70 miljoonan euron hanke: Pirkkala-city saa 16-kerroksisen asuntotornin ja kaupunkimaisen ilmeen - Kotimaa - Aamulehti

70 miljoonan euron hanke: Pirkkala-city saa 16-kerroksisen asuntotornin ja kaupunkimaisen ilmeen

Havainnekuva Pirkkalan uudesta kuntakeskustasta.­

8.5.2017 8:41

Pirkkalan kuntakeskusta Naistenmatka saa lähivuosina täysin uuden, kaupunkimaisen ilmeen.

Kaavamuutos mahdollistaa kunnanviraston kortteliin Suupalle lähes 22 000 kerrosneliön rakennushankkeet: uusia asuntoja, virastoja ja liiketilaa.

Keskustan uudeksi maamerkiksi nousee 16-kerroksinen asuntotorni. Korttelin eteläosaan sijoittuvat korkeatasoiset, valkoiset asuinkerrostalot. Korttelin keskellä katseita kerää muita rakennuksia matalampana kirkkaanpunainen asuinrakennus.

Julkiset rakennukset sijoittuvat Suupantien varteen. Hallintokorttelin Suupantien puoleinen osa on kuusikerroksinen ja koulukeskuksen puoli nelikerroksinen.

Korttelialueen halkaisee julkinen tila ja rakennusten rajaama, suojaisa kävelykatu. Pitkän aikavälin suunnitelmissa keskusta laajenee Naistenmatkantien pohjoispuolelle Pyhäjärven rantaan.

Suunnitelmat muuttuivat

Pirkkalan kunta keskeytti aiemmin keskustakorttelin kehittämisen tontinluovutuskilpailun voittaneen Lujatalo Oy:n kanssa. Kunta kuitenkin jatkoi kaavoitusta omana työnään.

Alun perin tontin pohjoisosaan Suupantien varteen oli suunniteltu nelikerroksista hybridirakennusta, johon olisi yhdistetty kunnan kaikki virastot ja valtuustosali sekä liiketiloja. Kaupan tilat olisivat olleet pohjakerroksessa ja kunnan tilat sen päällä.

Sote-uudistus kuitenkin pisti suunnitelmat uusiksi, sillä rakennukseen oli suunniteltu myös sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita.

- Uudessa ehdotuksessa julkinen rakennus, liike- ja asuinrakennukset ovat erillisiä. Ne voidaan toteuttaa vaikka yksi kerrallaan, toteaa Pirkkalan kunnanarkkitehti Santeri Kortelahti.

Painopiste asumiseen

Kokonaisuutena kyse on noin 70 miljoonan euron rakennushankkeesta. Päätökset kunnan yhteistyökumppanista ja keskustakorttelin toteutuksesta tehdään tontinluovutuskilpailun jälkeen. Kaava-alue on valtaosaltaan tarkoitus myydä rakennusliikkeelle.

- Kun kaava on vahvistettu, vanha kunnantalo puretaan. Ajatus on, että tontin ostaja purkaa rakennukset. Arvioisin, että rakentamiseen päästään aikaisintaan syksyllä 2018.

Alkuperäiset kaupunkikuvalliset tavoitteet on haluttu säilyttää, mutta rakentamisoikeutta on hieman pienennetty ja siirretty painopistettä julkisesta rakentamisesta asuntoihin.

Asemakaavan muutos mahdollistaa kunnanviraston korttelin yhdelle tontille asuin- ja liikerakentamista 5 400 kerrosneliötä, josta liikerakentamista tulee olla 10–50 prosenttia.

Asuinkerrostalotonttien rakennusoikeus on yhteensä 14 150 neliötä, josta liikerakentamista saa olla viidennes.

Keskustatoimintojen tontille saa rakentaa 2 240 kerrosneliötä palvelu- ja liikerakentamista sekä hallintoa ja asumista. Tämän tontin kunta pitää omistuksessaan.

Sisäilmaongelmista kärsinyt vanha kunnantalo tyhjenee kokonaan ennen kesälomia. Viimeisetkin toiminnot siirtyvät touko-kesäkuun vaihteessa väistötiloihin kauppakeskus Veskaan Partolaan.

Pirkkalan virastot on jo nyt hajasijoitettu kuntakeskustassa useaan eri paikkaan Suupantien molemmin puolin. Toistaiseksi ei ole päätetty, keskitetäänkö toimitilat jatkossa yhteen paikkaan vai ei.

Vanha valtuusto päättää kaavasta

Kunnanviraston korttelia koskeva Naistenmatkan asemakaavan muutos on kunnanhallituksen käsiteltävänä maanantaina. Valtuuston päätettäväksi se etenee vielä vanhan valtuuston viimeiseen kokoukseen toukokuussa.

Asemakaavan muutos koskee Pirkkalan ydinkeskustaa. Alue käsittää nykyisen kunnantalon korttelin tontin ja osan Pyhäojan puistoa. Pohjoisessa alue rajoittuu Suupantiehen, idässä Koulutiehen, lännessä kahteen asuinkerrostalokortteliin ja etelässä koulukeskuksen tonttiin. Suunnittelualueen koko on 10 880 neliömetriä. Alueen maat omistaa kunta.

Havainnekuva Pirkkalan uudesta kuntakskustasta.­

Pirkkalan valtuusto päätti keväällä 2013, että kunnanviraston tonttia kuntakeskustassa ryhdytään kehittämään.

Nykyiset rakennukset päätettiin purkaa ja rakentaa tilalle yhdistelmärakennus, josta löytyy kunnanviraston tilojen lisäksi asuin- ja liiketilaa.

Lujatalon ehdotus ”Käräjäkivet” voitti kilpailun kunnantalon tontista syyskuussa 2014.

Syyskuussa 2016 suunnitelmat kuitenkin pistettiin jäihin. Kunta lopetti neuvottelut Lujatalon kanssa, mutta jatkoi kaavoitusta omana työnään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?