Johtajia palkattiin sote-yhtiöön ilman avointa hakua - Ministeri selittää ”valtavalla työmäärällä” - Kotimaa - Aamulehti

Johtajia palkattiin sote-yhtiöön ilman avointa hakua - Ministeri selittää ”valtavalla työmäärällä”

Ministeri Anu Vehviläinen vastasi kirjalliseen kysymykseen, joka koski Maakuntien Tilakeskus Oy:n tekemiä rekrytointeja. ­

2.5.2017 8:03

Aamulehti kertoi maaliskuussa, että useita johtajia on valittu ilman avointa hakua Maakuntien tilakeskus osakeyhtiöön, joka on perustettu sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen eli soten yhteydessä.

Johtajille maksetaan 9 000 -10 000 euron kuukausipalkkaa. Nimitykset olivat yllätys, koska Maakuntien tilakeskuksen projektiryhmälle oli aiemmin kerrottu avoimesta hausta.

Tammikuun lopussa perustettu yhtiö on yksi lukuisista osakeyhtiöistä, joita perustetaan soten edetessä pääministeri Juha Sipilän ( kesk.) johtaman hallituksen linjausten mukaisesti.

Huhtikuun lopussa kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen vastasi kansanedustaja Olli-Poika Parviaisen (vihr) kirjalliseen kysymykseen nimitysprosessin avoimuudesta. Ministeriltä kysyttiin, miten sote-uudistukseen liittyvissä keskeisissä rekrytoinneissa varmistetaan avoimuus.

Vehviläinen perusteli vastauksessaan Maakuntien tilakeskuksen johtajanimityksiä yhtiön valtavalla työmäärällä.

- Valtavan työmäärän takia hakuprosessit oli tarve käynnistää sairaanhoitopiireihin kohdistettuina suorahakuina jo ennen ensimmäisen maakuntauudistuslakipaketin antamista eduskunnalle, Vehviläinen kirjoitti.

Maakuntauudistuksessa sovelletaan liikkeenluovutusperiaatetta. Se tarkoittaa sitä, että kuntien ja kuntayhtymien palveluksessa oleva henkilöstö siirtyy maakuntien palvelukseen siirtyvien tehtäviensä mukana.

Ministerin mukaan jatkossa on tarkoitus toimia niin, että palvelukeskusyhtiöihin rekrytoidaan siirtymäaikana pysyviin työsuhteisiin henkilöstöä ainoastaan sellaisten hakujen kautta, jossa ”maakuntiin siirtyvillä on mahdollisuus ilmoittautua”.

Nimitykset yllättivät

Aamulehden tietojen mukaan johtajanimitykset tulivat yllättäen esille Helsingissä pidetyssä Maakuntien tilakeskuksen projektiryhmän kokouksessa, johon osallistui sairaanhoitopiirien edustajia eri puolilta Suomea.

Johtajapesteissä on kyse asiakkuus-, rakennuttamis-, ja ylläpitojohtajien tehtävistä. Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kiinteistöjohtaja Mikko Hollmén aloittaa toukokuussa Maakuntien tilakeskuksen asiakkuusjohtajana.

Yhtiön rakennuttamisjohtajaksi valittiin puolestaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kiinteistöjohtaja Petri Laurikka. Ylläpitojohtajana aloittaa Uudenmaan sairaanhoitopiirin tilakeskuksen johtajana työskentelevä Hannu Lähteenmäki. Johtajat valittiin tehtäviinsä suorahakumenettelyllä.

Maakuntien tilakeskuksen tarkoituksena on hallinnoida pääasiassa sairaanhoitopiirien kiinteistöjä eri puolilla Suomea. Kyse on veronmaksajien kannalta huomattavasta varallisuudesta. Yhtiöön siirtyvän kiinteistöomaisuuden arvo on vähintään kolme miljardia euroja. Yhtiön on tarkoitus siirtyä maakuntien omistukseen vuoden 2019 alusta alkaen

Maakuntien tilakeskuksen toimitusjohtajana työskentelee Senaatti-kiinteistöjen entinen toimialajohtaja Olavi Hiekka. Johtajanimitykset yllättivät Maakuntien tilakeskuksen projektiryhmän kokouksen osallistujat, koska projektiryhmälle oli kerrottu aiemmin avoimista rekrytoinneista.

”Olen ollut aika avoin”

Hiekka kertoi Aamulehdelle maaliskuussa, että suorahaulla valitut johtajat ovat saaneet noin 10-15 prosentin palkankorotuksen verrattuna niihin palkkoihin, joita heille on maksettu sairaanhoitopiireissä.

Maakuntien tilakeskus Oy maksaa johtajille 9 000 -10 000 euron kuukausipalkkaa. Hiekka ei halunnut kertoa johtajien tarkkoja tehtäväkohtaisia palkkoja.

- Totta kai kaikki on avointa ja julkista, mutta tässä (yhtiön) rakentamisvaiheessa en kommentoi kaikkea, Hiekka sanoi.

Miten voit sanoa, että kaikki on avointa, jos et suostu kertomaan millaisia palkat täsmällisesti ovat?

- Olen mielestäni ollut aika avoin. Mielestäni ei ole fiksua, että lehdessä kirjoitetaan eurolleen, mitä tämmöisten herrojen palkat ovat, hän sanoi.

Hiekka nauttii omassa toimitusjohtajan tehtävässään 13 000 euron kuukausipalkkaa.

Useat Aamulehden haastattelemat projektiryhmän jäsenet ihmettelivät johtajien valintaprosessia. Yksi projektiryhmän jäsen arvioi nimettömänä, että johtajien nimitystapa horjuttaa Maakuntien Tilakeskus Oy:n uskottavuutta. Hän kuvasi yhtiön perustamista vaikeaksi prosessiksi, joka edellyttäisi täydellistä luottamusta asioiden valmistelussa ja päätöksenteossa.

- Nyt tätä periaatetta on vakavasti loukattu ja toimitusjohtajan luottamus horjuu. Se voi johtaa valmistelun vaikeutumiseen. Menettely on erityisen poikkeuksellinen ja avoimuutta rikkova, koska kyseessä on väliaikaisen toimitusjohtajan tekemä valintapäätös pysyvistä nimityksistä, hän totesi.

Sote-yhtiön johtajat valittiin ilman avointa hakua – kuukausipalkka jopa 10 000 euroa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?