Hallituskriisi: Aamulehti seuraa 3.12.2019 - Kotimaa - Aamulehti

Tässä kaikki olennainen politiikan dramaattisesta päivästä: Antti Rinne erosi, Sanna Marin valmis pääministeriksi – Matti Vanhasen mukaan hallitus ehkä kasassa jo viikossa

Suomi ajautui hallituskriisiin Posti-kiistan takia. Aamulehti seurasi tässä jutussa tiistaipäivän käänteitä. Sanna Marin kertoi olevansa valmis pääministeriksi, myös Antti Lindtman lähtee mukaan. Keskustankin ministereitä vaihtuu todennäköisesti.

Sanna Marin, 34, on toisen kauden kansanedustaja.

3.12.2019 6:04 | Päivitetty 3.12.2019 16:31

Aamulehti

Pääministeri Antti Rinne (sd.) jätti tiistaina eropyyntönsä presidentti Sauli Niinistölle kello 12.30. Niinistö hyväksyi pyynnön.

Sdp:n puoluehallitus on päättänyt, että uusi pääministeriehdokas valitaan puoluevaltuuston kokouksessa vasta ensi viikolla, todennäköisesti torstaina 12. joulukuuta.

Sitä ennen edessä ovat hallitustunnustelut. Ne aloittaisi eduskunnan suurin puolue eli sdp. Hallitustunnustelijaksi valittaneen tamperelainen Sanna Marin.

Sdp:n tavoitteena on jatkaa nykyisellä hallituspohjalla. Muodollisesti tunnusteluihin tulisivat mukaan myös oppositiopuolueet perussuomalaiset, kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt.

Uudet hallitustunnustelut johtanevat mahdollisesti myös siihen, että keskustakin vaihtaa ministereitä. Odotettavissa on, että puolueen puheenjohtaja Katri Kulmuni ottaisi tässä saumassa valtiovarainministerin paikan Mika Lintilältä.

Aamulehti seurasi hetki hetkeltä hallituskriisin etenemistä tässä jutussa. Taustat tilanteelle sekä dramaattisen maanantain eteneminen löytyvät jutun lopusta.

Näin tiistain tapahtumat etenivät:

Kello 14.51: Vanhasen arvion mukaan uusi hallitus voidaan saada kokoon jopa viikon sisällä, jos edetään vanhalla hallituspohjalla.

Kello 14.43: En tunnista kostoa, Vanhanen sanoo viitaten siihen, että vuonna 2003 sdp ratkaisi sen, että Anneli Jäätteenmäen (kesk.) oli väistyttävä pääministerin paikalta vähän vastaavantyyppisessä tilanteessa, jossa keskiössä oli se, puhuttiinko eduskunnan edessä totta.

Kello14.40: Prosessi menee siten, että suurin ryhmä kutsuu kaikki ryhmät koolle, aika lyhyesti hallitusneuvotteluihin ryhtyvät puolueet sopivat sitten asiasta, Vanhanen kuvaa prosessia. Keskeneräiset esitykset ja budjetti ja EU:n puheenjohtajuus, niiden takia hallituksen nopealla kasaamisella olisi kiire, Vanhanen toteaa.

Kello 14.39: Jos hallituspohja vaihtuu kokonaan, se on paljon suurempi kysymys. Etenkin budjetti on suuri kysymys, Vanhanen muistuttaa. Käykö kuten Ruotsissa, että uusi hallitus joutuu elämään vanhan hallituksen budjetin kanssa, Vanhanen pohtii.

Kello 14:37: Vanhanen uskoo, että kuvio toimii, vaikka Rinne olisikin sdp:n puheenjohtaja, mutta joku toinen pääministerinä. "Se on henkilöistä kiinni", Vanhanen sanoi.

Kello 14.35: Vanhanen toteaa, että toimitusministeristö ei voi tehdä uusia poliittisia päätöksiä. EU-ministerineuvoston johtamisessa se tulkinta ja kanta on, että hallituksen ministerit saavat mandaatin eduskunnalta hoitaa tehtäviään, Vanhanen sanoo.

klo 14:32: Vanhasen mukaan välikysymystä ei käsitellä nyt, kun hallitus on eronnut. Siihen palataan kuitenkin myöhemmin.

Kello 14.33: Tämä on ollut poikkeuksellinen viikko, Vanhanen toteaa.

14.29: Eduskunnan puheenjohtaja (puhemies) Matti Vanhanen pitää tiedotustilaisuuden, joss ahänen odotetaan kertovan, millä tavalla edetään nyt, kun Antti Rinteen (sd) johtama hallitus on jättänyt eronpyyntönsä.

Kello 14.16: SDP:n huominen puoluevaltuuston kokous on peruttu. Sdp kertoo, että kokouksen uudesta ajankohdasta ilmoitetaan mahdollisimman pian.

Kello 14.06: Rinne kertoi aikovansa jatkaa sdp:n puheenjohtajana kesäkuun puoluekokoukseen saakka.

Kello 14.03: – Olen käytettävissä tähän tehtävään uudelleen, olen varmasti tukena uudelle pääministerille tehtävässä, Rinne sanoi.

Antti Rinne vastaili useisiin toimittajien kysymyksiin. Hän sanoi, että jatkaa puheenjohtajana.

Kello 13.44: Antti Rinteen seuraajaehdokkaaksi on ilmoittautunut Sanna Marin sekä Antti Lindtman. Myös Ville Skinnarin uskottiin olevan mahdollisesti kiinnostunut pääministerin tehtävästä. Hän kuitenkin kertoi Twitterissä tukevansa Sanna Marinia.

Kello 13.30 Tiedotustilaisuus päättyy. Ennen poistumistaan hän sanoo, ettei ole häipymässä mihinkään. "Tämä ei ole mikään testamentti", Rinne toteaa lopuksi.

Kello 13.28 Rinne sanoo, että ei ole erityisen liikuttunut, vaan flunssainen. Hän muistuttaa tulleensa politiikkaan, koska halusi muutosta. Hänen arvionsa mukaan muutosta on tehty ja sitä on vahvasti ilmassa. Hän kokee saaneensa paljon aikaan lyhyessä ajassa, eikä viittaa vain pääministerin aikaan vaan kaikkeen, mitä on tehnyt.

Kello 13.26: Rinne ei kommentoi keskustaa mitenkään siitä kysyttäessä. Prosessi menee valtiosäännön mukaan niin, että suurin puolue johtaa ja kaikkien puolueiden kanssa keskustellaan. Hän toivoo, että prosessi on ohi nopeasti, ja että vanha hallituspohja jatkaa ja myös ohjelma on entinen.

Kello 13.25: Rinne sanoo, että pääministeriksi on puolueessa monia päteviä ihmisiä.

Kello 13.24: Rinne sanoo, että yksilöidyt syyt ovat olleet hyvin yleisellä tasolla.

Kello 13.22: Rinne kommentoi kysyttäessä yksilöityjä luottamuspulan syitä: Missään vaiheessa ennen viime viikon perjantaita mikään hallituspuolue ei ilmaissut epäluottamusta missään asiassa. Epäluottamus on Rinteen jälkeen syntynyt Posti-kiistan aikana. ”Isoin oma virheeni on, että olen luottanut siihen, mitä minulle on esitelty asiassa.”

Kello 13.20. Rinne sanoo jatkavansa puolueen puheenjohtajana ensi kesäkuuhun ja olevansa tulevan pääministerin tukena. Hän uskoo, että hallituspohja ja -ohjelma on sama. Hän korostaa, että päätös ja ratkaisu on oma.

Kello 13,18. Rinne sanoo, että on päästy hyvin liikkeelle ja prosessit ovat valmiita. Hän mietti erossaan riskiä, joka olisi jos hän jatkaisi pääministerinä. Hän sanoo, että kaikkien näkökulmasta on hyvä, jos hallitusohjelman hyvät tavoitteet etenevät, Se on tärkeämpää kuin se kuka on pääministeri.

Kello 13.17: Rinne: Kausi pääministerinä on ollut mielenkiintoinen. On saatu asioita liikkeelle jotka tulevat koitumaan suomalaisten parhaaksi. Kun lähdin politiikkaan, oli tavoitteena että pystyn arvojen pohjalta vaikuttamaa,n että huominen olisi parempi. Se on ohjannut politiikkaani.

Kello 13.02: Antti Rinteen tiedotustilaisuus valtioneuvoston linnasta alkaa aivan kohta.

Kello 12.40: Antti Rinne pitää tiedotustilaisuuden kello 13.

Kello 12.38: Antti Rinne kiitti presidenttiä. Niinistö vastasi kiitoksella lyhyestä, mutta hektisestä yhteistyöstä.

Antti Rinne toi presidentille eronpyyntönsä ja samalla erosi koko hallitus tiistaina.

Kello 12.37: Näillä sanoilla Rinne pyysi eroa: Arvoisa tasavallan presidentti pyydän, että vapautatte minut ja muut valtioneuvoston jäsenet valtioneuvosteon jäsenyydestä.

Hallitus jatkaa nyt toimitusministeristönä.

Kello 12.30: Antti Rinne on jättänyt eronpyyntönsä.

Antti Rinne antoi eronpyyntönsä presidentti Sauli Niinistölle tiistaina.

Kello 12.29: Talon isäntä, presidentti Sauli Niinistö on valmiina ottamaan vastaan Rinteen hallituksen eronpyynnön. Tästä alkaa tulla Niinistölle jo tapa, viime keväänä hän vastaanotti Juha Sipilän, joka jätti silloin oman hallituksensa eronpyynnön.

Kello 12.16: Sdp:n kokous jatkuu. Lindtman kertoi, että Rinne tulee kertomaan omat näkemyksensä asiasta myöhemmin.

Kello 12.13: Valtioneuvosto ja presidentin kanslia lähettivät tiedotteet heti kello 12:n jälkeen. Valtioneuvosto: Pääministeri Antti Rinne on matkalla Mäntyniemeen jättämään eropyyntönsä presidentti Sauli Niinistölle.

Tasavallan presidentin kanslia: Pääministeri Antti Rinne jättää tasavallan presidentti Sauli Niinistölle hallituksen eronpyynnön Mäntyniemessä tänään 3. joulukuuta kello 12.30

Kello 12.11:Antti Lindtman sanoo, että hallitustunnustelijaa ei ole vielä valittu. Nyt on valittu hallitusneuvottelijat. Lindtman sanoo, että Suomi-laiva on saatava vakaaksi. Hän ei kieltäydy, jos häntä kysytään tehtävään. Kisaan ovat ilmoittautuneet Sanna Marin ja Antti Lindtman. Hän ei kommentoi, miten asia ratkaistaan. Lindtman sanoo, että vaikka kieltäytyi ministerinpestistä on nyt käytettävissä, koska tilanne on poikkeuksellinen. Lindtmanin mukaan sdp on valmis jatkamaan nykyisellä hallituspohjalla.

Kello 12.00: Antti Rinne tuli ulos ryhmähuoneesta. Hän kertoi, että menee Mäntyniemeen ja että tiedotustilaisuus pidetään kello 13. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Antti Rinne menee jättämään eronpyyntönsä presidentille.

Antti Rinne kertoi puoliltapäivin eduskunnassa, että hän lähtee tapaamaan Sauli Niinistöä Mäntyniemeen eli antamaan eroanomuksensa.

Kello 11.55:

Sanna Marin kommentoi lentäkentällä, että puolueen puheenjohtajisto on käynyt keskenään suoran keskustelun.

Sanna Marin kommentoi lentokentällä että puolueen puheenjohtajisto on käynyt suoran keskustelun eilen illalla.

– Me olemme eilen käyneet puolueen puheenjohtajiston kanssa erittäin suoran ja yksituumaisen keskustelun, Marin kommentoi lentokentällä kysymykseen, ottaako hän pääministerin tehtävät vastaan.

Marinin mukaan Antti Rinteen hallituksen kriisi on valitettava.

Kello 11.42; – En väistä vastuuta tässä vaikeassa tilanteessa, Sanna Marin totesi Alma Median toimittajalle Helsinki-Vantaan lentokentällä palattuaan Brysselistä hieman ennen kello 12:ta tiistaina. Politiikan toimittaja Lauri Nurmi sanoi suorassa lähetyksessä hetki sitten, että käytännössä Marinin kommentti tarkoittaa sitä, että Marinista on tulossa Suomen seuraava pääministeri.

Kello 11:36: Sdp:n eduskuntaryhmän kokous on jatkunut nyt jo yli puolitoista tuntia, mutta ketään ei ole poistunut paikalta. Keskustan ryhmäkin on ollut koolla jo yli tunnin, eikä sieltäkään ole vielä poistunut ketään.

Kello 11.32: Kello 14 on siis määrä alkaa eduskunnan välikysymyskeskustelu, jonka esittäjänä on kolme oppositiopuoluetta perussuomalaisia lukuun ottamatta. Keskustelua ei käydä, mikäli hallitus kaatuu sitä ennen. Pelkän pääministerinkin erokin tarkoittaisi sitä, että koko hallitus kaatuu.

Lue tästä, mitä vaihtoehtoja on edessä: Viisi kohtaa: Nämä asiat tapahtuvat seuraavaksi, jos pääministeri Antti Rinne eroaa

Kello 11.23: Nykyhallituksen jatkamisessa on kuitenkin iso kysymysmerkki, sillä oppositiossa olevat kokoomus ja perussuomalaiset yrittivät varmasti iskeä jollain tavalla kiinni hallituspohjaan ja keskustan mukana oloon hallituksen kaaduttua.

Kello 11.15:Iltalehden tietojen mukaan Sanna Marinista tullee hallitustunnustelija, kun Antti Rinne on antanut eronpyyntönsä presidentille. Marin lensi nopeasti aamulla Suomeen Brysselistä.

Kello 11.13: Hallituksen kaatumisesta huolimatta uusia eduskuntavaaleja ei siis olisi tulossa, vaan hallituksessa jatkaisivat samat puolueet, mutta pääministeri vaihtuisi.

Kello 11.01: Pääministeri Antti Rinne on edelleen sdp:n ryhmähuoneessa.

Kello 10.52: Jos ja kun Rinne ja sitä kautta koko hallitus jättävät eronpyyntönsä, se ei tarkoita automaattisesti uusia vaaleja. Silloin ryhdytään katsomaan, saadaanko uusi enemmistöhallitus kasaan. Sdp vetäisi hallitustunnusteluja.

Lue myös: Viisi kohtaa: Nämä asiat tapahtuvat seuraavaksi, jos pääministeri Antti Rinne eroaa

Kello 10.32: Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi mennessään keskustan valtuustoryhmän kokoukseen, että keskusta toivoo edelleen toimintakykyistä hallitusta nykyisellä hallituspohjalla. Kulmuni myös sanoi, että keskustan kanta epäluottamuksesta on annettu pääministeri Antti Rinteelle myös kirjallisena.

Kello 10.29: Tamperelainen liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin, joka on hyvin vahva ehdokas Rinteen seuraajaksi pääministeripestissä, on toisen kauden kansanedustaja ja sdp:n ensimmäinen varapuheenjohtaja. Marin on 34-vuotias. Rinteen siis odotetaan antavan eronpyyntönsä tiistain aikana. Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Kello 10.23: Nyt myös muut mediat kirjoittavat, että Rinne antaa eronpyyntönsä tiistaina ennen välikysymyskeskustelua. Asiasta uutisoivat myös Helsingin Sanomat ja Yle.

Kello 9.49: Tiistaina siis kello 14 alkaa opposition hallitukselle esittämän välikysymyksen käsittely eduskunnassa. Välikysymyksessä ovat mukana kaikki muut oppositiopuolueet paitsi perussuomalaiset. Välikysymys liittyy Posti-kiistaan, josta koko kohu sai alkunsa.

Kello 9.31: Kun pääministeri Antti Rinne (sd.) ja keskustan johtaja Katri Kulmuni ovat tavanneet, puolueiden eduskuntaryhmät tapaavat.

Kello 9.26:IL:n tietojen mukaan Rinne on jättämässä eronpyyntönsä ennen tiistaista välikysymyskeskustelua.

Lue myös:IL:n tiedot: Rinne jättää eronpyyntönsä ennen välikysymyskeskustelua – edessä hallitustunnustelut, sdp valitsee uuden pääministeriehdokkaan ensi viikolla

Kello 9.02: Rinne ja Kulmuni tapaavat kello yhdeksän. Marin lentää aamukoneella Brysselistä Suomeen. Marin tviittasi asiasta aamulla:

Lue myös:Juuri nyt: Sanna Marin lentää aamukoneella Brysselistä Suomeen

Kello 7.47: Suomen Kuvalehden tietojen mukaan Rinne on valmis pakon edessä eroamaan pääministerin tehtävästä. Tällöin hän itse haluaisi jatkaa puolueen puheenjohtajana ja nostaa pääministeri tamperelaisen Sanna Marinin, joka on liikenne- ja viestintäministeri sekä sdp:n ensimmäinen varapuheenjohtaja. Marin myös tuurasi Rinnettä, kun pääministeri oli sairauslomalla.

Kello 7.45: Antti Rinne vaatii keskustalta kirjallisia perusteluita siinä tapauksessa, jos puolue ilmoittaa, ettei ettei se jatka Rinteen hallituksessa. Suomen hallituksen olisi pääministeri Antti Rinteen (sd.) johdolla määrä vastata kolmen oppositiopuolueen välikysymykseen Posti-kiistasta, mutta varmaa ei ole se, onko Rinne edes pääministeri enää silloin.

Antti Rinne (sd.) ja Katri Kulmuni (kesk.) heittivät lisää löylyä hallituksen kuohuntaan maanantaina.

Mitä tapahtui?

Keskusta ilmoitti puheenjohtajansa Katri Kulmunin johdolla maanantai-iltana, että luottamus pääministeri Antti Rinteeseen (sd.) on mennyt Posti-kiistan ja siitä virinneen poikkeuksellisen keskustelun myötä. Keskusta puhui sanatarkkaan henkilöön kohdistuvasta epäluottamuksesta eikä selkeästi vaatinut Rinteen eroa, mutta käytännössä lausunto kuitenkin tarkoitti sitä. Keskustan mukaan Rinteen selvitykset siitä, kuka Posti-kiistassa tiesi mitä ja milloin, eivät olleet riittäviä. Kulmuni kuitenkin sanoi, että keskusta on tyytyväinen hallituspohjaan ja hallitusohjelmaan.

Muut hallituspuolueet olivat sunnuntain neuvotteluiden jälkeen sitä mieltä, että perustelut olivat riittävät ja antoivat Rinteelle täyden tukensa.

Rinne ja sdp eivät nielleet keskustan kommentteja. Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm ilmoitti iltakymmeneltä maanantaina, että Rinteellä on täysi puoluehallituksen tuki. Rinne puolestaan haluaa keskustalta selkeän vastauksen siihen, onko puolue valmis jatkamaan Rinteen hallituksessa vai ei.

Rinne sanoi suurelle toimittajajoukolle illalla, että kun hän on saanut selkeän vastauksen ja perustelut, hän arvioi tilannettaan uudelleen. Rinne moukaroi keskustan viestintää sanomalla, että jos hänen viestintäänsä on sanottu epäselväksi, niin "täytyy sanoa, että keskustan viestintä on vieläkin epäselvempää".

Tiistaina siis selviää, jatkaako Rinne pääministerinä. Oppositio hyökkää hallituksen kimppuun Posti-kiistasta tiistaina kello 14.

Millaisella kokoonpanolla vastausta ollaan mahdollisesti antamassa, on tässä vaiheessa epäselvää. Huomenna keskiviikkona edessä on hallituksen luottamusäänestys. Kahden seuraavan historiallisen politiikan päivän aikana selviää siis, millaisen hallituksen johdolla Suomi jatkaa, ja tuleeko maahan mahdollisesti uudet vaalit.

Tämä olisi niin keskustalle kuin sdp:lle todennäköisesti viimeisin haluttu vaihtoehto: keskustan kannatus oli lokakuussa Ylen viimeisimmän puoluekannatusmittauksen mukaan 12,9 prosenttia ja sdp:n 13,9 prosenttia.

Näin maanantain dramaattiset tapahtumat etenivät:

Lue myös: Onko pääministeri tyrmätty vai ottaako vain lukua? Antti Rinteellä on takanaan kamppailu pitkästä nukutuksesta vaalivoiton kautta katkeraan hallituskriisiin

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos