Kuinka usein pyöräilykypärä pitää vaihtaa uuteen? - Kotimaa - Aamulehti

Kuinka usein pyöräilykypärä pitää vaihtaa uuteen?

Pottamallin kypärät ovat rynnistäneet voimalla perinteisten mallien rinnalle. Käyttötarkoitus ja pyöräilijän mieltymykset ratkaisevat, millaisen kypärän hankkii.

7.6.2017 7:33

Kuinka usein pyöräilykypärä pitää uusia, Mikko Peltonen Pyöräilyunionista?

– Kypärää pitäisi käsitellä kuin kananmunaa. Hyvä perussääntö on vaihtaa kypärää 3–5 vuoden välein. Hiki syövyttää sitä, ja kypärän suojaava rakenne saa säännöllisesti pieniä, huomaamattomia iskuja.

– Kypärä saattaa myös pudota, jolloin sen suojaavuus heikkenee. Lisäksi uv-säteily vaikuttaa pintamateriaaliin.

– Jos kypärää vain säilytetään eteisen kaapissa eikä sitä käytetä pyöräillessä, se ei kulu. Mutta sellainen on kypärän väärinkäyttöä.

– Kannattaa käyttää kypärää. Se on pyöräilijän halvin henkivakuutus.

Ovatko kypärät kertakäyttöisiä?

– Pyöräilyssä on paljon alalajeja, joihin kuhunkin on tehty sopiva kypärä. Kertakäyttöisyys riippuu iskun kovuudesta. Jos tulee kovempi tälli, kypärä kannattaa tutkia perin pohjin. Jos näkyy halkeamia tai painaumia, kypärä kannattaa uusia. Suojaavuus on voinut heikentyä.

Mikä on paras kypärämalli peruspyöräilijälle?

– Nykyään näkee paljon pottamallin kypäriä. Ne ovat oikein hyviä. Yleensä niiden materiaalit on valittu kovaa käyttöä silmällä pitäen. Peruspyöräilijälle paras kypärä on mielestäni kuitenkin uudenmallinen maastopyöräkypärä. Sellainen suojaa myös niskaa.

Mitä pitää huomioida, kun ostaa kypärää?

– Kypärä kannattaa ostaa asiantuntijaliikkeestä. Isojen, tunnettujen merkkien kypärät ovat lähes aina hyviä. Kannattaa aina ostaa kypärä, jossa on CE-merkintä.

– Kypärän pitää olla napakka ja sen pitää suojata myös myös otsaa ja takaraivoa. Kun pistää kypärän päähän, jättää remmit auki ja liikuttaa päätään, kypärän täytyy pysyä paikallaan. Ajossa remmien pitää olla aina kiinni. Jos ne ovat auki, kypärästä ei ole mitään hyötyä.

– Jotkut ovat sitä mieltä, että pyöräilykypärä ei voi olla hyvännäköinen. Viime aikoina markkinoille on tullut varsin tyylikkäitä kypäriä. Ja turvallisuuden pitää aina mennä tyylikkyyden edelle.

Talvella kypärän alla on yleensä pipo. Pitääkö olla erikseen kesä- ja talvikypärä?

– Etelän talvessa selviää yleensä, vaikka kypärän alla on vain ohut kypärämyssy tai aluslakki. Sellainen mahtuu kesäkypärän alle.

– Pohjoisen olosuhteissa voi olla perusteltua hankkia talveksi väljempi kypärä.

Pottamallin kypärät ovat rynnistäneet voimalla perinteisten mallien rinnalle. Käyttötarkoitus ja pyöräilijän mieltymykset ratkaisevat, millaisen kypärän hankkii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos