseen.

Lue myös:

Sanna Marin saa nyt jatkopestin demareiden ykkösnimenä – tinkii omasta vaalikampanjastaan Antti Rinteen sairausloman vuoksi

Sanna Marin tuli tunnetuksi päättäväisestä ja tiukasta otteestaan Tampereen valtuuston johdossa.

Sama tahti jatkui seuraavassa valtuustossa marraskuussa 2016.

–Toivon todella, että valtuutetut pitävät puheenvuoronsa tarpeesta. --- Eli ainakaan tahallisesti puherumballa ei pitkitettäisi tarpeettomasti kokousta, Marin sanoi tiukasti.

Lue myös:

Sanna Marin saapui vauvan kanssa eduskuntaan äänestämään: "Äitiys on ollut 24/7-työtä, kyse ei todellakaan ole lomasta" – kansanedustaja kertoo elämänmuutoksestaan Aamulehden haastattelussa

27-vuotiaasta Sanna Marinista (sd) tuli Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja vuonna 2013.

Sanna Marin edusti sdp:tä MTK:n vaalitentissä muiden puoluejohtajien rinnalla tammikuussa sen jälkeen, kun puheenjohtaja Antti Rinne ilmoitti sairauslomastaan.

Marin puolestaan kiitti valtuustoa vuonna 2017 kautensa päätteeksi. Marin sanoi, että valtuusto on vaikeassa tilanteessa pystynyt tekemään pitkälle vieviä päätöksiä ja ratkaisuja. Marin sanoi myös, että valtuuston puheenjohtajuus on ollut hänelle hyvin merkittävä ajanjakso elämässä.

Avoin Marin

Marin on puhunut lapsuudestaan ja nuoruudestaan hyvin suoraan sävyyn ja julkaissut useita aiheeseen liittyviä kirjoituksia blogissaan. Vuonna 2016 Marin otti kantaa keskusteluun siitä, että poliitikot Suomessa ovat "poliittisia broilereita" eivätkä he tiedä tavallisesta elämästä mitään.

Marin kirjoitti tuolloin olevansa vähävaraisen perheen lapsi. Hän on syntynyt Helsingissä, mutta asunut kouluvuotensa kahden naisen sateenkaariperheessä Pirkkalassa.

–Äitini vietti lapsuutensa lastenkodissa ja vanhempani erosivat isäni alkoholiongelman vuoksi, kun olin vain muutaman vuoden ikäinen. Sukuni on surullisia tarinoita täynnä kuten monella muullakin suomalaisella. Olen perheeni ensimmäinen ylioppilas. Ensimmäinen korkeakouluun päätynyt, Marin kirjoitti.

Lue myös:

Äitiyslomalta eduskunnassa käynyt Sanna Marin kertoo, miten heidän perheessään jaetaan vanhempainvapaat: "Isillä on vastuu hoitaa lasta. Ja oikeus."

Sanna Marin avautuu vähävaraisesta lapsuudestaan – ”olin luokkani huonoimpia oppilaita”

Morsiuspuvussa juhlinut Sanna Marin: hääpäivää ei ole vielä lyöty lukkoon – suunnitelmat mutkistuivat, kun aiottu juhlapaikka meni remonttiin

"Vanhemmilla pitää olla yhdenvertaiset oikeudet"

Sanna Marin ja hänen avomiehensä Markus Räikkönen saivat ensimmäisen lapsensa tammikuussa 2018.

Pariskunnan Emma-tytär syntyi viime vuoden tammikuussa.

Aamulehti kertoi viime helmikuussa, että ennen Emma-tytön syntymää Marin tottui ahertamaan pisimmillään 16-tuntisiksi venyneitä työpäiviä. Ensimmäisen kauden kansanedustaja, sdp:n tulevaisuuden ministeriksi ennakoitu Marin suunnitteli kirjoittavansa kotisohvalla poliittisia kannanottoja esikoisensa syntymän jälkeen.

Vaan kuinkas kävikään?

–Äitiys on ollut 24/7-työtä. Todellakaan kyse ei ole äitiyslomasta tai -vapaasta, vaikka sitä sanotaan lomaksi ja vapaaksi. Äitiys on täyttä työtä. Koko perhe voi hyvin, mutta kuukausi on ollut hirveän työllistävä. Itselleni tuli yllätyksenä se, että pienen vauvan kanssa menee ihan kaikki aika. Ennen kuin tulin äidiksi minulla oli ajatus, että vauvat nukkuvat paljon ja ehtisin kirjoittamaan ja päivittämään poliittisia juttuja, Marin kertoo hymyillen.

Sanna Marinin valkoisen asun Linnan juhliin suunnitteli Anni Ruuth. Marin aikoo myös avioitua tässä samassa puvussa.

Puoliso Räikkönen piti aluksi kaksi viikkoa isyysvapaata.

Marinin perheessä toimitaan sdp:n poliittisten tavoitteiden mukaisesti: äiti ja isä jakavat vanhempainvapaan. Loppukesästä alkaen on isän vuoro hoitaa vauvaa kotona. Marin palaa töihin eduskunnan syysistuntokauden alussa.

–Vanhemmilla pitää olla yhdenvertaiset oikeudet. Itse näen asian edelleen niin, että myös isä pystyy huolehtimaan ihan pienestä vauvasta, mutta kyllähän äidin rooli imetyksen aikana on keskeinen.

–Jos perheessä siis on äiti, Marin toteaa.

Sanna Marin ja Markus Räikkönen Aamulehden haastattelussa Linnan juhlissa 2018:

Sanna Marin juhli puolisonsa Markus Räikkösen kanssa Linnan juhlissa itsenäisyyspäivänä viime vuonna.

Sanna Marin

Syntyi: Helsingissä vuonna 1985. Kotiutui Espoon ja Pirkkalan kautta Tampereelle, Kalevaan.

Toimii: Kansanedustajana ensimmäistä kautta ja kaupunginvaltuutettuna toista kautta. Sijaistaa sdp:n puheenjohtaja Antti Rinnettä helmikuun loppuun asti.

Perhe: Avopuoliso ja vuodenikäinen tyttölapsi.

Arvot: Vapaus, tasa-arvo ja solidaarisuus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos