Valtion jakamien yritystukien summa riippuu laskijasta: ”Hurjin loppusumma on kahdeksan miljardia” - Kotimaa - Aamulehti

Valtion jakamien yritystukien summa riippuu laskijasta: ”Hurjin loppusumma on kahdeksan miljardia”

Laiva- ja telakkateollisuus saavat Suomessa erilaisia tukia. Valtio on muun muassa varannut 101 miljoonaa euroa tälle vuodelle kauppa-alusten työvoimakustannustukeen.

25.4.2017 17:10

Suomalaisille yrityksille jaetaan tänä vuonna noin neljän miljardin euron edestä erilaisia yritystukia, arvioi työ- ja elinkeinoministeriö.

Moni yritys saa Suomessa tukea valtiolta ilman, että ne edes ymmärtävät sitä. Tämä johtuu työ- ja elinkeinoministeriön osastopäällikön Ilona Lundströmin mukaan siitä, että verotuet lasketaan myös yritysten saamiksi tuiksi.

Ministeriössä tietyt verot katsotaan tuiksi, koska yritysten verohelpotukset ovat valtion näkökulmasta saamatta jäävää verotuloa. Verotukia ovat muun muassa eri alojen nauttimat alennetut sähköverokannat ja verovähennykset, joita tietyillä aloilla voi tehdä.

Esimerkiksi dieseliä alempi verokanta, joka on käytössä työkoneiden polttoaineena käytettävässä kevyessä polttoöljyssä, on ministeriön laskelmissa jo 451 miljoonan euron arvoinen verotuki.

Vaikka ministeriö on arvioinut yritystukien määrän tänä vuonna neljään miljardiin euroon, niin se, mikä kaikki määritellään yritystueksi, ei ole yksiselitteistä.

- Riippuu vähän laskijasta, mikä on loppusumma. Jos katsotaan laajasti kaikkia tuki-instrumentteja ja sektoreja, joilla tukia myönnetään, niin hurjin loppusumma on kahdeksan miljardia, Lundström selventää.

- Suoria tukia on merkittävästi vähemmän kuin verotukimuodossa, hän lisää.

Ministeriön toimittaman laskelman mukaan suoria yritystukia on tänä vuonna määrä maksaa noin 1,3 miljardia. Verotukia neljän miljardin potista on noin 2,7 miljardia euroa.

Kyse on siitä, mikä kaikki lasketaan yritystueksi. Työ- ja elinkeinoministeriön neljään miljardiin euroon ei esimerkiksi lasketa tukia maa-, metsä- ja kalatalouteen (noin miljardi euroa), joiden jakamisesta vastaa maa- ja metsätalousministeriö.

Kahdeksaan miljardiin euroon pääseminen edellyttäisi, että mukaan laskettaisiin myös muun muassa kolmen miljardin euron arvonlisäverohuojennukset.

Innovaatiotuet vaikuttavimpia

Yritystuista vaikuttavimpina tutkijat pitävät Lundströmin mukaan erilaisia innovaatiotukia. Nämä tuet on suunnattu esimerkiksi yritysten tuotekehitykseen ja kansainvälistymiseen, ja niitä myönnetään tällä hetkellä 350 miljoonan euron edestä.

Hallituksen puolivälitarkastelussa esillä ovat nimenomaan innovaatiotuet ja niiden määrärahat. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on todennut, että tavoitteena on enintään 200 miljoonan euron lisäys innovaatiorahoituskeskus Tekesin rahoitukseen.

Tuotekehitys- ja innovaatiorahoitus on pääsääntöisesti luotu Lundströmin mukaan niin, että suoraa avustusta ohjataan sinne, missä yrityksen riski on kaikkein suurinta. Tukien tarkoitus on hänen mukaansa se, että avustetaan sellaista, mihin rahoitusta ei muuten voisi saada.

- Pitää olla markkinapuute. Julkinen raha ei voi koskaan syrjäyttää yksityistä rahaa, sanoo Lundström.

Innovaatiotuet voivat olla joko suoraa avustusta tai esimerkiksi markkinahintoja edullisemman lainan muodossa.

Hallituskauden alussa tosin leikattiin Lundströmin mukaan tukia, jotka oli suunnattu erilaiseen tuotekehitykseen ja innovaatiotoimintaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: