Juhlakolikossa aito kuva joukkoteloituksesta, kohu nousi välittömästi – ”Vau, nasta juttu” - Kotimaa - Aamulehti

Juhlakolikossa aito kuva joukkoteloituksesta, kohu nousi välittömästi – ”Vau, nasta juttu”

26.4.2017 7:41

”Juhlarahan tekeminen sisällissodan teloituksista on mautonta, loukkaavaa.”

Näin kommentoi Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson Suomen rahapajan eilen julkaisemaa viiden euron kolikkoa, jonka toisella puolella on käynnissä autenttinen teloitus.

– Vasemmistoliittolainen reagoi näin? Olisin kuvitellut, että kolikko olisi sen sijaan voinut närkästyttää oikeistolaisia. Siis se, että asiasta yhtä halutaan muistuttaa, sanoo kolikon suunnittelut palkittu muotoilija Ilkka Suppanen. – Mutta nasta juttu joka tapauksessa. En voi sanoa kuin vau. Ei minun aiemmista kipoistani ja kupeistani ole noussut tällaista kohua. Taisin onnistua, sanoo Suppanen.

Hänen mielestään oli aivan selvää, että itsenäisyyden alkuvuosien kolikkoon kuuluu kansalaissota.

– Se oli nuoren kansankunnan suurin haaste. Ja sitä selviydyttiin kunnialla, jo 1922 sosialidemokraatit olivat hallituksessa, muistuttaa Suppanen.

– Pitää muistaa ja muistuttaa, että kolikolla on aina kaksi puolta. Tämän kolikon toisella puolella on saavutus, olympiastadionin torni, selittää Suppanen kolikkojen logiikkaa.

Katso videolta, miltä kohuttu juhlaraha näyttää:

– Kolikon taustalla on aitoja valokuvia, myöntää Suppanen. – En halua kuitenkaan ajatella. ammutaanko siinä punaisia vai valkoisia.

Kolikon kuva muistuttaa kovasti tunnettua punakaartilaisten teloitusta Uotilan talon pihassa.

Eikö kukaan Suomen rahapajassa halunnut sensuroida kolikkoa?

– Juhlarahatoimikunta tilasi minulta viisi kolikkoa. Ne ovat kaikki minun ideoimiani ja toteuttamiani. Myös valtionvarainministeriö on ne hyväksynyt, tulevathan ne viralliseen käyttöön, sanoo Suppanen.

Kolikkojen ennakkomyynti alkaa verkkokaupassa 4. toukokuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?