Pirkanmaalaiset poliitikot neuvottelivat hallitusohjelmasta - Kotimaa - Aamulehti

”Aivan historiallisen suuria harppauksia eteenpäin” – Useat pirkanmaalaispoliitikot olivat hiomassa hallitusohjelmaa, näin he kertovat tavoitteista ja lopputuloksesta

Kymmenkunta pirkanmaalaista poliitikkoa neuvotteli hallitusohjelmasta. Aamulehden tavoittamat poliitikot kuvailivat hallitusohjelmaa muun muassa ”koko Suomen hallitusohjelmaksi”.

Vasemmalta oikealle hallitusohjelman neuvotteluihin osallistuneet Oras Tynkkynen (vihr.), Arto Pirttilahti (kesk.), Anna Kontula (vas.) sekä Olli-Poika Parviainen (vihr.).

4.6.2019 6:29 | Päivitetty 4.6.2019 15:01

Aamulehti

Maanantaina julkaistun hallitusohjelman yksityiskohdista neuvotteli kymmenkunta pirkanmaalaista poliitikkoa. Ilmiöpöydiksi nimetyissä ryhmissä kokonaisuuksia hionneet pirkanmaalaispoliitikot ovat tyytyväisiä lopputulokseen.

Suomi kokoaan suurempi maailmalla -ryhmän alaryhmän, Eurooppa-politiikka-ryhmän, puheenjohtajana toiminut Olli-Poika Parviainen (vihr.) sanoo, että hänen ryhmänsä neuvotteluja ohjasivat tavoitteet palauttaa Suomi Euroopan unionin eturiviin sekä osoittaa, että Suomi on kokoaan suurempi maa, joka pystyy yhdessä muiden kanssa ratkomaan suuria kysymyksiä, kuten ilmastonmuutoksen torjuntaa.

Neuvottelujen aikana tehtiin kompromisseja, mutta mitään ei puheenjohtajan mukaan jäänyt hampaankoloon. Parviainen on erityisen tyytyväinen hallitusohjelmassa ilmi käyvään asennemuutokseen suhteessa Euroopan unioniin. Hän huomauttaa, että monet, muun muassa populistiset voimat pyrkivät hajottamaan EU:ta.

– Linjauksilla otetaan vahva kanta yhteisen Euroopan rakentamisen puolesta, hän sanoo.

Rohkea työllisyystavoite vaatii toimia pian

Luottamuksen ja tasa-arvoisten työmarkkinoiden Suomi -ryhmässä neuvotellut Arto Pirttilahti (kesk.) kuvailee hallitusohjelmaa koko Suomen hallitusohjelmaksi. Pakettiin on hänen mukaansa nostettu monia hyviä teemoja perheiden asemasta yrittäjyyteen, paikalliseen sopimiseen sekä koulutukseen.

Erityisen tyytyväinen Pirttilahti on kirjattuihin työllisyystoimenpiteisiin. Rahoitusta on määrä ohjata aktiivisiin toimiin, kuten työttömien työllistämiseen sekä ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen yritykseen.

– Tulemme satsaamaan siihen, että myös kunnat voivat olla paremmin mukana työllisyystoimenpiteissä, hän sanoo.

Merkittävin tavoite on 75 prosentin työllisyystavoite.

– Kaikki toimet on tehtävä ja saatava hyvään vauhtiin aika pian.

Suunnitelmana nykyistä yksinkertaisempi sosiaaliturva

Sosiaaliturvan uudistamisesta neuvotelleessa ryhmässä ollut Anna Kontula (vas.) uskoo, että hallitusohjelma vie Suomea parempaan suuntaan. Kaikki vasemmistoliiton kynnyskysymykset täyttävään ohjelmaan on hänen mukaansa kirjattu monia puolueen pitkään ajamia tavoitteita.

– Tärkein on sosiaaliturvabyrokratian yksinkertaistaminen. Sen alla on useita konkreettisia kirjauksia ja selkeä tiekartta, joten uskon sen myös toteutuvan, Kontula kertoo tekstiviestitse.

– Toinen itselleni tärkeä asia on työttömyysturvan sanktiojärjestelmien kohtuullistaminen. Aktiivimallin leikkuri puretaan ja karensseja kohtuullistetaan.

Ilmasto- ja ympäristönäkökulmasta ”kunnianhimoisin ikinä”

Oras Tynkkynen (vihr.) sanoo hallitusohjelman olevan ilmasto- ja ympäristönäkökulmasta kunnianhimoisin Suomessa ikinä. Hän viittaa esimerkiksi tavoitteeseen, jonka mukaan Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

– Aivan historiallisen suuria harppauksia eteenpäin verrattuna mihin tahansa edelliseen hallitukseen, Tynkkynen kuvailee hallitusohjelmaan kirjattuja tavoitteita.

Hallitusohjelmasta jäi puuttumaan asioita, joissa vihreissä on toivottu nopeampaa etenemistä. Näihin asioihin voidaan Tynkkysen mukaan palata hallitustaipaleen aikana.

Tynkkynen kiittää hiilineutraaliuteen ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen liittyvistä kysymyksistä neuvotelleen ryhmän puheenjohtajaa, Sanna Marinia (sd.).

– Hän hoiti tehtävänsä asiallisesti. Neuvottelut ovat työläät ja aikaa vievät aina, kun viiden eri puolueen näkemyksiä sovitetaan yhteen.

Aamulehti ei tavoittanut hiilineutraaliuteen ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen keskittyneen ryhmän puheenjohtajaa Sanna Marinia (sd.).

Oikaisu 4.6.2019 kello 15.00: Jukka Gustafssonin nimi puuttui hallitusohjelmaneuvottelijoiden joukosta. Nimi lisätty faktalaatikkoon.

Pirkanmaalaiset ilmiöpöydissä

Hallitusohjelmasta neuvoteltiin eri aihepiireihin keskittyvissä ryhmissä eli ilmiöpöydissä.

Ryhmät koostuivat sdp:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja rkp:n edustajista.

Pirkanmaalaisedustus

SDP: Sanna Marin johti puhetta hiilineutraaliuteen ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen liittyvistä kysymyksistä neuvottelevassa ryhmässä. Pia Viitanen neuvotteli asuntopolitiikkaan liittyvistä kysymyksistä. Jukka Gustafsson toimi osaaminen, sivistys ja innovaatio -työryhmässä.

Vihreät: Olli-Poika Parviainen toimi Eurooppa-politiikka-ryhmän puheenjohtajana. Satu Hassi ja Oras Tynkkynen neuvottelivat hiilineutraaliuteen ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen liittyvistä kysymyksistä. Iiris Suomela oli mukana turvallinen oikeusvaltio Suomi ja oikeusvaltion kehittäminen -ryhmässä.

Keskusta: Eurooppa-poliitikka-ryhmässä neuvotteli Jouni Ovaska. Arto Pirttilahti luottamuksen ja tasa-arvoisten työmarkkinoiden Suomi -ryhmässä.

Vasemmistoliitto: Anna Kontula neuvotteli sosiaaliturvan uudistamisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut