Näkökulma: Keskustan johtokisaan yllätysveto – Kertooko Saarikon tuki Kaikkoselle tämän omista suunnitelmista? - Kotimaa - Aamulehti

Keskustan johtokisaan yllätysveto – Kertooko Saarikon tuki Kaikkoselle tämän omista suunnitelmista?

Näkökulma: Katri Kulmuni on nyt hienoisessa johdossa, mutta epävarmoja on iso joukko. Moni tekee päätöksensä Kouvolassa pidetyn puheen perusteella.

Annika Saarikko (oik.) kertoi tukevansa keskustan puheenjohtajakisassa Antti Kaikkosta. Tällä hetkellä johdossa näyttäisi olevan kuitenkin Katri Kulmuni.

3.9.2019 15:12

Keskustan puheenjohtajapeli sai tiistaina lisäkierroksia, kun perhevapaalla oleva Annika Saarikko kertoi kannattavansa Antti Kaikkosta uudeksi puheenjohtajaksi.

Kilpakaksikko Kaikkonen ja Katri Kulmuni on haalinut nimekkäitä keskustavaikuttajia taakseen melko tasatahtia. Kaikkosen taakse ovat ilmoittautuneet pitkän linjan keskustavaikuttaja ja ex-ministeri Anu Vehviläinen, kansanedustaja Mikko Savola sekä entinen kansanedustaja Timo Korhonen.

Kaikkonen on saanut taakseen myös koko joukon keskustavaikuttajia Pohjois-Pohjanmaalta. Joukkoon kuuluu Ahti Tahkola, jota tituleerataan puheenjohtaja Juha Sipilän löytäjäksi.

Keskustalähteet kumoavat väitteet, joiden mukaan lestadiolaiset olisivat linnoittautuneet yhtenä rintamana Kulmunin taakse.

– Täyttä pötyä, lähteistä sanotaan.

Samaan hengenvetoon ihmetellään väitettä siitä, että maakuntien vanhat satraapit ohjaisivat kenttäväkeä omilla mielipiteillään. Puolueen nuoremman siiven mukaan tällainen ohjailu on vähentynyt kymmenen vuoden aikana huomattavasti.

Ilman taustatukea ei tee vaalityötään Kulmunikaan. Hänen tuekseen ovat leiriytyneet entiset ministerit Sirkka-Liisa Anttila, Hannes Manninen ja kansanedustaja Antti Rantakangas. Alkuviikosta Kulmuni sai tunnetun "ukkoköörin" taakseen, kun EU-parlamentaarikko Mauri Pekkarinen, eduskunnan jättäneet Timo Kalli, Olavi Ala-Nissilä, Kauko Juhantalo sekä Eero Reijonen liittyivät hänen kannattajikseen. Näyttävä joukko.

On myös vilauteltu Kulmunin pitkiä tukijalistoja, mutta niiden joukossa kerrotaan olevan sellaisiakin henkilöitä, jotka eivät ole puoluekokousedustajia, eivätkä voi siis äänestää.

Kenttää ahkerasti kiertäneet puolueaktiivit ovat sitä mieltä, että Kulmuni on ollut tähän asti hienoisessa johdossa. Mutta onko vielä?

Saarikon pitkä blogikirjoitus Kaikkosen hyväksi on mittava ulostulo. Tämä myönnetään keskustalähteistä.

Saarikkoa pidetään puolueen tulevaisuuden toivona, ja hän olisi ykkösehdokas uudeksi puheenjohtajaksi, mikäli olisi ehdolla. Saarikon perheen toisen lapsen odotetaan syntyvän lähipäivinä. Saarikko palaa perhevapaan jälkeen Antti Rinteen (sd.) hallituksen tiede- ja kulttuuriministeriksi.

Moni miettii, mikä merkitys Saarikon kirjoituksella on. Onko se viime metrien suosituskirje niille, jotka eivät ole vielä päättäneet omaa ehdokastaan?

Osalle puoluekokousväkeä se varmasti on sitä, sillä kentältä tihkuneiden tietojen mukaan maakunnissa on vielä paljon väkeä, joka ei tiedä, ketä äänestää.

Osa taas sanoo, että Saarikon ulostulo on myöhässä. Uusi puheenjohtaja valitaan jo lauantaina ylimääräisessä puoluekokouksessa Kouvolassa.

Kilpakaksikko on kiertänyt ahkerasti maata elokuun alusta lähtien. Vaikka parin välille ei ole syntynyt suuria railoja, osa on tehnyt päätöksensä jo puheenjohtajapaneeleissa. Jos Saarikko olisi ilmaissut kannatuksensa aiemmin, olisiko Kaikkonen selvästi edellä Kulmunia? Tätä emme saa tietää.

Saarikon kirjoitus on mielenkiintoinen myös siksi, että siitä voi löytää hänen omia tulevaisuuden suunnitelmiaan. Ennen kuin Saarikko jäi perhevapaalle, hän kertoi, että puolueelle pitää hakea nimenomaan pitkäaikainen puheenjohtaja, ei pätkäjohtajaa. Jos Saarikko tukee nyt Kaikkosta, niin hän tuskin on asettumassa ehdolle ensi kesänä puolueen varsinaisessa puoluekokouksessa haastaakseen Kaikkosta, jos tämä tulee valituksi.

Saarikolla on aikaa lunastaa paikkansa johdossa vielä myöhemminkin.

Julkaistut mielipidekyselyt eivät anna paljon suuntaa sille, kuka saa valtikan. Hiljattain Alma Media julkaisi kyselyn, jossa Kulmuni nousi ennakkosuosikiksi. Kun Uutissuomalainen tiedusteli keskustan piirijohtajilta suosikkia, niin pitemmän korren veti Kaikkonen. Ota näistä nyt selvää.

Kaikkonen julkaisi muutama viikko sitten oman pamflettinsa siitä, miten keskustaa pitäisi viedä eteenpäin. Tiistaina saman teki Kulmuni. Kaikkonen järjesti pamflettistaan julkistamistilaisuuden, jossa oli paljon mediaa mukana. Kulmunin kirjasen saa lukea hänen kotisivuiltaan.

Teesit ovat pitkälti yhtenäiset.

Kukaan ei oikein uskalla lyödä vetoa siitä, kumpi valitaan. Valitako nuori ja tuore, vai luottaako pitkään kokemukseen? Paria voi vielä kuunnella lauantaina Kouvolassa aamupäivällä, jolloin järjestetään viimeinen kaksintaistelu. Kaikkein suurin merkitys on kuitenkin ehdokkaan omalla puheenvuorolla, jonka hän käyttää kokouksessa. Sen painoarvo nousee entisestään, kun ehdokkailla ei ole suuria linjaeroja.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen ei kommentoinut tiistaina puheenjohtajapeliä. Hän kertoi kokevansa, ettei voi entisenä puheenjohtajana ottaa kantaa. Vanhanen ei todennäköisesti ole kokouksessa läsnä lainkaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut