Anna-Kaisa Ikonen on valittu kokoomuksen varapuheenjohtajaksi - Kotimaa - Aamulehti

Tamperelainen kokoomuksen vastavalittu varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen nostaa esiin kaksi akuuttia huolta – ”Miljoonat ovat muuttuneet miljardeiksi”

Tamperelainen kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen valittiin kokoomuksen kolmanneksi varapuheenjohtajaksi. Ehdokkaita oli neljä.

Kokoomuksen ensimmäisen kauden kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen eteni puolueensa puheenjohtajistoon. Ikonen otti tiedon valinnastaan vastaan kokoomuksen puoluekokouksessa Porissa sunnuntaina.­

6.9.2020 12:52 | Päivitetty 6.9.2020 17:12

Aamulehti

Tampereen entinen pormestari, tamperelainen kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen valittiin kokoomuksen kolmanneksi varapuheenjohtajaksi sunnuntaina.

– Kyllähän tämä tosi hieno tunne on. Voi sanoa, että tiukka kisa se oli. Olin meillä kaikkein uusin voima, joten lähdin kisaan ilman tarkkoja ennakko-odotuksia, Ikonen kommentoi.

Puolueen ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Antti Häkkänen ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Elina Lepomäki.

Häkkänen sai varapuheenjohtajaehdokkaista eniten ääniä, 539,8 ääntä. Lepomäki sai 527,2 ääntä ja Ikonen 454 ääntä.

Ehdolla ollut Mari-Leena Talvitie ei tullut valituksi. Hän sai 379,2 ääntä.

Kokoomuksen uusi varapuheenjohtajisto

Kansanedustaja Antti Häkkänen, 35, on kotoisin Mäntyharjulta. Häkkänen on toisen kauden kansanedustaja Kaakkois-Suomen vaalipiiristä. Hän on ollut kokoomuksen varapuheenjohtaja vuodesta 2016. Koulutukseltaan Häkkänen on oikeustieteen maisteri. Hän toimi oikeusministerinä Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa. Häkkäsen perheeseen kuuluu puoliso ja tytär.

Kansanedustaja Elina Lepomäki, 38, on kotoisin Espoosta. Hän nousi eduskuntaan Uudenmaan vaalipiiristä vuonna 2014 kesällä varasijalta ja tuli valituksi 2015 ja 2019 eduskuntavaaleissa. Lepomäki on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri. Hän on työskennellyt aiemmin muun muassa pienessä kasvuyrityksessä ja rahoitusalalla Nordeassa ja Lontoossa RBS -investointipankissa sekä ajatuspaja Liberan tutkimusjohtajana. Lepomäen perheeseen kuuluu puoliso ja kaksi lasta.

Kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen, 43, on kotoisin Tampereelta. Hän on ensimmäisen kauden kansanedustaja Pirkanmaan vaalipiiristä ja entinen Tampereen pormestari. Koulutukseltaan Ikonen on yhteiskuntatieteiden tohtori. Ikosen perheeseen kuuluu aviomies ja kaksi lasta.

Kohtuuton velkaantumisen tahti

Lauantaina kokoomuksen puheenjohtajaksi jälleen valittu Petteri Orpo arvosteli sunnuntaisessa linjapuheessaan kovin sanoin hallitusta. Myös Anna-Kaisa Ikonen sanoo olevansa akuutisti huolissaan esimerkiksi talouden tilanteesta.

– Miljoonat ovat muuttuneet miljardeiksi ja velkaantumisen tahti on aika kohtuuton.

Ikonen sanoo, että vaikka koronatoimet on tehtävä, esimerkiksi huolehdittava tehohoidon saatavuudesta ja siitä, etteivät terveet yritykset kaadu, koronaviruksen varjolla tehdään nyt myös sellaista, mitä hän ei pidä välttämättömänä.

Ikonen nostaa esiin myös huolensa työllisyystoimien riittämättömyydestä.

– Hallitus puhuu, millä tavalla lähdetään hakemaan toimia 30 000 ihmisen työpaikkojen luomiseksi. Mittakaava on kerrassaan riittämätön.

Ikonen sanoo, että työpaikkoja tarvittaisiin yli 100 000 pelkästään siihen, että 75 prosentin työllisyystavoite voitaisi tavoittaa.

– Maali karkaa koko ajan, kun tilanne muuttuu yhä haastavammaksi.

Kokoomuksen vahvuus on Ikosen mukaan juuri vastuullinen talous- ja työllisyyspolitiikka.

– Me olemme haastamassa nyt hallituksen linjaa siinä, että nyt tarvitaan työllisyystoimia ja vakaata talouspolitiikkaa, sellaista, että kannetaan vastuuta seuraaville sukupolville.

Lisää ulottuvuuksia politiikkaan

Ikonen kertoo haluavansa tuoda varapuheenjohtajana kokoomuksen politiikkaan myös kolme muuta ulottuvuutta: sote-palvelujen ihmislähtöisen kehittämisen, koulutuksen ja sivistyksen puolesta puhumisen sekä ratkaisukeskeisen ilmastopolitiikan.

Ikonen uskoo, että kokoomuksella on nyt kasassa hyvä puheenjohtajatiimi. Ikonen kertoo tehneensä paljon töitä edellisen hallituksen aikana sekä Petteri Orvon että Antti Häkkisen kanssa.

– Molemmat katsovat pitkälle ja ovat vastuunkantoporukkaa.

Puheenjohtajan haastajiksi?

Kahden varapuheenjohtajaäänestyksessä eniten ääniä saaneen eli Häkkäsen ja Lepomäen on arvioitu harkitsevan Petteri Orvon haastamista kahden vuoden kuluttua pidettävässä kokoomuksen puoluekokouksessa. Kumpikin valituista varapuheenjohtajista kiistää, että kyseessä olisi ollut minkäänlainen seuraavan puheenjohtajan esivaali.

Orpo ilmoitti lauantaina haluavansa jatkaa kokoomuksen johdossa vielä neljännen kauden eli viedä kokoomuksen seuraaviin eduskuntavaaleihin.

Kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtajaksi valittiin aiemmin sunnuntaina aamupäivällä kansanedustaja Heikki Autto Rovaniemeltä.

Tampereen entinen pormestari, ensimmäisen kauden kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen on valittu kokoomuksen kolmanneksi varapuheenjohtajaksi. Ikonen kuvattiin Porissa, jossa kokoomus viettää puoluekokoustaan.­

Juttua päivitetty 6.9.2020 kello 17.11: Lisätty Anna-Kaisa Ikosen kommentit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?