Miten hallitusohjelma vaikuttaa kuluttajaan - Kotimaa - Aamulehti

Pääekonomisti kertoo, millaiseen henkilöön hallitusohjelman linjaukset vaikuttavat eniten – katso listasta: Näin monta euroa käytännössä ansaitset ja menetät uudistusten myötä

Uusi hallitusohjelma verottaa tupakoivia, alkoholia käyttäviä ja diesel- ja bensiiniautolla kulkevia. Etuja on luvassa eläkeläisille, opiskeleville huoltajille ja ehkäisyä käyttäville nuorille.

Hallitusohjelma vaikuttaa polttoaineiden, alkoholin ja tupakkatuotteiden verotukseen. Ohjelmaan on myös kirjattu kokeilu maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille.

3.6.2019 17:11

Aamulehti

Maanantaina julkaistu hallitusohjelma vaikuttaa kuluttajien arkeen verotus- ja tukiuudistusten myötä. Kaikista pahiten uuden hallitusohjelman verotus osuu tupakoivaan, paljon autoa ajavaan henkilöön, joka asuu öljylämmitteisessä omakotitalossa, käyttää alkoholia, hyödyntää kotitalousvähennystä ja jolla on asuntolainaa, kertoo Veronmaksajain Keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola.

Hallitus kiristää tupakka- ja nikotiinituotteiden asteittaisia veronkorotuksia yhteensä 200 miljoonalla eurolla tulevan hallituskauden aikana, alkoholiverotuksen korotuksia 50 miljoonalla ja fossiilisten polttoaineiden verotusta 250 miljoonalla eurolla.

Mikään ryhmä ei selvästi hyödy hallitusohjelman verotuksen uudistuksista, vaan hyödyt syntyvät muualta, kuten eläkeläisille suunnatusta kuukausittaisesta 50 euron korotuksesta, Kirkko-Jaakkola kertoo.

– Aika paljon on yksittäisiä korotuksia. Tupakkavero on suuri summa kokonaisuudessaan, mutta se ei vaikuta mitenkään tupakoimattomiin henkilöihin, Kirkko-Jaakkola sanoo.

Hallitus on keventämässä pienituloisten tuloverotusta valmisteverojen vastineeksi, mutta ensi vuonna veroluonteiset sosiaalivakuutusmaksut nousevat liittyen jo sovittuun kilpailukykysopimukseen, ja se tulee kiristämään palkkaverotusta.

– Pienituloisimmilla kevennys auttaa kompensoimaan kiristyksen, mutta muilla palkkaverotus uhkaa kiristyä, Kirkko-Jaakkola kertoo.

Haittaverojen suosimisessa Kirkko-Jaakkola näkee trendin, ja uusi hallitus pohtiikin vielä keinoja ohjata verojen avulla ihmisten käyttäytymistä vähemmän ympäristöä kuormittavaan ja enemmän terveyttä edistävään suuntaan. Esimerkiksi sokeriin kohdistuvaa veroa selvitetään.

Näin päätökset vaikuttavat

Alla on listattuna hallitusohjelman linjauksien vaikutuksia, kun ne astuvat kokonaan voimaan. Verotuksen arviot sisältävät valmisteveron ja arvonlisäveron vaikutukset.

Vaikutukset autolijoihin

Bensiiniautolla 17 000 kilometriä vuodessa ajavan kulujen lisäys on 77 euroa vuodessa nykyisiin menoihin, kun auto kuluttaa 7 litraa 100 kilometriä kohden.

Dieselautolla 17 000 kilometriä vuodessa ajavan kulut lisääntyvät 66 eurolla vuodessa, kun auto kuluttaa 6 litraa 100 kilometriä kohden.

Vaikutukset tupakoiviin

Yhden askin tupakkaa päivässä polttavalle veronkorotukset lisäävät tupakan hintaan vuodessa 657 euroa nykyisiin menoihin, kun yhden tupakka-askin hinta nousee 1,8 euroa.

Vaikutukset virvoitusjuomia juoviin

Sokeroitua virvoitusjuomaa 1,5 litraa päivässä juova maksaa veronkorotusten jälkeen vuodessa juomista 36,5 euroa nykyistä enemmän. Yhden 1,5 litran pullon korotus on 10 senttiä.

Vaikutukset alkoholin hintaan

Yhden 33 senttilitran oluen päivässä juova maksaa vuodessa 10,95 euroa enemmän vuoden oluista kuin nyt. Yksi 75 senttilitran viinipullo viikossa vuoden ajan maksaa veronkorotusten jälkeen 10,92 euroa enemmän kuin tällä hetkellä.

Vaikutukset eläkkeisiin

Alle 1000 euroa eläkettä tienaava saa nettona vuodessa 600 euroa eli kuukaudessa 50 euroa nykyistä enemmän.

Vaikutukset perheisiin

Alaikäistä lasta huoltavan opiskelijan opintorahan huoltajakorotus kasvaa 25 euroa kuussa. 4:n ja 5:n lapsen perheissä lapsilisiä nostetaan 10 euroa kuussa samoin kuin yksinhuoltajillakin.

Vaikutukset ehkäisymaksuihin

Ehkäisyä käyttävä voi säästää ehkäisymaksuissa. Hallitusohjelmaan on kirjattu valtakunnallinen kokeilu maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille. Tulosten perusteella päätetään kokeilun vakinaistamisesta vaalikauden lopulla.

Vaikutukset opiskelijoihin

Toisen asteen koulutus tulee opiskelijalle maksuttomaksi. Oppivelvollisuus laajennetaan 18 ikävuoteen.

Lähde: Hallitusohjelma ja Veronmaksajain Keskusliitto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut